Nu höjs landstingsskatten

De borgerliga och Vrinnevilistan i landstinget kovänder och föreslår höjd skatt från 2013. Det som varit nej, nej, nej har blivit till ett ja.

2 februari 2012 17:42

- Det har inte varit ett lätt beslut, säger Marie Morell (M) om det överraskande beskedet, som kom i form av en debattartikel som M, FP, C, KD och Vrinnelistan idag på eftermiddagen skickade till Corren.

Hon ger inget besked om hur stor höjningen blir, det beslutas under våren. Men höjningen blir "minst" i nivå med oppositionens förslag till höjd skatt som är 50 öre.

Det är framförallt kraftigt höjda lokalkostnader, som väntar vården när US även Vrinnevisjukhuset byggts om och ut, som fått den politiska ledningen att överge sitt länge hårdnackade motstånd mot att höjd skatt.

De borgerliga partierna och Vrinnevilistan har avvisat oppositionens krav på höjd skatt, med att det vore detsamma som att "kasta pengar i svarta hål." Man har istället menat att vården måste effektiviseras genom att göra "hemläxan" och "jobba smartare."

Idag inser man att det inte räcker.

- Vi står inför en kraftigt ökad kostnadsnivå på grund av alla investeringar, förklarar Marie Morell den politiska ledningen omvändning i skattefrågan.

Ombyggnad och utbyggnad av US, Vrinnevisjukhuset, Finspångs lasarett och även rättspsyk innebär höjda lokalkostnader för vården.

- Det väntar en trappstegshöjning som gör att vi måste ta det här steget, säger Marie Morell.

Kom det som en överraskning?

- Efter att vi fick den ekonomiska analysen förra året har vi haft en lång process i våra partier hur vi skulle komma till rätta med det här. Då fick vi svart på vitt vad som krävdes, säger Marie Morell.

Skattehöjningen ska gå till höjda kostnader och inget annat, understryker hon.

- Det gäller att vara försiktigt nu och inte bränna av pengarna bara för att vi har dem i handen. Vi gör det här för att kunna få en bättre vård, trots de stora kostnadshöjningar vi står inför.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!