Efter tre år löper tiden ut för avtalet mellan Vätternrundan och Borens IK och de båda parterna kan välja mellan att förlänga ytterligare ett år eller avsluta avtalet med eventuell omförhandling. Borens IK har valt det senare, och i nästa vecka drar förhandlingarna igång.
– Det är väl inte så att vi har sagt upp för att vi inte vill fortsätta med samarbetet med Vätternrundan. Sedan är det ju alltid en förhandling. Man måste ju följa vad Vätternrundan utvecklas till och vad insatsen är, säger Annica Lindén i styrelsen för Borens IK.
Ni har ändå valt att omförhandla. Är det något ni inte är nöjda med eller något ni tänker skulle kunna bli ännu bättre?
– Vi har alltid skrivit avtal på tre år och därefter uppdaterat för att det förändrar sig. Vätternrundan uppdateras varje år och så även våra uppdrag, svarar Annica Lindén.
För Vätternrundan är omförhandlingen välkommen och odramatisk.
– Vi håller ju alla våra dialoger igång, och sen vet vi att en omförhandling alltid tar tid. Det är självklart så att vid omförhandlingar så kan man lyfta saker. Men det tycker jag att vi gör varje år, så det är egentligen en icke-fråga för oss, säger Vätternrundans VD Oskar Sundblad.
Har ni varit nöjda?
– Vi har ett jättebra samarbete med Vätternrundan, börjar Annica Lindén och fortsätter:
– När vi har ansvar för en så stor del då måste man vara tajta. Samarbetet måste funka och det har det verkligen gjort.
Oskar Sundblad är inne på samma spår:
– Jag tror vi båda verkligen vill komma överens.
Det är ganska självklart att Borens IK är en stor funktionärsförening.
Oskar Sundblad
VD för Vätternrundan
Varken Lindén eller Sundblad kan svara på hur länge samarbetet har pågått, men troligen sedan något av Vätternrundans första år. Uppdragen har förändrats och på senaste åren framför allt ökat i omfång, men de har länge haft ett rejält basuppdrag. De har ansvar över depåer, samband och följebilar, några av cykelarrangemangets mest omfattande funktioner.
– Det är ganska självklart att Borens IK är en stor funktionärsförening. Det är en stor förening i stan, menar Oskar Sundblad och nämner även att det är praktiskt att klubben finns i Motala.
– För här händer ju det mesta.
Det kan vara sårbart att lägga stort ansvar och mycket resurser hos en enskild förening, men Oskar Sundblad ser främst fördelar med att samarbetet.
– Som det mesta Vätternrundan gör, så gör vi ju saker långsiktigt. Så det handlar ju om att hitta bra gemensamma lösningar. Jag ser det som en styrka framför allt att man kan ha den typen av partnerskap.
Vätternrundan betalar alltså över en halv miljon kronor till Borens IK.
Ersättningen har varierat från år till år beroende på om föreningen tagit på sig extra uppdrag. Vid de senaste förhandlingarna har endast ökningar skett, från 434 000 kronor 2016 till 554 000 kronor 2023. Vätternrundan betalar alltså över en halv miljon kronor till Borens IK.
– För oss har det betytt att vi inte behövt lägga lika mycket krut på försäljning, säger Annica Lindén.
Vätternrundan är klubbens största inkomstkälla och Annica Lindén. Nu i omförhandlingarna kan summan stiga än högre.
För att klubben ska få tillgång till inkomsten är det dock avgörande att de har folk som kan jobba, något som är långt ifrån självklart. Ett järngäng av seniorer ställer alltid upp, men varje år behövs det också nya krafter.
– Det är svårt att rekrytera nytt folk till att jobba ideellt men det lider väl hela föreningslivet av. Eldsjälarna blir färre och färre på något sätt, säger Annica Lindén.
Om inte tillräckligt med funktionärer ställer upp kan uppdragen inte uppfyllas. Trots det oroas inte Oskar Sundblad av svårigheten att få tag på funktionärer. Han menar istället att Vätternrundan kan anpassa uppdragen efter vilka krafter som föreningarna kan bidra med var år.
– Vi har alltid dialogerna igång. Är det så att föreningarna säger vi löser det men inte hela vägen, då hittar vi andra lösningar.
Hur ser ni på att en så stor del av föreningens inkomst beror på ideellt arbete?
– Så är det i alla idrottsföreningar. Jag tänker att de flesta har någonting de är mer eller mindre beroende av, menar Annica Lindén och förklarar att de inte ser någon anledning att bryta samarbetet med Vätternrundan så länge de är överens.
– Det är en stabil motpart. Då kan ju reklam och sponsring vara betydligt mer skiftande.
Därutöver tycker Annica Lindén att samarbetet kan ses ur ett större perspektiv. Bland annat gynnas de föreningar som Borens IK förmedlar uppdrag till.
– Plus att vad vore Motala utan Vätternrundan liksom. Jag tänker på hur mycket pengar Vätternrundan skapar för kommunen.
Även här håller Oskar Sundblad med:
– Det är det som jag tycker är så fint egentligen med hela Vätternrundan, att pengarna verkligen går tillbaka till föreningarna.
Det är väldigt viktigt att det fungerar både för Vätternrundan och för oss.
Annica Lindén
Styrelsemedlem, Borens IK
Avgörande för förhandlingens utgång är hur pass viktigt samarbetet är för de båda parterna, för oavsett hur nöjda parterna är så kvarstår faktumet att de nu står utan avtal så det finns ingenting som binder dem från att gå skilja vägar.
Skulle Borens IK klara sig utan samarbetet med Vätternrundan?
– Man får nog rätta mun efter matsäck, tänker jag. Det är ingenting vi har pratat om så direkt, säger Annica Lindén.
Annica Lindén berättar att Borens IK utvecklar klubbens andra stora arrangemang och inkomstkällor: Boren Cup och Klassfotbollen.
– Klassfotbollen växer varje år och det ligger lite mer i vårt område, men det är inte riktigt i paritet med Vätternrundan.
Skulle Vätternrundan klara sig utan samarbetet med Borens IK?
– Det tror jag, svarar Oskar Sundblad.
– Men vi skulle inte vilja.