Förklaringen till SVT-succén: "Som en lägereld"

Stockholm
Lästid cirka 4 min

Vinterstudion har blivit en svensk tv-klassiker som står sig starkare än någonsin tidigare. Corren var med under lördagens sändning från SVT-huset i Stockholm. Här är vår rapport.

Det återstår bara någon minut till sändning när Yvette Hermundstad brister ut i Black Jack-klassikern "Inget stoppar oss nu". Övriga i SVT:s studio fyra hakar på.

– Är Corren med, undrar Yvette.

Visst, vi är med. Från våra sköna fåtöljer och med varsin kopp kaffe i handen har vi fått chansen att vara med bakom kulisserna på en av SVT:s största succéer någonsin. Vinterstudion har en stor och trogen publik och det ska erkännas – det känns lite mäktigt att kliva rätt in framför den välkända studioväggen som man sett så många gånger från tv-soffan.

Nu är studioelden tänd, skidskytteexperten Helena Ekholm har lagt undan mobilen och det är strax dags att gå lajv inför hundratusentals tittare.

undefined
Yvette Hermundstad värmer upp några minuter före sändning. Helena Ekholm i bakgrunden kollar de senaste skidskytteresultaten i sin mobil.
undefined
Helena Ekholm är en av skidskytteexperterna i Vinterstudion. Utöver att förklara varför det går som det gör på tävlingarna ska hon också förklara och visa exempelvis hur skyttet går till.


Sedan premiären i december 2007 har Vinterstudion haft ett stabilt grepp om den svenska tv-publiken. Yvette Hermundstad som varit programledare i 15 år skiner upp när hon försöker förklara programmets storhet.

– Intresset för idrotten är grunden, utan tävlingarna skulle vi såklart inte vara något. Men speciellt nu när det skakar i världen får vi så väldigt mycket respons från tittarna. Vi är en fin lägereld att samlas kring. Jag märkte det på allvar under pandemin och efter det har det fortsatt.

Vi är en fin lägereld att samlas kring. Jag märkte det på allvar under pandemin och efter det har det fortsatt.

Yvette Hermundstad

En framgångsfaktor är väl också att ni inte ändrat speciellt mycket i programmet genom åren?

– Vi skruvar ständigt på utseende och innehåll, men själen finns ju där. Alla vet att det är antingen André (Pops) eller jag som sitter här, Jakob (Hård) och Anders (Blomquist) kommenterar skidorna. Det ger en trygghet.

undefined
Yvette Hermundstad kort innan hon och skidexperten Anders Blomquist ska ha extra fokus på skidornas olika slipningar.

Projektledaren Maria Säf är vår guide för dagen, men har en del annat att styra med när vi anländer till studion. Ljudet från SVT:s utsända i Kitzbühel strular och det kräver en ansträngning från flera inblandade i kontrollrummet. Det blir till slut en reservlösning där Johan Ejeborg och Pernilla Wiberg får kommentera från telefonen.

– Typiskt. Det är inte så ofta vi skickar ut kommentatorer längre, och vi sänder inte så mycket alpint. När det dessutom avgörs i en sån klassisk ort som Kitzbühel kände vi att vi ville vara där. 

undefined
Anders Blomquist "älskar all skidåkning" och tycker det är lika kul att kommentera långlopp som världscupen. Tillsammans med Jacob Hård har han precis sett när Ida Dahl kört i mål i La Diagonela. "Märkligt svag insats", säger Blomman.
undefined
Skidexperten Anders Blomquist förklarar hur man bäst får till bra glid. Yvette Hermundstad fick flytta på Blomquist ett par gånger för att han skuggade skidorna. "Det var ingen fara, precis sånt som händer i direktsändning", säger Yvette.


Den ekonomiska verkligheten märks även hos SVT. För Anders Blomquist, som kamperat ihop med Jacob Hård sedan urminnes tider, är det en omställning att kommentera långloppscupen från ett bås som inte är större än några få kvadratmeter.

– Vi vill vara på plats i mycket större utsträckning. Det fungerar inte alls lika bra när vi sitter i Stockholm, säger Anders Blomquist.

Vad är det ni missar?

– Är jag på plats så kan jag träffa exempelvis en vallare eller en åkare och få information som är till gagn för både mig och för tv-tittarna. Från Stockholm ringer jag och får svar på mina frågor, men inte mer än så.

Samarbetet med Jacob Hård efter alla år – behöver ni ens säga nåt till varandra före och under sändning?

– Vi tajmar rätt så bra, men vi har drivet kvar och utvärderar efter varje sändning. Båda är måna om att det inte ska stagnera, det ska inte vila på gamla meriter, säger Anders Blomquist.

Vinterstudion är ett lagarbete – i lördags var 29 personer inblandade i sändningen. Även om det är Yvette Hermundstad som är ansiktet utåt skulle programmet inte fungera utan personerna bakom kameran. En titt i kontrollrummet skvallrar om ett hårt och fokuserat arbete där redaktören Patrik Jihde styr vilken kamera som ska bilden ska ligga i, men där det ständigt pågår arbete kring grafiker, kommande inslag och intervjuer. 

Det finns ingen tid för att snacka skit över en kopp kaffe.

– Proffs på varenda position, säger Yvette Hermundstad.

undefined
Anders Blomberg, Blomman kallad, har varit redaktör på Vinterstudion sen programmet började. En riktig legend i SVT-huset.
undefined
Niklas Söderberg styr den stora kranen där kameran är mitt framför Yvette och Helena Ekholm i studion. Ytterligare två kamera finns, en på vänster sida och en på höger sida.

Niklas Söderberg har stått bakom kameran på SVT i snart 30 år. Med flera OS och VM i olika idrotter bakom sig är en lördag med Vinterstudion en ordinär arbetsdag.

– Jag tycker fortfarande att det är kul, men jag har ingen direkt puls under en sån här arbetsdag, säger Niklas. 

undefined
"När jag varit på OS och jag vet att miljarder människor kollar på mina bilder, då får jag puls", säger Niklas Söderberg som jobbat på SVT i 30 år.

Det är slående hur alla inblandade har förmågan att gå från totalt fokus under själva sändningen till att slappna av när skidskyttet drar igång och studion tar paus. Yvette Hermundstad kommer fram till oss med ett leende sekunderna efter hon lämnat över till kommentatorerna.

– Vad tycker ni? Är det bra?

Absolut.

– Jag går igång på direktsändningar eftersom det är så totalt oförutsägbart. Jag har alltid full koll på vad vi ska göra inför, sen blir det aldrig som vi tänkt. 
 

undefined
Under lunchen gäller det att inte få mat på kläderna. Yvette Hermundstad tar det säkra före det osäkra och kör med dubbla servetter.

Yvette försvinner in i lunchrummet för att fylla på energi inför den sista delen av sändningen. 

Ännu en dag med Vinterstudion närmar sig sitt slut.