Fler kameror på brottsutsatta platser

Det är tydligt att SD försöker framställa oss som naiva och passiva vad gäller gängkriminalitet. Det ger en falsk verklighetsbild. I själva verket är trygghetsfrågor något som dominerat arbetet inom båda våra partier under flera år, skriver debattörerna.

Vi utför ett påtryckningsarbete mot Polismyndigheten för att få fler lokala poliser och polisstationer till Linköping, skriver Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S).

Vi utför ett påtryckningsarbete mot Polismyndigheten för att få fler lokala poliser och polisstationer till Linköping, skriver Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S).

Foto: Örjan Karlsson/Ellen Aguirre

Debatt2023-02-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "SD: Tillåt ökade satsningar på narkotikahundar i skolorna" (17/2):

Vi håller med Sverigedemokraterna om att det behövs lagstiftning från nationell nivå om vi ska bryta den onda spiralen av gängkriminalitet och narkotikahandel som resulterar i skjutningar över hela landet. 

Bristande integration och en tidigare hög invandring är visserligen en del av orsaken till gängkriminaliteten, men sin vana trogen låter SD bli att påminna om att de flesta människor som kommit till Sverige är skötsamma. Oavsett om man är född i eller utanför Sverige är den stora massan rejält trött på den öppna droghandeln och de kriminella gängen. 


Varför SD lyfter narkotikahundar i skolan som en konfliktfråga här i Linköping förstår vi inte. Både S och M är överens om att det är något vi ska införa för att skolan ska bli en plats fri från narkotika. Andra exempel på vad vi gör inom det brottsförebyggande arbetet är att koppla ihop polis och socialtjänst för att fånga upp unga som riskerar att hamna i kriminalitet. Tecknen syns ofta så tidigt som på förskolan. Vi kommer också sätta upp fler övervakningskameror på brottsutsatta platser. Det är förvisso ingen brottsförebyggande åtgärd, men kan vara till stor hjälp när det saknas vittnen. 

Vi utför ett påtryckningsarbete mot Polismyndigheten för att få fler lokala poliser och polisstationer till Linköping. Vi ska få bättre kontroll över vilka som vistas i Linköping genom tätare samverkan mellan myndigheter, bostadsbolag och skärpta kontroller. Exemplen vi nämnt är bara ett axplock av vad vi gör inom trygghetsområdet. Att vi skulle sakna ett helhetsgrepp i frågan är inget annat än tomma ord.