Regeringens elbidrag framstÄr som ett lotteri

I slutet av februari röstade en majoritet i riksdagen för att införa ett elbidrag – ett försök av Magdalena Anderssons att kompensera för regeringens misslyckade energipolitik.

NÀr regeringen och dess samarbetspartier röstade nej till att agera för att behÄlla kÀrnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning motsvarande Ärsförbrukningen för 2,4 miljoner lÀgenheter, skriver debattörerna.

NÀr regeringen och dess samarbetspartier röstade nej till att agera för att behÄlla kÀrnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning motsvarande Ärsförbrukningen för 2,4 miljoner lÀgenheter, skriver debattörerna.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Debatt2022-04-02 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Men detta elbidrag framstĂ„r mer som ett slags lotteri. Tre miljoner drabbade hushĂ„ll fĂ„r ingen kompensation alls – trots att elrĂ€kningarna rusar. Det Ă€r ovĂ€rdigt ett vĂ€lfĂ€rdsland som Sverige.

De senaste mĂ„nadernas skenande elpriser har fĂ„tt dramatiska konsekvenser för hushĂ„llen. I extremfall behöver mĂ€nniskor tvingas ta banklĂ„n för att betala elrĂ€kningen. Orsaken Ă€r att Socialdemokraternas och Miljöpartiets energipolitik lett till att pĂ„litlig kĂ€rnkraft har avvecklats och ersatts med vĂ€derberoende elproduktion. MiljöovĂ€nlig importerad el mĂ„ste dĂ„ till nĂ€r varken vinden blĂ„ser eller solen skiner. Och i vĂ€rsta fall startas oljeeldningen i Karlshamnsverken. Klimatet grĂ„ter ... 

Kristdemokraterna har tydligt drivit pÄ kring kÀrnkraften sÄ nÀr regeringen och dess samarbetspartier röstade nej till att agera för att behÄlla kÀrnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning motsvarande Ärsförbrukningen för 2,4 miljoner lÀgenheter. Och resultatet blir Ànnu mer kÀnnbart nÀr elektrifieringen stÄr för dörren och vÄr elkonsumtion ökar.

Regeringens elbidrag omfattar över huvud taget inte medborgare som bor i lÀgenhet, trots att det visat sig att de kraftigt höjda elpriserna drabbat sÄvÀl den ensamstÄende mamman som pensionÀren med smÄ ekonomiska marginaler. MÄnga boende i lÀgenheter i bÄde Linköping och Motala drabbas sÄledes. Kristdemokraterna anser detta vara vÀldigt orÀttvist. Vi vill att alla elkunder ska kompenseras. DÀrför har vi under vintern konsekvent argumenterat för sÀnkta elskatter i stÀllet för ett bidrag som inte kompenserar alla.

Det Ă€r moraliskt fel att staten gör stora överskott pĂ„ att den tidigare sĂ„ vĂ€lfungerande svenska elförsörjningen har havererat. Grundorsaken kring höjda elpriser Ă€r inte ”Putin-effekten” utan snarare ”Sosse-effekten” med vĂ€rldens högsta elskatter. Det Ă€r genant att Sverige har sĂ„ pass höga elskatter att befolkningen mĂ„ste fĂ„ bidrag för att klara att betala dem.

Kristdemokraterna kommer fortsĂ€tta arbeta för en annan skattepolitik och för att bryta de rödgrönas ”krig” mot kĂ€rnkraften. I september kan Sverige byta regering. Det kommer i sig att vara den bĂ€sta energipolitiska Ă„tgĂ€rden pĂ„ mĂ„nga Ă„r. DĂ„ kan de ideologiska skygglapparna kring kĂ€rnkraften tas bort. DĂ„ blir det ett slut med detta lappande och lagande – och för Miljöpartiets grepp om Sverige. Det Ă€r KD:s löfte till vĂ€ljarna. Vi lovar inte allt Ă„t alla, men det vi lovar kommer vi hĂ„lla.