Barnmorskeledd förlossning är inte lösningen på krisen

Att barnmorskor har en tuff arbetssituation i hela landet och att det råder brist på barnmorskor är det ingen tvekan om.

Förlossningarna i Linköping och Norrköping har goda medicinska resultat som grundar sig på arbete i team där barnmorskor, undersköterskor och läkare ingår, skriver debattörerna.

Förlossningarna i Linköping och Norrköping har goda medicinska resultat som grundar sig på arbete i team där barnmorskor, undersköterskor och läkare ingår, skriver debattörerna.

Foto: Åserud, Lise

Debatt2022-03-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Dags för en ny förlossningsavdelning” (11/3):

Men att tro att en barnmorskeledd förlossningsenhet skulle lösa barnmorskekrisen är fel och visar på att man inte förstår komplexiteten inom förlossningsvården. 

Emil Broberg (V) påstår i sitt debattinlägg att barnmorskeledda enheter har gett bättre kvalitet än den ordinarie förlossningsvården, men det finns inga belägg för att det ger bättre medicinsk kvalitet. Det kan gynna en selekterad grupp kvinnor med normal graviditet och förlossning, men alla avvikelser stör konceptet. Den kommer också att vara oerhört svår att erbjuda alla och leda till en ojämlik vård. Barnmorskeledda enheter är enheter utan läkare på plats, det vill säga det finns inget team där förlossningsläkare eller narkosläkare ingår. Ofta saknar enheterna tillgång till epiduralbedövning. Ofta har enheterna en hög andel kvinnor som behöver flyttas till en annan förlossningsavdelning under pågående förlossning på grund av komplikationer.

Vi har till skillnad från vad Emil Broberg skriver en väldigt bra mödrahälsovård- och förlossningsvård i länet. Det visar nyligen publicerade siffror från graviditetsenkäten. 

Ur den gravida kvinnans perspektiv så får både mödravården och förlossningsvården bra betyg i Östergötland. 93 procent anger att de skulle rekommendera sin förlossningsavdelning (riket 88 procent). 94 procent anger att de blivit bemötta med respekt av personalen (riket 92 procent).

Förlossningarna i Linköping och Norrköping har goda medicinska resultat som grundar sig på arbete i team där barnmorskor, undersköterskor och läkare ingår. Teamets mål är att ge förutsättningar för en god och säker vård under förlossningen, men också att undvika onödiga åtgärder genom att ha god kompetens i teamet och tillgång till bra smärtlindring. 

Alla kvinnor som kommer till förlossningen har rätt till ett gott omhändertagande och bästa möjliga förutsättningar för att förlossningen blir okomplicerad trots medicinsk bakgrund. Bästa förutsättningarna för det kan ges på en förlossningsenhet med ett kompetent team av barnmorskor, undersköterskor och läkare med tillgång till god smärtlindring och akutsjukhusets alla resurser om något skulle tillstöta. En god bemanning i hela teamet är en förutsättning och behöver fortsatt prioriteras!