Skolfam var ett misslyckat försök

Ska Skolfam fungera i Linköping behöver det en omstart med rätt förutsättningar, skriver debattörerna.

Ska Skolfam fungera i Linköping behöver det en omstart med rätt förutsättningar, skriver debattörerna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2023-03-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Varför reagerar C så starkt nu?" (27/2):

Susanna Kellgren Lundberg (L) frågade i måndagens Corren varför inte Centerpartiet anslöt till övriga oppositionspolitikers i hennes tycke ”skarpare” kritik när frågan om Skolfams nedläggning i Linköping kom upp till beslut. Vi vill här förklara hur vi ser på detta.

Förslaget att lägga ner Skolfam och Skolsociala team var en av flera beslutspunkter i ett ärende som handlade om att inrätta ett nytt samverkansprojekt mellan socialtjänst och skola. Centerpartiet kommer alltid vara för utveckling av samverkan och vill inte förhala det genom att återremittera ärendet. Vi lämnade en protokollsanteckning som tydligt förklarade att vi motsätter oss en nedläggning av Skolfam.

Vi är kritiska till att Skolfam aldrig fått de förutsättningar som behövts för att fungera i Linköping. Det som formellt lades ner var i praktiken ett misslyckat försök att göra något som andra kommuner klarar bra. Ska Skolfam fungera i Linköping behöver det en omstart med rätt förutsättningar och detta medverkar Centerpartiet gärna till.

Eftersom Skolfam i praktiken redan varit nedlagt var det viktigare att få till ett nytt arbetssätt där man kan ge barn rätt förutsättningar att klara av skolan, än att återremittera ärendet och förhala införandet. Att återremittera ett ärende som går ut på ökad samverkan för utsatta barn av krassa partitaktiska skäl är inget Centerpartiet står bakom. Vi vill i stället åstadkomma skillnad för utsatta barn och unga.