Centern om kritiken: "Viker inte undan för några hot"

Oppositionspartier frågar sig om Centerpartiet har ett "hemligt" avtal med S+M-styret – men misstankarna dementeras. Sprickan kan, trots detta, komma att få konsekvenser framöver. "Centern har brutit vårt avtal", säger Linköpingslistans Michael Cocozza.

Har S+M-styret, med Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S), ett avtal med Centerpartiet och Lars Vikinge (C)? Det frågar sig bland andra oppositionens Maria Moraes (MP) och Michael Cocozza (LL), men misstankarna dementeras.

Har S+M-styret, med Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S), ett avtal med Centerpartiet och Lars Vikinge (C)? Det frågar sig bland andra oppositionens Maria Moraes (MP) och Michael Cocozza (LL), men misstankarna dementeras.

Foto: Montage: Albin Wiman

Linköping2023-05-05 11:00

Stämningen inom Linköpingspolitiken är sårig just nu och den utlösande faktorn var skolnedläggningarna, men vi börjar med att backa bandet.

Efter valnatten i september var det mesta ovisst och med ett komplicerat parlamentariskt läge, utan någon självklar majoritet, tog det lång tid innan Linköpings kommun hade ett nytt styre. Resultatet blev, efter flera strandade förhandlingar, ett historiskt och aningen kontroversiellt samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Med 38 av 79 mandat i fullmäktige fick Linköping återigen ett minoritetsstyre som, för att få igenom många av sina politiska beslut, behöver få till överenskommelser med andra partier.

undefined
Ett komplicerat parlamentariskt läge i Linköping ledde fram till ett historiskt samarbete mellan Socialdemokraterna, med Kristina Edlund, och Moderaterna, med Niklas Borg. "Förhandlingarna efter valet visar att det var flera partier som inte var beredda att ta samma ansvar som vi", säger Kristina Edlund.

På den andra sidan formerade Centern, Vänsterpartiet, Linköpingslistan och Miljöpartiet en valteknisk samverkan, utan gemensam politik, som gjorde att partierna kunde dela på de tyngsta politiska posterna i oppositionen. Lars Vikinge (C) blev bland annat andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nu, fem månader in i den nya mandatperioden, har det uppstått en spricka i oppositionen. I debatten om skolnedläggningarna har kritiska röster, från flera oppositionspartier, höjts mot Centerpartiet. Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde konstaterade Michael Cocozza (LL) att förtroendet var förbrukat.

Varför är förtroendet förbrukat?

– För att vi har haft fyra–fem voteringar där Centern har röstat med styret och vi tror att det finns någon form av gentlemen's agreement där om att de inte ska rösta emot S+M-styret i avgörande frågor. Därmed har C ingått två motstridiga överenskommelser. En med oss om en valteknisk samverkan i syfte att verka i opposition och en med S+M-styret, säger Michael Cocozza.

Men handlade inte er valtekniska samverkan endast om fördelningen av poster?

– Samverkan styr inte vilken politik man ska driva men syftet är att verka i opposition. Enligt reglementet ska minoriteten tillsätta kommunalrådet i kommunstyrelsen (andre vice ordförande) men minoriteten anser inte att Centern i dag agerar på ett sätt som gör att de tillhör oppositionen. De agerar som ett samarbetsparti till S+M-styret och det påverkar vår möjlighet att bedriva opposition

undefined
"I en demokrati ska förtroende kunna prövas och för min del har jag inget förtroende för Lars Vikinge (C) som minoritetens representant i kommunstyrelsens presidium". Det skriver Linköpingslistans Michael Cocozza i ett mejl till oss.

De voteringar som Michael Cocozza refererar till rör framförallt skolnedläggningarna och inte minst Centerpartiets val att inte ställa sig bakom Linköpingslistans nämndinitiativ om att lyfta beslutet till kommunfullmäktige. LL-politikern lyfter också ägardirektiven som till slut blev ett dokument undertecknat S+M-styret tillsammans med Centerpartiet.

Det är väl fritt för alla partier att komma överens med styret i olika frågor?

– Ja, det är klart att C kan göra upp med styret i enstaka frågor men nu utgör de en del av styrets regeringsunderlag och det var inte det vi förutsatte när vi gick in i vårt valtekniska avtal. Centern har alltså brutit mot intentionerna i vårt avtal och vi har full rätt att ifrågasätta om de ska ha ordförandeposten i kommunstyrelsen, säger Michael Cocozza.

Det C gör, är det inte bara att vara en konstruktiv opposition?

– Jag hade köpt det argumentet om det inte hade varit för deras agerande i skolfrågan. De lägger en motion som är knivskarp, om att nedläggningarna ska rivas upp, men de vet samtidigt att motionen är verkningslös. Sen agerar de inte på något sätt för att nedläggningarna ska komma upp för beslut i kommunfullmäktige.

Michael Cocozza menar att LL kommer att avvakta Centerns agerande framöver. Om det fortsätter i samma spår kommer hans parti att agera.

– Då kommer frågan att komma upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om att minoriteten, med stöd av reglementet, inte har förtroende för Lars Vikinge som minoritetens representant i kommunstyrelsens presidium. Syftet skulle vara ett omval.

undefined
Vid det senaste kommunfullmäktigesammanträdet riktade flera oppositionspartier kritik mot Centerpartiet. Miljöpartiet och gruppledaren Maria Moraes bekräftar att de har misstankar om att det finns ett avtal mellan Centerpartiet och S+M-styret. "Vi får såna indikationer", säger hon.

Oppositionens Maria Moraes (MP) bekräftar att det finns en besvikelse mot Centerpartiets agerande – men att den, från MP:s sida, framförallt handlar om kommunikationen, informationsutbytet och samtalstonen oppositionspartier emellan.

Även här finns misstankar om ett avtal.

– Vi har fått såna indikationer, så vi ställer oss frågande, säger Maria Moraes.

Men planerna om att eventuellt agera för ett omval kan hon inte uttala sig om.

– Det är inget samtal som vi har haft i partiet men jag kan förstå den frågeställningen. Sitter man som andre vice ordförande i kommunstyrelsen företräder man oppositionen och inte styret, säger Maria Moraes.

Centerpartiets gruppledare Lars Vikinge dementerar misstankarna om ett avtal med S+M-styret och menar att det finns en ambition om att informationsflödet mot övriga oppositionspartier ska fungera väl.

– Vi är en del av oppositionen. Vi sitter inte i styret. Om de övriga oppositionspartierna inte tycker om oss eller vår roll är det så klart tråkigt. Men eftersom vi bara har en valteknisk samverkan och inte en politisk samverkan har vi rätt att uttrycka vår egen uppfattning. Varje partis rätt att vara ett eget parti är faktiskt grundlagsskyddat, säger Lars Vikinge och fortsätter:

– Om de övriga oppositionspartierna vill försöka att få till ett omval så "fine", det får juristerna reda ut i så fall. Vi bekymrar oss inte särskilt mycket över det och framförallt så viker vi inte undan för några hot. Vi har vår linje, vi är konstruktiva och vi har sagt genom hela valrörelsen att vi kommer att verka för lösningar i den politiska mitten. Det är precis det vi gör nu.

undefined
Centerpartiet har inget avtal med S+M-styret. Det säger gruppledaren Lars Vikinge. Han är också kritisk till de övriga oppositionspartiernas agerande i frågan om skolnedläggningarna. "Så bedriver inte vi oppositionspolitik. Vi är ett traditionellt oppositionsparti", säger han.

Lars Vikinge är själv kritisk till den övriga oppositionen.

– Jag hoppas att det blir bättre, jag vill inte upprepa det här för många gånger, men vi har haft en situation i Linköpingspolitiken nu där man letat efter kryphål när man inte får som man vill. Så jobbar inte vi som opposition. Vi är ett traditionellt oppositionsparti, säger han.

När har övriga oppositionen letat kryphål?

– I skolfrågan. Vi tycker fortfarande att beslutet och processen är fel, men reglementet anger klart och tydligt att skolnedläggningar är nämndens revir. Om det är vad vi gemensamt har beslutat så får vi följa det fram tills att förvaltningsrätten eventuellt säger något annat.

Hur ska man egentligen, som väljare, tolka er position i politiken?

– Vi är självständiga. Om och när vi tycker att S+M-styret har vettiga uppfattningar röstar vi med dem och vi är också beredda att ingå överenskommelser när det är möjligt. När inte det går röstar vi efter eget huvud.

Det betyder att ni är en vågmästare i Linköpingspolitiken?

– På många sätt har vi hamnat i ett drömläge. Vi fick igenom alla våra krav i ägardirektiven. Det var mycket mer än vad vi hade hoppats.

Vad säger då S+M-styret om relationen till Centerpartiet? Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) säger också att det inte finns något avtal.

– Vi hoppas att vi kan hitta breda majoriteter med flera olika partier i kommunfullmäktige under mandatperioden beroende på vilka frågor vi jobbar med, säger Kristina Edlund (S).

undefined
"Även oppositionen har ett ansvar för samtalsklimatet", säger kommunstyrelsens ordförande i Linköping Kristina Edlund (S) som också medger att Centerpartiet är det oppositionsparti som står S+M-styret närmast när det gäller överenskommelser.

Men ligger C närmast till hands vid olika överenskommelser?

– Både Socialdemokraterna och Moderaterna har samarbetat med Centerpartiet i Linköping tidigare så vi är väldigt nära varandra och känner oss också bekväma med deras politik. För oss har C alltid varit en del av det breda mittensamarbete som vi många gånger har haft i Linköping. På nationell nivå kommer våra partier också allt närmare varandra.

Så det var ett "ja" på förra frågan alltså?

– Om Centerpartiet ligger oss närmast vid olika överenskommelser? Ja, så är det.

Varför inkluderade ni då inte Centerpartiet i styret redan från början?

– Man får inte glömma bort att det var ett stort steg för både S och M att sätta sig i ett styre tillsammans och då kom vi fram till att det var bättre att vi gjorde det bara vi två. Centern var också tydliga, i olika samtal under förhandlingarna, om att de ville vara en konstruktiv opposition, säger Kristina Edlund och fortsätter:

– S och M är två partier som har ideologiska skiljelinjer men vi är överens om hur vi ska ta oss an de problem, utmaningar och utvecklingsområden som vi har i Linköping. I trygghetsfrågan står vi till exempel längre ifrån Centerpartiet.

Kommer ett minoritetsstyre att vara hållbart under hela mandatperioden?

– Det är inget ovanligt med minoritetsstyren i Sverige, vi hade faktiskt ett sådant i Linköping även förra mandatperioden, och när frågan om skolnedläggningarna sakta men säkert börjar landa kommer samtalsklimatet, partierna emellan, förhoppningsvis att bli lite mjukare.

undefined
Vi har varit i kontakt med samtliga oppositionspartier i Linköping. Liberalerna instämmer i kritiken mot Centern. "Centern har tagit på sig en roll som oppositionsledare då de innehar rollen som kommunstyrelsens andre vice ordförande. Vi har reagerat på deras agerande i skolfrågan och har inget förtroende för dem som någon form av oppositionsledare", säger gruppledaren Åsa Wennergren.
"Det här är bara oseriöst, och ett märkligt hanterande av oppositionspartierna". Det sa kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) efter att flera oppositionspartier valt att rösta för en återremiss av ägardirektiven.
"Det här är bara oseriöst, och ett märkligt hanterande av oppositionspartierna". Det sa kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) efter att flera oppositionspartier valt att rösta för en återremiss av ägardirektiven.
Oppositionspartierna

Vi har varit i kontakt med alla oppositionspartier i Linköping, inte bara LL och MP, och alla är kritiska till Centerns agerande i frågan om skolnedläggningarna. Samtliga partier uttrycker sig dock inte i termer av "tappat förtroende", "hemligt avtal" eller "omval" av kommunstyrelsens andre vice ordförande. Liberalerna har inte en valteknisk samverkan med C men gruppledaren Åsa Wennergren säger så här: "Vi har inget förtroende för C som någon typ av oppositionsledare. Där håller vi med LL".

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!