Linköpings ridklubbar: "Ridskolorna går på knäna"

Om det i framtiden ska finnas ett brett utbud av ridklubbar i Linköping, både centralt och på landsbygden, är det dags för Linköpings politiker att tänka om och hitta nya vägar för att stötta våra verksamheter, skriver fyra ridklubbar i Linköping.

Flera av oss ridklubbar befarar fortsatt minskade medlemstal och därmed risk för hela verksamhetens existens, skriver  ordförande för Östergötlands ridsportförbund tillsammans med representanter för fyra ridklubbar.

Flera av oss ridklubbar befarar fortsatt minskade medlemstal och därmed risk för hela verksamhetens existens, skriver ordförande för Östergötlands ridsportförbund tillsammans med representanter för fyra ridklubbar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Debatt2024-09-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av den ekonomiska utvecklingen i samhället och de förändrade anläggnings- och föreningsbidragen i Linköping har många ridskolor det riktigt tufft. 

Inflationen har slagit hårt mot det som krävs för att bedriva en ridklubb såsom foder, strö, hästinköp och traktorbränsle. Det går aldrig att pausa en ridverksamhet, hästarna behöver omvårdnad alla dagar. 

Trots detta får ridklubbar i Linköpings kommun inte driftsstöd för annat än själva anläggningen. Dessa stöd har dessutom kraftigt minskats i år och fortsätter minska nästa år. Det, tillsammans med övriga ökade kostnader, innebär att pris för ridlektioner behöver höjas och möjligheten att börja rida försvinner för många. Flera av oss ridklubbar befarar fortsatt minskade medlemstal och därmed risk för hela verksamhetens existens. Om det i framtiden ska finnas ett brett utbud av ridklubbar i Linköping, både centralt och på landsbygden, är det dags för Linköpings politiker att tänka om och hitta nya vägar för att stötta våra verksamheter.

undefined
Ridsporten är en av få sporter där män och kvinnor, unga och gamla tävlar på lika villkor. Ridsporten i Östergötland har cirka 8 500 medlemmar och 85 procent av dessa är flickor, skriver debattörerna.

Ridskolorna är platsen där livslånga passioner och tävlingskarriärer startar. Om färre barn får möjlighet att börja rida skulle inte bara den fysiska aktiviteten minska, utan också tillgång till de unika miljöer där ungdomar utvecklas till ansvarstagande, modiga och empatiska individer. 

Ridsport är mer än att sitta på hästryggen. Unga tillbringar kanske 1–2 timmar i sadeln varje vecka, men många fler timmar i stallet för att sköta hästar, träffa kompisar och göra insatser för föreningen. I Linköpings idrottspolitiska program, ”Aktiv hela livet” lyfts flickors lägre aktivitet och problematik i att man slutar idrotta tidigt. Ridsporten är en av möjligheterna att vända detta och uppmuntra flickors aktivitet och idrottande hela livet.

Ridklubbar erbjuder ledarutbildningar och möjligheter att engagera sig, vilket stöder samhället att fostra nästa generation av ledare och aktiva medborgare. Ridsporten är en av få sporter där män och kvinnor, unga och gamla tävlar på lika villkor. Ridsporten i Östergötland har cirka 8 500 medlemmar och 85 procent av dessa är flickor. 

För att säkerställa att ridklubbarna, dessa unika och viktiga platser, kan fortsätta att blomstra och bidra till samhället, behöver de ökat ekonomiskt stöd utifrån de unika förutsättningar som råder inom vår idrott där både anläggningar och hästen behöver sin omsorg. 

Låt oss tillsammans säkerställa att ridskolorna kan fortsätta vara en kraft och en positiv plats för barn och ungdomar och en plats där drömmar får fortsätta bli verklighet.