Ge Linköpingsborna mer kvar i plånboken

Vi kristdemokrater gick till val på att sänka kommunalskatten för att Linköpingsborna skulle få mer pengar kvar i plånboken. Vi stod fast vid en sänkning även efter valet. För detta får vi kritik i en nyligen publicerad debattartikel, skriver debattörerna.

Debatt 17 februari 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”S och M: Kommunalskatten förblir oförändrad" (3/2):

I debattartikeln skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M): "Kommande år väntar ett ansträngt ekonomiskt läge, vilket även märks i människors privatekonomi. Mot bakgrund av detta anser vi att det skulle vara ansvarslöst både att sänka och höja kommunalskatten just nu."

Linköpingsborna frågar sig kanske hur det kan vara ansvarslöst att sänka skatten för människor som har det tufft ekonomiskt?
Att höga skatter inte är något problem för S är ingen nyhet. Vem kommer inte ihåg Astrid Lindgrens ”Pomperipossa i Monismanien” som publicerades i Expressen 1976. I denna satiriska saga avslöjade Astrid Lindgren att hon som egenföretagare betalade 102 procent i marginalskatt. Senare samma år förlorade Socialdemokraterna makten i valet och Sverige fick en borgerlig regering.

Moderaterna däremot har historiskt sett varit drivande vad gäller lägre skatter i Sverige. Vi minns alla jobbskatteavdragen som infördes under regeringen Reinfeldt med stöd av kristdemokraterna. Mot denna bakgrund är det förvånande att Moderaterna i Linköping, som före valet lovade en skattesänkning till Linköpingsborna, nu helt bytt fot i frågan.


För två månader sedan klubbades det nya styrets budget i kommunfullmäktige (6/12). Under budgetdebatten konstaterade Elias Aguirre (S) i ett replikskifte med Björn Alling (V): "Jag tror att det är ganska många Linköpingsbor som frågar sig hur det kommer att se ut nästa år, kommer jag att ha några tusenlappar över när året är slut? Man kan ställa sig frågan, vad är det den där Linköpingsbon ska prioritera bort när Vänsterpartiet fått göra av med pengarna i välfärden? Är det den där jackan till sonen som har gått sönder som behöver ersättas? Är det reparationen av bilen som behövs för arbetspendlingen eller är det fotbollsspelandet för dottern som får stå över? Det finns ett ansvar för oss i den här församlingen att ställa oss frågan, hur påverkar den politiken vi för vanliga Linköpingsbor därute.”

Vi kristdemokrater står fast vid vår linje, vi vill ge Linköpingsborna mer pengar kvar i plånboken för att familjerna ska få råd att köpa en ny jacka till sonen, reparera bilen eller betala fotbollsspelandet för dottern. Vi tror att en skattesänkning skulle kunna finansieras genom att kommunen sparar in på onödiga kostnader och byråkrati. Därmed skulle inga besparingar på de olika verksamheterna i kommunen bli nödvändiga.

Den "gyllene medelväg" som S och M nu i stället väljer att gå genom att varken höja eller sänka kommunalskatten är enligt vår mening ett tydligt bevis på att det nya styret riskerar att bli en urvattnad politisk kompromiss, utan tydlig inriktning framåt. Det nya styrets politik är nu dessutom även motsägelsefull.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa