Tack för maten - Grönt är skönt

Här hittar du recepten från programmet Tack för maten med Martin Andersson. Veckans tema - Grönt är skönt.

Foto: Fotograf saknas!

MAT2015-05-21 16:30

Recepten är för 4 personer

Helstekt rotselleri, hasselnötter, brynt smör vinägrett och parmesan

1 rotselleri, cirka 600-800 gram 200 gram rumstemperarat smör 1 msk champagnevinäger 1 schalottenlök, finhackad 3 msk skalade hasselnötter 1 ask smörgåskrasse 2 msk färskriven parmesan 

Sätt på ugnen på 180 grader. Tvätta och ansa rotsellerin, gnid in hela med hälften av smöret och salta runt om. Baka rotsellerin i ugnen i 1 timme, eller tills den är genombakad, som en potatis. Testa med en sticka.

Bryn resten av smöret i en kastrull tills det luktar himmelskt nötigt och har fått snygg gyllene färg. I med champagnevinägern, schalottenlök och ställ åt sidan, men håll smöret varmt. Rosta hasselnötterna i en torr panna så att de får snygg färg, låt dem svalna och hacka dem lite grovt.

Skär upp rotsellerin i fyra snygga skivor medan den fortfarande är varm. Strö över hasselnötter, ringla över det vinägerbrynta smöret, klipp lite krasse över det hela och riv över parmesan.

Rödbetsbourguignon

1 
gul lök, hackad 4 klyftor 
vitlök, finhackade 8 rödbetor, skalade och skurna i klyftor 6 morötter, skalade och klyftade 200g rotselleri, skurna i tärningar 3 lagerblad 2 kvistar 
timjan   2 msk 
tomatpuré    3 dl 
rödvin   5 dl 
grönsaksbuljong      10 
skogschampinjoner 10 
pärllökar, skalade 4 msk yoghurt 50g vitlökskrutonger Olivolja Salt Svartpeppar Maizena

Fräs lök, vitlök, rödbetor, morötter och rotselleri i en större gryta med lite olivolja tills allt börjar få lite färg. I med lagerblad, timjan, tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong. Koka upp och låt det hela sen puttra tills allt mjuknat. När det börjar bli klart så smaka av med salt och svartpeppar. Red såsen om det behövs.

Stek pärllöken och champinjonerna i en panna så de börjar mjukna och får färg, släng sen ner dem i grytan.

Lägg upp i en snygg djup tallrik och toppa med yoghurt och krutonger.   

Grönsaksspagetti med svartkål, färskost, mandel och getost

1 zucchini 2 gula morötter, skalade 2 röda morötter, skalade

1 vitlök, finhackad 1 gul lök, finhackad 50g svartkål, strimlad 50g grön sparris, strimlade 5 stjälkar salladslök, strimlade 2 chilis, finhackade 30g rostad mandel 200g färskost 2dl grädde 2 msk hackade färska örter 1 citron 50g getost, fryst 4 dillkvistar Olivolja Salt svartpeppar

Svarva zucchini och morötterna, lägg dem i iskallt vatten tills de ska användas. Fräs vitlök, lök, svartkål, sparris, salladslök, chili och mandel i en större panna med olivolja. När allt fått lite färg och börjat mjukna så häller vi på färskost och grädde. Smaka av såsen med salt och svartpeppar, koka till såsen är lagom krämig. Riv ner citronzest och pressa ner juice, släng på örterna vände ner grönsaksspagettin och låt det hela bli varmt.

Fördela upp spagettin med såsen på tallrikar, riv över getost och släng på dillvipor här och där. Njut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om