Liberalerna säger nej till helhetsentré

Debatt2022-08-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Ska vi införa inträdesavgift till Gamla Linköping" (18/8):

Liberalerna Linköping har under mandatperioden varit pådrivande i att få till ett politiskt utvecklingsarbete av Gamla Linköping. Det resulterade i ett inriktningsbeslut taget i kommunstyrelsen som pekar på utveckling mot ett besöksmål samt att kommunens nyckelaktörer; kultur- och fritidsförvaltningen (som driver Friluftsmuseet Gamla Linköping), miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, näringsliv och tillväxt, Kulturfastigheter AB och Visit Linköping & Co har samordnat sig för att påbörja förädlingen av området som en helhet inklusive stadskvarteren, Vallaskogen och Valla gård.

En viktig strategi framåt är att koppla samman besöksnäringen och kulturhistoriska miljöer och kulturarv. Det är något Tillväxtverket stimulerar och ett tåg som Linköpings kommun måste hoppa på. Det borgar för en utveckling av den så viktiga museiverksamheten och tillgängliggörandet av Linköpings fantastiska historia. En pusselbit som inte går att underskatta är Martin Widmarks engagemang i Gamla Linköping genom sin satsning på Lasse Majas Deckarhus. Tack för det! Därtill behöver alla aktörer och entreprenör inom området vara delaktiga och engagerade i utvecklingen av besöksmålet Gamla Linköping.

Finansiering av utvecklingen är nyckelfrågan. Kommunen ska investera i utvecklingen av Gamla Linköping, men allt kommer inte kunna göras med kommunala medel. Det är en balansgång mellan möjliggöra och genomföra utifrån optimering av skattepengar. Entreprenörskap som förhållningssätt är en förutsättning där det skapas ett ekonomiskt överskott som kan återinvesteras i fortsatt utveckling i verksamheter och besöksmålet. Det innebär bland annat fler event och aktiviteter spridda över året som Linköpingsbor, besökare och turister vill betala för. Liberalerna säger nej till att hägna in området för en helhetsentré och till avgifter för aktiviteter som Linköpingsborna vant sig med ska vara kostnadsfria. 

För att allt ska gå i lås behövs en gemensam förankrad målbild för hur många besökare som ska komma till Gamla Linköping. Det är viktigt för ambitionerna och inte minst tillgänglighets- och infrastrukturplaneringen som är A och O kopplat till besöksmål. Vägen framåt är ökad samverkan, samordning och samarbete där rätt aktör gör rätt sak utifrån sin kompetens.

Slutligen så måste Gamla Linköpings utveckling ske så att Linköpingsborna känner stolthet och vill komma tillbaka många gånger varje år.