Duscharna står tomma efter idrotten

Duscharna står tomma efter idrotten

Linköping
Lästid cirka 3 min

Det luktar allt mer svett i Linköpings klassrum. Anledningen? Förändrade duschvanor efter elevernas idrottslektioner.
– Har vi en klass med 30 elever är det max fem-sex stycken som duschar, säger läraren Sami.

"Jag brukar skämta med eleverna efter idrotten att nu luktar det lite här, men mer kan man nog inte göra."

Det säger Arenaskolans idrottslärare Sami Shkiri när vi möts i ett av omklädningsrummen i Bilbörsen Arena.

Det är ett omklädningsrum av klassiskt snitt. Ett par kvadratmeter ombytsyta, en liten toalett, och ett öppet duschrum med duschpaneler i rostfritt stål.

– Av mina elever är det minst 80 procent som inte duschar efter idrotten. Har vi en klass med 30 elever är det max fem-sex stycken som duschar, säger Sami.

Arenaskolan är en av många högstadieskolor i Correns område. Men mönstret, att alltfler högstadieelever inte duschar efter idrottslektionerna, delas av de flesta rektorer och idrottslärare.

– Efter avstämning med en av mina lärare i idrott och hälsa uppskattar vi att det i snitt endast är cirka 25 procent av killarna och ca 20 procent av tjejerna som duschar, säger bland annat Anna Bergendorf-Pihlblad, rektor på Linghemsskolan om duschandet.

En av anledningarna till det sjunkande "duschintresset" stavas omklädningsrum som inte möter behoven hos dagens ungdomar.

– Det handlar mycket om personlig integritet. Jag tror att många är oroliga för att hamna på sociala medier och då är det extra känsligt om man inte kan stänga om sig när man duschar, säger Karin Thelander, biträdande rektor på Arenaskolan i Linköping. 

– Jag tror att man är obekväm med att vara naken inför andra. Det är jätteskillnad mot när jag gick i skolan på 00-talet. Då var man ju "äcklig" om man inte duschade. Nu är det helt tvärtom. Det är märkligt om man duschar, säger Sami.

undefined
Sami Skhiri, idrottslärare på Arenaskolan i Linköping, berättar att det skett en stor förändring i duschandet de senaste åren.

Två niondeklassare från Arenaskolan släntrar förbi i korridoren, de har precis avslutat sin idrottslektion.

– Har ni duschat?, frågar Sami.

– Nej. Vi hade bara yoga. Så då är man ju inte svettig, säger niondeklassaren Julia Jonsson.

undefined
Julia Jonsson och Laura Dag är två niondeklassare på Arenaskolan. "Bland tjejerna är det max 20 procent som duschar efter idrotten", säger de.

 

undefined
"Vi har mobilförbud och så, men risken finns att telefoner ändå kommer in och det skapar nog en otrygghet", säger Karin Thelander, biträdande rektor på Arenaskolan i Linköping.

Julia Jonsson och klasskamraten Laura Dag kan intyga att det är få som duschar efter idrottslektionerna. 

– 80 procent som inte duschar, ja det låter rimligt, säger Laura.

Varför? 

– Jag tror att många bara inte orkar duscha. Sen kan det nog vara så att man är lite osäker inför de andra i klassen. Finns det bås så vågar man mer, säger Laura.

Både hon och Julia satsar, utanför skolan, stort på fotbollen och tränar flera gånger i veckan i sina lag. Även där är duschfrekvensen ytterst låg direkt efter träning.

– Nej då cyklar man oftast hem direkt. Sen efter match brukar vi duscha och då tror jag det är bra för gemenskapen och sammanhållningen i laget, säger Julia.

Tror ni det är någon skillnad mellan tjejer och killar?

– Ja. Killar duschar mer. Jag vet inte varför men det känns som att de är mer obrydda om integriteten och så vidare, säger Laura.

Arenaskolan har de flesta av sina idrottslektioner på Linköping Racketsportcenter. För att öka "duschprocenten" efter idrotten har skolan varit med i utformningen av de nya omklädningsrummen.

– Vi önskade bås till duscharna och det har gett åtminstone en liten effekt, säger Karin.

Sami flikar in.

– Sen tror jag att många är rätt duktiga på att dölja att man inte har duschat. De går in på toa och sköljer ansiktet lite och tar sen deo. Då kanske man inte luktar lika mycket.

Laura nickar med.

– Det är så jag brukar göra. Lukta illa vill man inte göra.