Anna och Dennis – därför är vi tränare för våra barn

Anna och Dennis – därför är vi tränare för våra barn

Mantorp
Lästid cirka 4 min

För att barn och unga ska kunna föreningsidrotta krävs oftast föräldrar som går in i rollen som tränare. Ett krävande ansvar som tar tid, och som kan utmana rollen som mamma eller pappa.

Det fullständigt sprakar av sommargrönska på gräsplanerna vid Klämmestorpsskolan i Mantorp. På en av planerna övas skotteknik mot handbollsmålen. Elsa Nyholm, 13, kastar iväg ett avslut, mamma Anna Nyholm står och betraktar skottet som tränare.

– Det var precis innan pandemin som jag började som tränare för Elsa. Då fick jag en frågan från han som var ensam tränare för handbollstjejerna. Jag tackade ja. Jag var ändå ofta på plats och där och då var Elsa så pass liten att hon ändå ville att jag skulle vara med och kolla, säger Anna under en drickapaus i träningspasset.

Fanns det några tveksamheter?

– Nej egentligen inte. Jag var lite orolig att mina handbollskunskaper inte skulle räcka till, men mestadels handlade det om hur livspusslet skulle funka. Då var också Dennis (pappa) tränare för Elliot (parets äldste son), säger Anna som själv spelat handboll och fotboll i ung ålder.

undefined

"Vi har byggt ett gym i garaget för att hinna med den egna träningen"

Anna och Dennis Nyholm

Kort efter att Anna gick in som tränare för Elsas handbollslag pausade Dennis sitt engagemang, till viss del.

– Jag är fortfarande lite tränare på jour och går in och hjälper till i Linus lag. Förra veckan hjälpte jag till med lite fysträningar för Elsa och en annan gång kan det handla om att instruera lite för Elliots lag, säger Dennis vars idrottsbakgrund är mer gedigen med både fotboll och handboll. 

Tränarbakgrunden för barnen är också den rätt så gedigen.

– Jag började när Elliot startade med knattefotboll, så där ville jag gå in och hjälpa till, säger Dennis. 

undefined
Hela familjen Nyholm. Från vänster Elsa, 13 år, Anna 42 år, Linus 11 år, Elliot, 15 år, Dennis 44 år.

Tidsmässigt är det en utmaning i sig att ha tre idrottande barn med träningar under nästintill veckans alla dagar. Släng då in det faktum att mamma och pappa också ska delta på träningspassen och alla matcher. 

Hur har ni koll på allt?

– Vi har en app för att kika på träningar och sånt. Sen veckohandlar vi och försöker också ha en veckomeny där vi har bra koll på vad för mat som finns att värma, vad som finns i frysen och vad som kan lagas fort, säger Anna och Dennis.

undefined
Lillebror Linus Nyholm kastar en boll i nät. "Pappa är bra på att skrika att vi ska passa. Men han gör det på ett bra sätt", skrattar Linus efter han gjort mål.

Tränarrollen kräver också flexibla jobb.

– Jag jobbar deltid vilket gör att jag kan åka från jobbet vid klockan tre och hinna med träningarna här som är runt fyrasnåret, säger Anna.

– Jag kör deltid och sen har jag också eget företag vilket gör att också jag kan vara rätt så flexibel. Det är ju runt 8-10 timmar i veckan som vi lägger på våra barns idrottande, säger Dennis. 

undefined
Familjen Nyholm

Någon "ledig tid"? Nja. Eller det beror på hur man ser det.

– Det kanske är två lediga helger om året som är helt fria från matcher och cuper. Våra semestrar blir rätt så ofta att de läggs i samband med någon cup. Nu har vi Gothia Cup inbokad i sommar så det lär väl bli Göteborg för oss, säger Anna. 

Var hittar ni er egen motivation?

– Vi tycker båda att idrott är så viktigt. Kan vårt engagemang göra att våra barn vill fortsätta idrotta länge så är det så mycket värt. Det är inte bara det fysiska utan även att ha en gemenskap kring idrotten vet vi båda kan innebära så mycket, säger Anna.

– I grunden är vi föreningsmänniskor och då vill vi vara med och bidra. Det här har man med sig hela livet, säger Dennis. 

undefined
"Vi försöker äta middag ihop två gånger i veckan", säger pappa Dennis Nyholm.

Gemenskapen är inte bara viktig för barnen.

– Vi som föräldrar får ju nya vänner och vi lär känna barnens kompisar. Man blir ganska lätt inrutad i fokus på ens eget barn och med tränarrollen så är det fint att se andra barn växa. Det känns också bra att andra barn kan ha hitta förtroende i oss också, säger Dennis. 

undefined
"Elsa har spelat allt från fotboll, handboll, gymnastik till padel. Det var en tid då det bara var en dag i veckan som var ledig för henne och ofta tränade hon dubbelt. Sen fick vi sätta en gräns", säger mamma Anna.

Det är inte bara tidspusslet som är utmanande för mamma och pappa. Rollen som tränare kan vissa stunder krocka med föräldrarollen. 

– Än så länge har vi inte haft några protester från våra barn att det är jobbigt att ha sina föräldrar som tränare. Men klart att det kan vara svårt, säger Dennis.

– Ibland får man tygla "mammahjärtat", säger Anna.

Anna, som är tränare för Elsa, berättar vidare.

– Om Elsa har gjort ett superfint mål så kanske man vill jubla lite extra för att det just är hon. Men då får man hålla igen lite och sen kanske kompensera det lite hemma.

FÖRÄLDRATRÄNARE

Anna och Dennis om föroch nackdelar med att vara tränare till sina egna barn.

Fördelar:
- gemenskapen
- dela ett intresse
- att kunna vara engagerad i föreningslivet även efter egna aktiva år

Nackdelar:
- tidskrävande
- logistiken på hemmaplan
- att inte bara få vara förälder/åskådare på match