Kommunalrådet: Vi kan inte prioritera en simhall

Centerpartiet önskar en simhall i kommunen, men en sådan kan vi inte prioritera i nuläget. Det mest ärliga är att inte ge falska förhoppningar, skriver debattören.

I nuläget är en satsning på simskolor under sommaren och i hela kommunen något som vi vill få genomfört under kommande år, skriver debattören.

I nuläget är en satsning på simskolor under sommaren och i hela kommunen något som vi vill få genomfört under kommande år, skriver debattören.

Foto: Arkiv/Thomas Augustsson

Debatt2022-09-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Stor ovilja att gå till botten med simhallsfrågan" (18/8):

Det är tydligt att det var Sverigedemokraterna som höll i pennan när deras, Liberalernas och Kristdemokraternas debattartikel skickades in. Språkbruket och alla förstärkande uttryck var i SD:s höga tonläge. Det beklagar vi i Centerpartiet. En sak som de skrev var att “en simhall på orten är en förutsättning för att Åtvidaberg skall vara en attraktiv kommun att bo i”. 

Åtvidaberg är redan en attraktiv kommun att bo i! Vi har mycket att vara stolta över! Inte minst vår närhet till naturen men också mycket som kommunorganisationen och dess medarbetare bidrar till. Så som en jättebra skola med många behöriga lärare, en bra barnomsorg, en bra äldreomsorg och ett rikt kultur- och fritidsliv. Det senare till största delen en förtjänst av vårt rika föreningsliv och alla fantastiska eldsjälar. Trots att vi är en boendekommun så har vi ett bra näringsliv som vill fortsätta utvecklas och stärkas. 

Jag är säker på att alla inklusive vi i Centerpartiet gärna ser en simhall i kommunen. Samhällsnyttan är stor och någon gång i framtiden har kommunen säkert en simhall. Men i nuläget är en satsning på simskolor under sommaren och i hela kommunen något som vi vill få genomfört under kommande år. 

I det läget vi har nu krävs hårda prioriteringar. Det har varit höga resultat under denna mandatperiod. Till viss del beroende på att intäkterna kommer sent och att satsningar vi beslutat ej hunnit utföras till fullo. Men till stor del för att verksamheten har hållit sina budgeterade kostnader. Det ser dock mycket tuffare ut inför kommande år.

Centerpartiet kommer eftersträva i budget 2023 och framåt att resultatnivån skall vara på exakt 2 procent, det vill säga God Ekonomisk Hushållning. Det innebär i sin tur att utrymmet för investeringar kommer vara mindre men att satsningar görs möjligt på den löpande verksamheten. Centerpartiet vill bland annat satsa på äldreomsorgen genom ökad bemanning och arbetskläder, inom skolan med satsningar på speciallärare, på arbetskläder även inom barnomsorgen samt inom samhällsbyggnad på att få fler beslutade detaljplaner för mer bostäder och mer företagsetableringar.

Mer pengar till den löpande verksamheten innebär att investeringarna måste få stå tillbaka. Av investeringsutrymmet som finns så är det en väldigt liten del som vi förtroendevalda kan anpassa. Den största delen av investeringsutrymmet går till reinvesteringar samt investeringar som måste göras för att upprätthålla kommunens service. 

Centerpartiet prioriterar investeringar för utökning och anpassning av våra skollokaler. Grebo behöver byggas ut och Björsäter behöver få nytt kök och matsal. Situationen på Allé och Central behöver ses över. Vi vill fortsätta med fiberutbyggnaden på landsbygden. Vi vill fortsätta med investeringar för att klimatanpassa kommunen samt på att åtgärder för att minska klimatförändringarna, som satsningar på solenergi.

Trots flera försök att få den privata marknaden att bygga fler trygghetsbostäder så lyser de satsningarna med sin frånvaro. Så mycket tyder på att kommunen måste ta initiativ för att få fler trygghetsbostäder. Då är vi positiva till att ta det initiativet och då för hela kommunen.

Centerpartiet önskar en simhall i kommunen, men en sådan kan vi inte prioritera i nuläget. Det mest ärliga är att inte ge falska förhoppningar. Vi vill använda kommunens resurser på bättre sätt än att utreda något som ej kan bli verklighet under kommande år.