Vid sidan av budgeten och det politiska programmet har ägardirektiven en stor betydelse för hur kommunens verksamheter bedrivs. Direktiven uppdateras i inledningen av varje mandatperiod och är det nya styrets verktyg för att staka ut riktningen för de kommunala bolagen – det vill säga Tekniska verken, Lejonfastigheter och Stångåstaden med flera. Bolagen har cirka 2 000 anställda.
Allt talade för att de nya ägardirektiven skulle klubbas på kommunfullmäktiges sammanträde under tisdagen – men så blev inte fallet. Linköpingslistans Michael Cocozza föreslog att ärendet skulle återremitteras, alltså skjutas på framtiden för vidare hantering, och Sverigedemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna hakade på. Tillsammans utgör de mer än en tredjedel av kommunfullmäktiges ledamöter vilket räcker för att få igenom en återremittering.
– Det har varit för knappt om tid för att diskutera ägardirektiven inom partierna och mellan partierna inom oppositionen. Det har inte varit mycket av en beredning och det är uppenbart att det enda parti som S+M-styret har pratat med är Centerpartiet. Alla partier ska ha den möjligheten – att lägga fram sina förslag och få en kommunikation, sa Michael Cocozza under debatten.
Varför yrkar du på återremiss?
"Det är ett viktigt beslut där varje parti kommer med 15–20 yrkanden (förslag). Partiernas respektive yrkanden finns inte med i handlingarna. Det är inte samordnat och berett. Återremiss är just en möjlighet för en minoritet när man känner att det går för fort och man inte har tillräckligt underlag", skriver Michael Cocozza i ett mejl till oss.
SD, L, MP och KD höll, under mötet, med om Michael Cocozzas förklaring.
Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) var kritisk till oppositionspartiernas agerande och poängterade att partierna, vid flera tillfällen, har haft möjlighet att tycka till om beslutsprocessen kring ägardirektiven.
– Man har från oppositionens sida fått ta del av förslaget till ägardirektiv betydligt tidigare än vad som varit fallet under föregående mandatperioder. Tidsplanen har varit öppen och tydlig. Det här är inget annat än en oseriös politik som påverkar bolagen extremt mycket, sa hon innan partikollegan Jonatan Hermansson fortsatte:
– Minoritetsremiss finns till för att en minoritet ska kunna återremittera ett ärende för att beslutsunderlaget är otillräckligt. Att oppositionen inte har hunnit att prata ihop sig i ett ärende har inget med den rätten att göra. Det här är ett oseriöst beteende och under den senaste tiden har den här församlingen (kommunfullmäktige) varit som en lekstuga.
Michael Cocozza kontrade i debatten:
– Det här är en rättighet för en minoritet som inte har samma resurser som de styrande partierna. Den rättigheten ska inte ifrågasättas av styret på det här sättet. Vi i oppositionen behöver mer tid.
Både S och M menar att återremitteringen, som nu blev ett faktum, ställer till det för de kommunala bolagen. Enligt Niklas Borg (M) måste bolagen nu skjuta fram sina bolagsstämmor samtidigt som bolagens nya styrelser inte tillträda som planerat.
– Jag anser inte att det är någon kris om de nya ägardirektiven kommer i april och bolagen får jobba med de gamla direktiven en månad till, sa Michael Cocozza.
I S+M-styrets förslag till nya ägardirektiv fanns bland annat tydligare krav på bolagens arbete mot arbetslivskriminalitet och för arbetsmarknadsinsatser. Det fanns också ett krav formulerat om att bolagen, framförallt Tekniska verken, på ett bättre sätt ska samordna sina grävarbeten för att minska störningarna för Linköpingsborna. Energibolaget ska också öka kommunens motståndskraft för eventuella cyberattacker.
Vad som händer nu, efter återremitteringen, kan Niklas Borg (M) inte svara på.
– Vi får diskutera hur vi ska hantera det här men om inget annat beslutas är det ett beslut på nästa kommunfullmäktige, i april, som gäller istället, säger han och fortsätter:
– Det här är bara oseriöst, och ett märkligt hanterande av oppositionspartierna. På kommunstyrelsen för en vecka sedan var de nöjda med beslutsprocessen och så sent som igår (måndag), vid en gruppledarträff, bekräftade de att den var okej. Ett sånt här agerande är bara politiskt spel och inte en vilja att diskutera sakpolitik. Det är sorgligt.