"Vi vill ta över i Linköping". Det konstaterade Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna den 21 september 2018 – då nästan två veckor efter valdagen. Fyra år tidigare, år 2014, inledde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna samtal om ett gemensamt styre den 2 oktober. Även dessförinnan, mellan åren 2010 och 1998, har förhandlingar inletts relativt snabbt efter valresultaten. Aldrig har förhandlingarna strandat så som i år.
– Ett komplicerat parlamentariskt läge har blivit ännu mer komplicerat längs vägen, säger Johan Wänström, forskare och statsvetare vid Linköpings universitet, om årets valresultat och de turer som har följt därefter.
Det var nämligen den 23 september, två veckor efter valdagen, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Linköpingslistan meddelade att de hade inlett fördjupade förhandlingar om ett nytt styre i Linköping. Signalerna var, utåt sett, positiva ända fram till den 3 oktober. Vänsterpartiet sa då nej till en så kallad valteknisk samverkan som skulle ha gett S+MP+LL en majoritet i kommunstyrelsen och nämnderna. Beslutet resulterade i en infekterad stämning.
– Det blir problematiskt när förhandlingarna sprack på det sätt som de gjorde. När partier, och inte minst dess företrädare, går ut på en så publik nivå och kraftigt kritiserar andra partiers företrädare blir det förmodligen inte enklare att bilda ett styre, säger Johan Wänström och fortsätter:
– Generellt sett, tidigare i Linköping, har man oftast haft en lösning på ett styre ganska snabbt. Den här gången har det blivit svårare än det brukar att bli. Samtidigt är det fler östgötska kommuner som ännu inte har ett nytt styre.
Efter de strandade förhandlingarna i förra veckan meddelade Moderaterna att de återigen kliver in i samtalen på allvar. Partiets gruppledare Niklas Borg (M) bekräftar att situationen är unik och orsakar en stress för de inblandade.
– Jag har varit med på ett eller annat sätt i kommunpolitiken sedan 1998 och har aldrig varit med om att pågående förhandlingar, där signalerna är att allt går bra, spricker väldigt sent – och att man måste börja om i diskussionerna med andra partier. Alla som är inblandade känner en stress över att det har passerat så mycket tid, säger Niklas Borg.
Den 25 oktober, när nya kommunfullmäktige sammanträder, är det deadline.
Det är inte mycket tid kvar för att förhandla?
– Nej, det är helt rätt. Samtidigt behöver inte allt vara klart till den 25 oktober. Man behöver vara överens om vilka partier som ska styra tillsammans men man behöver inte presentera en färdigfilad produkt. Skattesats, budget och politiskt program beslutas först i november och december, säger Niklas Borg.
– Men fördjupade förhandlingar måste nog inledas den här veckan, fortsätter han.
Under måndagskvällen träffas Moderaternas kommunfullmäktige-grupp för beslut.
– Det kommer eventuellt ge mig och vår förhandlingsgrupp mandat eller inte mandat att gå vidare med något av de alternativ och konstellationer som finns. I slutändan måste Linköping ha ett styre, säger Niklas Borg.
Moderaterna har tidigare sagt nej till att ingå i ett styre med Socialdemokraterna. Nu har nya samtal förts partierna emellan.
– Vi för inga förhandlingar på något sätt utan vi har bara diskuterat vad som krävs för att Linköping ska få ett nytt styre, vilka alternativ som finns och vilka ställningstaganden som krävs. Vi har även fört samtal med Centern som alla kan räkna ut har en nyckelroll i det här. Mer finns inte att säga, säger Niklas Borg.
Om M och S i slutändan skulle besluta sig för att styra tillsammans blir Linköping landets största kommun med ett sådant styre.
– Eskilstuna är den största M och S-styrda kommunen i dag, säger Liu:s Johan Wänström.
Centerpartiet, med gruppledaren Lars Vikinge, har tidigare sagt nej till ett alliansstyre med stöd av Sverigedemokraterna men också ett styre tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Linköpingslistan. I förra veckan öppnade partiet för nya ställningstaganden.
– Det har säkert hänt saker sedan dess men jag vet ingenting om det och har ingenting att säga. Vi har ett nytt parti i kommunfullmäktige och ingen självklar majoritet för ett traditionellt styre – och det är därför det dröjer, säger Lars Vikinge.
Så ni har inga pågående förhandlingar?
– Det är locket på kan jag säga – tyvärr.