Brister i omsorgen kan inte accepteras

Uppföljningen av äldreomsorgen i Linköping är otillräcklig, skriver tillträdande ordförande i äldrenämnden.
Uppföljningen av äldreomsorgen i Linköping är otillräcklig, skriver tillträdande ordförande i äldrenämnden.

Tillsammans med Moderaterna har vi kommit överens om att införa oanmälda kontroller och vara hårdare mot utförare som inte sköter sig, skriver debattören.

Debatt 21 december 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren “Är verkligen kommunal omsorg bättre än privat?” (15/12):

Vi är många som med bestörtning tagit del av rapporteringen om missförhållanden i äldreomsorgen de senaste åren. Oavsett om utföraren är offentlig eller privat måste de äldre få en god och jämlik omsorg.

Senast vi socialdemokrater styrde Linköping tvingades vi säga upp avtalen med 14 av 20 privata hemtjänstföretag på grund av misskötsel och fusk. Med det sagt finns även brister inom kommunal äldreomsorg.

Under KD:s många år vid ledarskapet i äldrenämnden har de fattat beslut som i praktiken lett till besparingar. Samtidigt har vi en situation med växande köer till äldreboenden, utbildad personal som slutar, allt fler outbildade i verksamheten och allt för många omsorgsinsatser som ställs in när bristen på personal är ett faktum.

Uppföljningen av äldreomsorgen i Linköping är otillräcklig. Tillsammans med Moderaterna har vi kommit överens om att införa oanmälda kontroller och vara hårdare mot utförare som inte sköter sig. 2023 tar våra två partier över styret av Linköpings kommun och därmed även äldrenämnden.

Ska vi klara att rekrytera medarbetare måste vi förbättra arbetsvillkoren. Det är inte hållbart att människor blir sjukskrivna på grund av stress och för låg bemanning. Delade turer är i praktiken en ofrivillig obetald rast på flera timmar. 

Ökad grundbemanning, bättre vikariehantering och avskaffande av delade turer är några exempel på vad vi kommer prioritera de kommande fyra åren för att förbättra arbetsvillkoren och stärka kvaliteten. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa