Familjens pris för att nå eliten: "Visst kan vi drömma om Thailand"

Familjens pris för att nå eliten: "Visst kan vi drömma om Thailand"

Sverige
Lästid cirka 5 min

Vretabröderna Malte och Ville Jutterdal är två av Sveriges största skidtalanger. Men bakom all framgång ligger mängder av timmars hårt slit, inte minst från mamma och pappa Jutterdal.

Kanelbullarna är framdukade på köksbordet. Fyra stycken. Den femte sparas i frysen till storebror Malte, som efter att ha avslutat skidgymnasiet i Ulricehamn numer bor i Falun där han tävlar för den klassiska skidklubben Falun-Borlänge SK.

– Våra grabbar har alltid varit igång och rört sig väldigt mycket. När grabbarna var små spelade de mest fotboll och hockey. Sen kom skidåkningen in ett par år senare, säger pappa Henrik Jutterdal.

Ville Jutterdal nickar instämmande samtidigt som han sätter sig vid familjens köksbord med ett stort glas mellanmjölk i ena handen.

– Länge var skidåkningen väldigt lekfull. Det var aldrig som att det kändes som om vi tränade stenhårt varje pass. Men vi sprang ute i skogen en massa timmar, säger den 16-årige skidtalangen.

Mamma Linda Jutterdal sträcker sig efter kaffet.

– För Malte är det ju verkligen ett elittänk. Han är idrottare på heltid även fast han ibland jobbar lite extra på Stadium för att dryga ut kassan.

undefined

Förra vintern så praoade jag i Idre så då på sju veckor så var jag nog i Idre typ fyra av dem.

Ville Jutterdal om praon i åttan

”Elitträning”, eller ”elitidrottsfamilj” är två begrepp som får båda föräldrarna att börja skruva på sig. Inte sällan finns det en negativ bild av hårt pushande föräldrar och ett liv där medaljer är det stora framgångstecknet.

– Det finns säkert de som sett både Malte och Ville träna mycket och ofta, men deras träningar utgår många gånger från huset och ut på vägar eller områden där folk rör sig. De går inte in i en arena, simhall, ishall eller källarlokal utan de syns kanske lite mer.

Något som också kan ha väckt irritation och frågetecken hos Ljungsbro-bor som tyckt att grabbarna tränat för mycket. Men hela familjen poängterar hur givande elitsatsningen är.

– Ja verkligen. Sen är det lite underligt det där. För en hockeyungdom som kanske står ute på gatan och nöter slagskott på slagskott ses ofta som positivt och något att bejaka. Är det istället så att våra grabbar är ute i skogen i ett par timmar eller åker skidor länge så kan uppfattningen bli att det är hårdare träning. Det kan jag tycka är lite synd, resonerar Henrik. 

undefined
"Det var något lopp i Baltikum där Malte körde omkull. Vi såg att han klarade sig men klart att det gick ett sus här framför TV:n då. Sen vann han ju hela loppet efter kraschen", säger mamma Linda.

För varken mamma eller pappa Jutterdal känner igen sig i ”elittänket”. 

– Nej det har bara varit träning och mycket rörelseglädje. Från att de var små. Det var nog först när Malte flyttade och började skidgymnasiet som elitkänslan kom in. Innan var han ju en ungdom som tränade mycket, säger Linda.

Henrik flikar in:

– Sen har väl man kommit in i deras rum någon gång när de suttit med TV-spel eller med paddan för länge och sagt att nu får ni ut och röra på er. Så har det kanske varit, men aldrig att vi stått med klocka och skrikit på våra söner.

– Men nu är ju Malte en elitidrottare. Det har faktiskt varit lite svårt att inse det.

Visst kan vi drömma lite om att åka till Thailand och sitta på en solstol men samtidigt så har vi allt det vi har i träning. Jag minns bara för någon sommar sen en helt otrolig träningsmorgon när vi var på semester i Kroatien och jag (pappa) och ni (sönerna) körde intervaller längs kusten

Pappa Henrik Jutterdal om familjesemestrarna

undefined
För Ville kom skidmedaljerna direkt. Malte har fått kämpa lite mer och det är först på senare år han kunnat tampas med Sverigeeliten i sin åldersklass.

När grabbarna fyllde tolv år så började antalet träningstimmar öka. Rejält.

– Ett tag var jag själv tränare, men det blev mycket bättre när Vreta fick in en annan tränare, och killarna och jag fick nog en bättre relation då, säger pappa Henrik.

– Det blev bättre för Malte, någon annan än pappa sa åt honom vad som skulle göras, men jag var ofta med på passen och coachade.

Lillebror Ville följde sen bara efter.

– Han har ju varit min stora förebild så det var väl kanske när jag gick i mellanstadiet som vi började gå upp för att köra lite styrka på morgonen. Någonstans där började väl hårdsatsningen lite mer, säger Ville.

Det var också pappa och mamma Jutterdal helt med på. 

– Vi har ju sett deras glöd för det här och då har vi velat peppa dem, säger Linda.

Är det svårt att känna av när man ska pusha och inte? 

– Det kan det vara. Samtidigt så är det väl så att nu när vi har planerade veckor och pass ska det mycket till för att de inte ska köra sina pass, säger Henrik. 

undefined
Huset i Ljungsbro erbjuder förutom vallabod och hemmagym i källaren även finfina förutsättningar till konditionsträning utomhus. ”Mountainbike-spåret med alla stigar går bara några hundra meter härifrån. Sen en bra vinter kan man faktiskt skida härifrån till spåret på Vreta GK”, säger pappa Henrik.

Sjukdomar är ytterligare en ovälkommen del i familjelivet. För en familj där barnen lever för sin träning kan det bli extra tufft.

– Om vi tar en sådan som Malte så märks det att han mognat mycket på senare år. I vintras till exempel, när det var säsongspremiären i Gällivare, så var Malte i absolut toppform. Han hade slagit någon landslagsåkare bara veckan innan och skulle verkligen visa formen, säger Henrik.

– Då kom sjukdomen. Det sa bara pang och sen blev han isolerad däruppe i Gällivare och kunde inte träna fullt på flera veckor. Det var tufft, men han accepterade läget och det var imponerande, säger Linda

undefined
Idrottsintresset finns även hos föräldrarna Jutterdal. Även om det nuförtiden sker i en mindre utsträckning. ”Det var nu när vi bägge jobbade på Feelgood i stan som vi träffades så det är klart. Sen är det ju lite annat nu. Nu är det grabbarnas träning som prioriteras”, säger Linda.

Men när det väntar stora tävlingar tar familjen inga risker. 

– Visst. Vi kanske inte är jättesociala på vintern och vill inte träffa jättemycket folk om Malte eller Ville ska köra någon stor tävling. För då finns alltid förkylningsrisken, säger Linda och berättar om förberedelserna inför Maltes JVM i Kanada för något år sedan.

– Då fick han faktiskt dispens från skolan för att inte vara på lektionerna utan istället isolera sig för tävlingen.

undefined

Han fick faktiskt isolera sig från skolan när han skulle köra JVM i Whistler. Det där med förkylningar är ju verkligen vanskligt.

Mamma Linda Jutterdal om Maltes satsning inför förra vinterns VM.

Umgänge och socialt blir det dock mycket av ändå. Dels inom skidsporten, men framför allt inom familjen. Få Linköpingsbor har spenderat fler timmar i bil på någon av vägarna till de svenska fjällen än vad familjen Jutterdal har gjort.

– Folk kan ju tycka en hel del om hur mycket tid vi spenderar i bilar och i fjällstugor men samtidigt har vi så otroligt mycket tid tillsammans genom skidåkningen. 

– Det blir massa timmar av kvalitetstid i bilen. Det kvittar lite vad folk säger där. Vi tycker det här familjelivet är jättekul, säger Linda.

Förr jobbade vi bägge på Feelgood och det var där vi träffades

Mamma Linda om hur hon och Henrik träffades.

Kanelbullen är sen länge uppäten. Pappa Henrik tassar ner till vallaboden i källaren och Ville går och byter om. Ett par varv på Vreta-slingan ska klaras av innan det blir alltför mörkt ute. På väg ner till Jutterdals vallabod passerar vi familjegymmet, där det hänger bilder på sönernas största skidframgångar.

– Det är förstås en stor del. Jag är en rejäl tävlingsmänniska, men som familj så är det otroligt häftigt att få vara så mycket tillsammans. Jag minns till exempel när vi var i Åre på semester. Malte och jag åkte rullskidor norr om Järpen. Det var fin asfalt och kul att få åka med Malte som precis blivit uttagen på sitt första landslagsuppdrag. Mamma och pappa satt i följebilen, säger Ville.

undefined
I gymmet hänger bilder från skidframgångarna.

Om träningslivet är roligt? Jovars.

– För mig är det här det roligaste jag vet. Så är det bara, säger Ville innan han trär på sig Vretas rosa skidmössa. 

Vem vet. Om tio år kanske det är två Ljungsbro-bröder som tävlar för Sverige, i OS.

Fakta

Det här är första delen i en serie där vi belyser hur idrotten påverkar familjelivet. Hur påverkas ekonomin? Hur får man livspusslet att gå ihop som ensamstående idrottsförälder? Vilka är niobarnsfamiljens bästa storkokstips innan träningen?