Svar på "Barnmorskeledd förlossning är inte lösningen på krisen" (23/3):
Vänsterpartiet har lagt en rad förslag om hur mödra- och förlossningsvården i Östergötland ska förbättras. Detta är två verksamhetschefer för regionens kvinnokliniker kritiska till. I en artikel argumenterar de för att Östergötland har goda resultat i mödra- och förlossningsvård. Mycket av den vård som ges är bra, framför allt tack vare personalens insatser. Men det finns också omfattande brister i kvalitet, tillgänglighet och kontinuitet i vården som måste rättas till.
När det gäller resultaten i mödra- och förlossningsvården som cheferna anser vara mycket bra så väljer man tydligt att blunda för mycket tydliga fakta. Detta är problematiskt då Östergötland i dag till exempel har lägst tillgänglighet i mödravården i hela landet enligt Graviditetsregistret. Det finns inte någon annan region där man får vänta så länge eller får så lite stöd som i Östergötland. Det är jag inte nöjd med.
Vid våra förlossningsavdelningar så har vi i Norrköping minst antal nöjda förlösta och i Linköping ligger vi nummer fem från botten. Vi har höga siffror när det gäller bristningar och använder värkstimulerande läkemedel, vilket kan leda till just ökad risk för skador under förlossningen, i en utsträckning som nästan ingen annan gör. Östergötland har också minst antal barnmorskor i landet i relation till befolkningen.
Att i detta läge säga att man är nöjd över situationen är mycket anmärkningsvärt och skiljer sig ju kraftigt från den bild som många anställda och fackliga organisationer ger av verkligheten. Men det kan ju också vara en förklaring till varför man inte lyckas bättre än vad man gör. Låga ambitioner leder sällan långt.
Det är också mycket problematiskt när chefer i organisationen tror att jämlik vård är detsamma som lika vård för alla. Därför argumenterar de emot en barnmorskeledd förlossning. Men inte ens i dag erbjuder förlossningsklinikerna i Östergötland samma vård till alla gravida. En jämlik vård ges efter behov och i samverkan med patienterna. Det gäller även förlossningsvården där fler metoder skulle öka möjligheterna att ge vård efter behov.
För att klara av att både utveckla förlossningsvården i framtiden måste vi lyssna på personal och patienter. I en vetenskaplig rapport från Umeå Universitet svarar 90 procent av barnmorskorna att de anser att barnmorskeledda förlossningar skulle vara ett bra komplement till den nuvarande vården. 80 procent anger att de själva skulle kunna tänka sig att jobba på en sådan enhet.
I hela Sverige står mödra- och förlossningsvården inför stora utmaningar. Det är tydligt att de utmaningarna kanske är extra stora i Östergötland när verksamhetsledningen väljer att köra på i samma misslyckade hjulspår som man kört i alltför länge i stället för att välkomna idéer som har ett brett stöd bland barnmorskor och i deras fackliga organisationer.