Siv hyllas för sitt arbete för ensamma

Siv Nordquist, 83, jobbar för de ofrivilligt ensamma i Linköping. Nu är hon nominerad till vårt nya pris Årets Linköpingshjärta.

Siv Nordqvist är nominerad till Correns nya pris Årets Linköpingshjärta.

Siv Nordqvist är nominerad till Correns nya pris Årets Linköpingshjärta.

Foto: Niclas Sandberg

Linköpings kommun2019-10-09 18:30

"Siv ser tydligt att ensamheten breder ut sig och är lyhörd för sina medmänniskor behov."

Så skrev den person som nominerade eldsjälen Siv Nordqvist till "Årets Linköpingshjärta".

Det är för sitt arbete i Resurspoolen Nordqvist nu hyllas.

– Vi är ett hundratal volontärer som förra året satsade 18 000 frivilliga timmar och mötte 10 000 människor, berättar Siv. Vår målsättning är att ge guldkant på tillvaron för de som är ofrivilligt ensamma. Det gäller inte bara äldre människor, alla är välkomna till våra mötesplatser. 

När föddes ditt engagemang för andra människor?

– Redan som barn. Mina föräldrar tog hand om fosterbarn och jag och min bror lärde oss tidigt att dela med oss. Det var lika för oss alla barn. Hade jag inte fått synsättet hemifrån att man ska ta hand om varandra och att vi alla har samma värde hade jag nog inte jobbat i föreningen idag. Jag har jobbat med människor hela mitt liv.

Hur då?

– Jag har jobbat i kommunen i många olika roller, bland annat i äldreomsorgen. När jag gick i pension kunde jag inte sluta att tänka på oss som blir äldre. Jag vill att vi ska ha det bra i samhället. 

Resurspoolen har funnits i 25 år, först med namnet Resursbanken. I höst har organisationen 15 mötesplatser runt om i Linköping där de bjuder på underhållning och högläsning.

Har ni lätt att hitta volontärer?

– Ja, det har vi. De söker faktiskt upp oss och ber att få hjälpa till. De kommer från många olika yrkeskategorier, bland annat en hel del läkarstudenter. Vi volontärer ger massor, men vi får också massor tillbaka. Man mår bra när man ser att andra människor mår bra. 

Vad brinner ditt hjärta mest för?

–  Att alla i samhället har det bra och slipper vara ofrivilligt ensamma. Jag tycker att vi människor ska hjälpa varandra. Myndigheterna kan inte klara allt i samhället. 

I en längre Correnintervju i december 2018 berättade Siv om tacksamheten många anhöriga känner för Resurspoolens arbete.

– Många anhöriga lever med konstant dåligt samvete. Jag hade ett samtal häromdagen med en dotter som bodde i Kanada som var överlycklig att vi finns och känner en trygghet med oss.

Ica Maxi i Linköping och Anders Björk, initiativtagare till Fin dag, är också nominerade till Årets Linköpingshjärta. På Corren.se finns en omröstning där det går att rösta på de nominerade. Rösta här.

Vinnaren av Årets Linköpingshjärta presenteras på Linköpings välgörenhetsgala 8 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!