LHC-stjärnan: "Här ska vi bo de närmaste 20 åren"

LHC-stjärnan: "Här ska vi bo de närmaste 20 åren"

Linköping
Lästid cirka 4 min

Oscar Fantenberg har hittat hem. I Linköping. ”Det är här vi ska vara de 20–25 närmaste åren. Det känns skönt att veta det”, säger LHC-stjärnan.

Som vanligt så här års gör vädergudarna sitt bästa för att förvilla. Som om de inte riktigt kan bestämma sig. Från regn och rusk och blåst och snö till sol och värme och allt däremellan.

Oscar Fantenberg har mössan neddragen när vi ses vid brädseglarnas sommarparadis vid Roxens strand. 

För den som eventuellt undrar varför just där är förklaringen att familjen Fantenberg inom kort flyttar in i nya huset i Ekängen några välriktade icingpuckar därifrån. Vägen dit, genom skogen ned mot sjön, är av det äventyrliga slaget och säg så här: det är tur att vi inte får något möte.

Slutspelsbubblan är det bästa som finns. Man är väl dum i huvudet, men det är en härlig känsla att ha lite ont. Då vet man att man lever.

Oscar Fantenberg

Det har gått några veckor sedan vi sågs. Dagen efter fick LHC:s lagkapten en smäll mot huvudet och tvingades till vila. Nu är han tillbaka och i nästa vecka är det efter många mörka ishockeyår i Linköping dags för slutspel.

Äntligen.

32-åringen säger:

– Slutspelsbubblan är det bästa som finns. Spela, äta, sova och träna. Alla vet att det är det sista som händer. Det är nu det gäller och du behöver inte tänka på något annat. Bara borra ned huvudet och köra tills det är slut. 

– Det kommer att vara skador, du kommer att vara trött och det kommer att vara blåmärken. Jag triggas av det. Man är väl dum i huvudet, men har jag inte ont någonstans spelar jag som sämst. Det är en härlig känsla att ha lite ont. Då vet man att man lever.

undefined
Handgemäng mellan LHC och Skellefteå. Räkna med bråk även i kvartsfinalen.

Ni kanske minns hur det såg ut i senaste mötet med Skellefteå? Hög fart, massor av heta dueller och rent av den skönaste underhållningen i Saab arena på hela säsongen. Mitt i allt det griniga lackade Oscar Fantenberg ur och gav sig på Petter Granberg.

– Ibland måste du visa att ”enough is enough”. Du behöver inte slå ihjäl eller köra över någon, men tydligt visa vad som inte är acceptabelt. Gör du så mot oss kommer vi att vara där tillsammans.

– Ni kan inte komma hit och göra vad ni vill, liksom. Det behövs i ett slutspel. Polaren kanske tappade pucken, men han stod upp för mig och då får jag täcka ett extra skott för honom.

Som lagkapten – får du ta ett större ansvar där?

– Både och. Om inte jag gör det kanske ingen annan gör det. Vi har många hårda spelare. Med bland andra Remi (Elie) och Lance (Bouma) in fick vi lite mer tyngd och respekt. Motståndarna ska känna att det inte är jättekul att åka ned till sarghörnet och hämta en puck när de kommer i full fart. 

När jag kom hit förra året…jag kände att vi behövde brösta upp oss. Bli lite elakare och inte be om ursäkt.

Oscar Fantenberg

Vad betyder det?

– Mer än vad många tror. Lance vet vad han ska göra och gör det till 110 procent. Alla i laget uppskattar det lika mycket som att Ty (Rattie) gör 30 mål. Du måste ha balansen med både skicklighet och tyngd. Det gör också att andra växer och känner sig större och kaxigare.

– När jag kom hit förra året…jag kände att vi behövde brösta upp oss. Bli lite elakare och inte be om ursäkt. Ska folk åka till Saab arena ska de fan åka härifrån och känna att det gjorde ont. Det pratade vi om redan i somras. Ibland behöver du ha den där fuck you-mentaliteten.

undefined

"Här ska vår son bli vuxen och här ska vi bo de närmaste 20-25 åren."

Oscar Fantenberg

Oscar Fantenberg är sig lik.

Pratar mycket och gärna.

Efter sex år i NHL och KHL skrev OS-backen på för LHC och nyligen förlängde han kontraktet till våren 2027. Klas Östman, tränaren, hade garanterat inte bytt honom mot någon annan försvarare i SHL. Spelar ofta mest och bäst.

– Klart att det fanns i bakhuvudet att flytta till Schweiz, men sen? Vad ska vi göra då? Var ska vi bo? Det blir en stress över sånt också. Det är svårt att lämna när du är kapten och trivs så bra. Det känns verkligen som hemma. Vi fick vår son här och jag behöver inte oroa mig över att sambon inte trivs.

– Hela staden andas hockey igen. Det är något på gång och den resan vill jag vara med på. Här ska vår son bli vuxen och här ska vi bo de närmaste 20–25 åren. Vi har flyttat mycket och nu behöver vi inte flänga runt mer. Jag gillar hur vi kan leva för framtiden och börja ett nytt kapitel i något som verkligen är vårt hem.

Tänk om sonen (Walther) kommer hem och pratar östgötska.

– Haha. Det kan bli en spännande blandning mellan skånska, småländska och östgötska.

undefined
"Ibland måste du visa att ”enough is enough”. Du behöver inte slå ihjäl eller köra över någon, men tydligt visa vad som inte är acceptabelt. Gör du så mot oss kommer vi att vara där tillsammans", säger Fantenberg inför Skellefteå-kvartsfinalerna.

Han har tre år kvar på kontraktet med LHC och möjligt att det är slutspelat efter det. Kanske. Han vet inte. 

– Vi får se hur jag känner mig och hur jag presterar. På något sätt vill jag kunna sluta på topp.

Hur viktig är ishockeyn?

– Allt viktigare, skulle jag säga. Jag har varit med om mycket, vunnit en del, spelat i NHL och i Ryssland. Men ju äldre du blir, desto mer inser du att en dag är det slut. Klart som fan att du vill ta vara på det, säger Oscar Fantenberg och blickar ut över Roxens iskalla vatten.

Det är goda utsikter.

undefined

"Ska folk åka till Saab arena ska de fan åka härifrån och känna att det gjorde ont. Ibland behöver du ha den där fuck you-mentaliteten"

Oscar Fantenberg