5 miljoner räcker långt i det här fallet

När majoriteten i fullmäktige bestående av sju partier från höger till vänster i opposition kan vara överens om det så borde de två styrande partierna ha vett nog att lyssna, skriver Sofia Frithioff (V) och Åsa Wennergrenn (L).

De fem miljoner som Annika Krutzén fått till sin nämnd är ett seriöst och fullt finansierat förslag som mycket väl kan användas till att rädda kvar verksamheterna Lotsen, Reaktiva och även områdesteamen, skriver Sofia Frithioff (V) och Åsa Wennergrenn (L).

De fem miljoner som Annika Krutzén fått till sin nämnd är ett seriöst och fullt finansierat förslag som mycket väl kan användas till att rädda kvar verksamheterna Lotsen, Reaktiva och även områdesteamen, skriver Sofia Frithioff (V) och Åsa Wennergrenn (L).

Foto: Dennis Petersson

Debatt2024-05-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Nej, V och L – 5 miljoner räcker inte långt" (24/4):

Vi kan börja med att konstatera att det verkar vara så att styret har något principiellt emot Lotsen och Reaktiva. 5 miljoner hade räckt för att finansiera den verksamheten för resten av 2024, 5 miljoner i en kommunbudget på 13 miljarder är väldigt lite, men samtidigt allting för de som berörs av nedläggningen av Lotsen nu.

De styrande partiernas bemötande av vår fråga är ett försök att kasta ut dimridåer. Underskottet i social- och omsorgsnämnden är stort, det är vi väl medvetna om. Att lägga ner väl fungerande verksamheter med risk för att skjuta över kostnaden för denna grupp till andra poster i kommunen är inte att ta ett långsiktigt hållbart ansvar. När majoriteten i fullmäktige bestående av sju partier från höger till vänster i opposition kan vara överens om det så borde de två styrande partierna ha vett nog att lyssna.

De fem miljoner som Annika Krutzén fått till sin nämnd är ett seriöst och fullt finansierat förslag som mycket väl kan användas till att rädda kvar verksamheterna Lotsen, Reaktiva och även områdesteamen. Det är de siffrorna som social- och omsorgsnämnden själva presenterat att en nedläggning av dessa verksamheter kostar, och det är vad vi nu har tillskjutit nämndens budget. De pengar vi plockar från KS-reserven är en avsättning för att just kunna göra den här typen av åtgärder när de ekonomiska förutsättningarna förändrats under året.

När Linköpings kommun tog budgeten för social- och omsorgsnämnden fanns detta underskott inte med i prognosen. De besparingar vi ser på 120 miljoner just nu är ett resultat av ett styre som inte har kontroll över kostnadsutvecklingen och som tar till panikåtgärder för att rädda budgeten. Det får inte bli kortsiktiga ohållbara besparingslösningar så som en nedläggning av Lotsen sannolikt innebär.

Det står med andra ord tydligt att de styrande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna är fullständigt ointresserade av att faktiskt lösa Linköpings ekonomiska utmaningar.