Nej, V och L – 5 miljoner räcker inte långt

Den dagen som Liberalerna och Vänsterpartiet presenterar ett förslag på hur nämnden kan komma ner i budget, så lovar jag att stå först i kön för att lyssna, skriver Annika Krutzén (M), ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Det ni nu gör är att slå er på bröstet för att ni har fått igenom ett tillskott på 5 miljoner kronor till nämnden. En summa som inte räcker särskilt långt för att hantera ett underskott på 120 miljoner kronor, skriver Annika Krutzén (M).

Det ni nu gör är att slå er på bröstet för att ni har fått igenom ett tillskott på 5 miljoner kronor till nämnden. En summa som inte räcker särskilt långt för att hantera ett underskott på 120 miljoner kronor, skriver Annika Krutzén (M).

Foto: Dennis Petersson

Debatt2024-04-24 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Har styret något principiellt emot Lotsen?" (23/4):

Det stämmer, Sofia Frithioff (V) och Åsa Wennergren (L), att jag har varit öppen för att lyssna på andras förslag till hantering av social- och omsorgsnämndens stora underskott, men det är knappast vad ni har presenterat. Det ni nu gör är att slå er på bröstet för att ni har fått igenom ett tillskott på 5 miljoner kronor till nämnden. En summa som inte räcker särskilt långt för att hantera ett underskott på 120 miljoner kronor. 

Vi och förvaltningen har jobbat hårt för att hitta bästa möjliga lösningar för att nå en budget i balans. Det har verkligen inte varit enkelt och krävt svåra och jobbiga beslut, men med ett så stort underskott som vi nu står inför har vi inte lyckats komma fram till någon lösning som inte skulle drabba enskilda individer. Om Vänsterpartiet och Liberalerna sitter på en sådan lösning kan jag tycka att det är hög tid att presentera den.

Om vi bortser från att det rent formellt inte är möjligt att ändra beslut tagna om social- och omsorgsnämndens åtgärdsplan, och genomföra det som Liberalerna har föreslagit, så kvarstår ju fortfarande det stora underskottet på 120 miljoner kronor. Hur avser Frithioff (V) och Wennergren (L) att lösa det? 

Den dagen som Liberalerna och Vänsterpartiet presenterar ett förslag på hur nämnden kan komma ner i budget, så lovar jag att stå först i kön för att lyssna. Att tillföra 5 miljoner kronor enbart för ett halvår när underskottet är på 120 miljoner kronor är inte ett seriöst alternativ och det är inte heller hållbart, det förstår nog de allra flesta. Det nämnden och nämndens verksamheter behöver är 120 miljoner kronor, då räcker inte 5 miljoner kronor.