Tack för maten - Svärmorsmiddan

Här hittar du recepten från programmet Tack för maten med Martin Andersson. Veckans tema - Svärmorsmiddan.

4 juni 2015 21:00

Recepten är för 4 personer

Rårakor med Kalixlöjrom, brynt smör, gurka, rå lök och citron

400 g potatis 1/2 tsk salt Smör Rapsolja

2 dl smetana 100g Kalix löjrom 100g brynt smör 2 rödlökar, finhackade 1 citron skuren i klyftor 4 dillkvistar

½ gurka skuren i tunna skivor 2 msk champagnevinäger 1 msk olivolja

Vänd ihop gurka med vinäger och olivolja. Skala och riv potatisen grovt på rivjärn eller i matberedare. Blanda med salt. Lägg små högar med rivet i stekpanna med smör och rapsolja. Platta till och stek på medelvärme tills de är gyllenbruna på båda sidor. Lägg upp och klicka på smetana, toppa med löjrom, dillvipor, gurka, brynt smör, lök och citron.

Torsk med vitvinssås och gröna grönsaker

Ca 600g torskrygg 1/2 msk salt

½ flaska gott vitt vin 1 gul lök 5 timjankvistar 2 lagerblad 5 dl grädde

2 buketter broccoli i mindre bitar 1 paket haricots verts 50 g spenat 1 zucchini skuren i långa skivor 1 citron, zest och juice 1 chili, strimlad 2 msk olivolja Salt 4 dillkvistar

Börja med att skära upp torsken i 4 snygga bitar, salta torsken med ½ msk salt fint över hela torsken så den blir jämt saltad. Låt torsken ligga och dra medan vi gör resten.

Häll upp grädden i en kastrull och reducera grädden tills hälften återstår. Finhacka gul löken och fräs den med lite olja så den får färg i en traktörpanna eller vid kastrull, repa ner timjansbladen, lagerblad och slå på vinet. Låt det sen stå och små puttra försiktigt tills cirka hälften återstår. 

Lägg sen försiktigt ner torsken i vinet så torsken sjuder med i vinet, låt den simma runt i ca 4 per sida, totalt ca 8 minuter. Lyft upp torsken och håll den varm på en tallrik bredvid spisen. Slå ihop grädden och det återstående vinet koka upp och mixa med stavmixer eller något liknande. Smaka av med salt.

Blanchera grönsakerna och blanda ihop dem med chili, citron och olivolja. Salta. Lägg upp alltsammans snyggt och släng på dill.

 

Melon, campari, färskostglass och pistage

100g socker 100g vatten 2 msk campari 1 vaniljstång, urgröpt

300g blandad färsk melon skurna i snygga bitar

1 paket GB vaniljglass, 1 liter 1 paket Philadelphia, 200g 1 vaniljstång, urgröpt 30g pistage, hackad

Koka ihop socker, vatten, campari och vanilj. Kyl och blanda sen ner melonen och håll det kallt. Vispa ihop glass, philadelphia och vanilj. Ställ tillbaka glassen i frysen tills servering. Lägg sen upp melonerna i en djup tallrik, toppa med glass och pistage.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!