Bäckman (S): Vi har höga ambitioner för föreningslivet

Vi ser inte poängen med att försöka så split mellan föreningsverksamhet och kommunalt driven ungdomsverksamhet. Det handlar inte om att välja det ena eller andra, vi behöver både och, skriver Lotta Bäckman (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Här har vi i styret gjort mycket stora satsningar. Utan att överdriva kan man säga att de är historiskt stora. För att nämna några har vi Vasa Arena, en ny konstgräsplan i Lambohov, en ny konstgräsplan i Linghem och återtagandet av Racketsportcenter i egen regi, skriver Lotta Bäckman (S).

Här har vi i styret gjort mycket stora satsningar. Utan att överdriva kan man säga att de är historiskt stora. För att nämna några har vi Vasa Arena, en ny konstgräsplan i Lambohov, en ny konstgräsplan i Linghem och återtagandet av Racketsportcenter i egen regi, skriver Lotta Bäckman (S).

Foto: Erik Winell/Corren arkiv

Debatt2024-10-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "S+M prioriterar fritidsgårdar före idrottsföreningarna" (1/10):

S+M-styret har höga ambitioner för föreningslivet och gör stora satsningar på nya hallar, konstgräsplaner och anläggningar runtom i kommunen. Samtidigt är det viktigt att vi inte lämnar icke föreningsaktiva ungdomar utan aktiviteter. Vi ska ställa krav på våra unga och samtidigt skapa förutsättningar för en meningsfull fritid. 

Många föreningar efterfrågar tillgång till tider i egna eller kommunala anläggningar. Här har vi i styret gjort mycket stora satsningar. Utan att överdriva kan man säga att de är historiskt stora. För att nämna några har vi Vasa Arena, en ny konstgräsplan i Lambohov, en ny konstgräsplan i Linghem och återtagandet av Racketsportcenter i egen regi. Vi rustar upp anläggningarna Solhaga och Motionscenter i Ryd samt Lingvallen. Dessa insatser är minst lika viktiga som utökat ekonomiskt stöd. 

Samtidigt vet vi att föreningslivet inte når alla, vi har ett uppdrag att även nå unga som står utanför föreningarna. Därför kan vi inte bortse från ungdomsverksamheten.

Ungdomsverksamheten i Linköping har inte alltid varit av högsta kvalitet, vilket är anledningen till att vi lägger resurser på att förändra och förbättra den. Konkret handlar det bland annat om att förbättra säkerheten och tryggheten genom tydligare samverkan med föräldrar och inte minst ett förändrat arbetssätt hos personalen. 

Vi ser inte poängen med att försöka så split mellan föreningsverksamhet och kommunalt driven ungdomsverksamhet. Det handlar inte om att välja det ena eller andra, vi behöver både och.

Jag uppskattar däremot att ni liberaler ger oss ett erkännande för vårt nya fördelningssystem, och för utökningen med en miljon kronor som vi har förstärkt föreningsstödet med. Det var viktiga beslut och vi är stolta över att ha kunnat genomföra dem. 

Vi vill också påminna om det tillfälliga anläggningsstöd som gavs under 2023 och gick till både investeringar och drift. I konkreta summor rörde det sig totalt om sju miljoner kronor.

Eftersom Liberalerna nyligen styrde kommunen och hade ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden är ni säkert medvetna om att dessa frågor inte löses i en handvändning – men att vi är på god väg i det nuvarande styret.