Centern röstade med styret: "Vi litar på våra jurister"

Kommunstyrelsen sa nej, skolnedläggningarna i Linköping ligger fast, och störst uppmärksamhet fick Centerns ställningstagande. "Ni ägnar er åt ett dubbelspel", sa Michael Cocozza (LL). "Vi följer spelreglerna", kontrade Lars Vikinge (C).

Centerpartiet, med gruppledare Lars Vikinge, stod vid sitt ord och röstade som S+M-styret när Linköpingslistans nämndinitiativ skulle avgöras i kommunstyrelsen.

Centerpartiet, med gruppledare Lars Vikinge, stod vid sitt ord och röstade som S+M-styret när Linköpingslistans nämndinitiativ skulle avgöras i kommunstyrelsen.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-04-18 20:23

Ni har hört det förut. Linköpingslistan (LL), med stöd av i stort sett hela oppositionen, anser att barn- och ungdomsnämndens (bun) beslut om att lägga ner fyra grundskolor och elva förskolor är så stort, och påverkar så många, så att det borde ha fattats av kommunstyrelsen (ks) och kommunfullmäktige (kf). I kf och ks har oppositionspartierna en majoritet medan S+M-styret är en minoritet.

undefined
"Om det uppstår lagtvistighet i ett ärende avgörs det bättre i domstol än i politiska församlingar", sa kommundirektören Paul Håkansson vid kommunstyrelsesammanträdet. Han representerade förvaltningen vid mötet.

När LL:s nämndinitiativ (förslag), om att lyfta skolfrågan till kf, skulle beslutas av kommunstyrelsen under tisdagseftermiddagen var frågan i princip redan avgjord. Under måndagen meddelade förvaltningen att den anser att beslutet om skolnedläggningarna har hanterats korrekt och inte bör lyftas till kf. Centerpartiet i sin tur, som agerade tungan på vågen, meddelade att de ämnade rösta i enlighet med kommunjuristernas bedömning.

Trots detta blev det ett händelserikt och, i stort sett rakt igenom, hätskt möte under tisdagen. De övriga oppositionspartierna kritiserade Centern. Inte minst Michael Cocozza (LL) som med en utskrift av ett inlägg från Centerns Facebook-sida anklagade Lars Vikinge (C) för att ägna sig åt ett dubbelspel.

undefined
Kritiken mot Centerpartiet, från övriga oppositionspartier, var stor. Vid ett tillfälle visade Michael Cocozza (LL) upp en utskrift av ett inlägg från Centerns Facebook-sida.

– Ni har gått ut starkt på sociala medier, och i artiklar, och sagt att ni vill att frågan ska behandlas av kommunfullmäktige. Samtidigt, när vi nu har en möjlighet att behandla frågan i fullmäktige, väljer ni att säga nej till just det. Hur kan du motivera det? Det är ett dubbelspel. Jag är helt stum, sa Michael Cocozza och lyfte upp utskriften.

– Jo, vi röstar som vi gör för att vi respekterar de demokratiska spelreglerna. Vi hade många tuffa diskussioner under förra mandatperioden men inte en enda gång hände det att oppositionen försökte ta den här formen av genvägar. Det här ärendet kommer att prövas i förvaltningsrätten, förhoppningsvis mycket snart, men fram till dess litar vi på den bedömning som våra jurister har gjort, kontrade Lars Vikinge.

undefined
Centerpartiet och Lars Vikinge vill, likt övriga oppositionen, att skolnedläggningarna ska beslutas av kommunfullmäktige. Trots det röstade partiet emot nämndinitiativet som sa det samma. Anledningarna är att de litar på kommunjuristernas bedömning och följer den demokratiska regelboken.

S+M-styret använde i sin tur ord som "lekstuga" och "oreda" under sammanträdet – och kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) anklagade oppositionspartierna, utöver C, för att misstänkliggöra tjänstepersoner:

– Bara under den här diskussionen har det flera gånger insinuerats att våra tjänstepersoner undanhåller information – och det är allvarligt. Samtidigt väljer stora delar av oppositionen, i sin iver att få upp det här ärendet till kf, att bortse från de reglementen och spelregler som vi beslutat om tillsammans.

undefined
Kommunstyrelsen ordförande Kristina Edlund (S) manade vid flera tillfällen till ordning under sammanträdet. "Skolnedläggningarna är inte kommunstyrelsens ansvarsområde. Det är det som vår juridikenhet säger", sa hon.

Miljöpartiets Maria Moraes kontrade:

– Att ha en politisk mening som går emot det underlag som man får av tjänstepersonerna ser vi i vårt arbete hela tiden. Jag som miljöpartist ser det i frågor som rör klimat och miljön – men det betyder inte att jag anklagar styret för att misstro tjänstepersoner eller forskare.

– Och Lars Vikinge, barnen som drabbas av skolnedläggningarna behöver inte veta om ni litar på juristernas bedömning eller ej, utan de behöver att du tar politisk ställning i frågan, fortsatte hon.

undefined
Skolnedläggningarna kommer att debatteras på kommunfullmäktiges sammanträde i nästa vecka. Det tar Cecilia Helber och Linköpingslistan sikte på nu. "Vi vet inte om vi har några mer alternativ", säger hon.

Om oppositionspartierna har något ytterligare alternativ, utöver förvaltningsrättens kommande dom, för att stoppa nedläggningarna återstår att se.

– Jag vet inte det just nu, men vi märker ju att vi börjar att tömma ut alla möjligheter som vi har. Nu inväntar vi vårt kommunfullmäktigemöte den 25 april där det lär bli en hård debatt, säger Linköpingslistans Cecilia Helber.

Kommunstyrelsen

På kommunstyrelsens sammanträde lyftes också nämndernas reviderade internbudgetar. Även här dominerade frågan om skolnedläggningar. Oppositionspartierna vill genomföra ändringar i barn- och ungdomsnämndens budget och tillföra pengar. "Oppositionen har fortsatt möjlighet att yrka på stopp för skolnedläggningar genom att i kf, på tisdag, yrka på ändringar för att skjuta till medel så att nämnden inte behöver forcera nedläggningarna i år", skriver Michael Cocozza (LL) i ett mejl till oss.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!