Efter kritik mot trafiken i Vadstena: "Ingen har tänkt på det"

Efter kritik mot trafiken i Vadstena: "Ingen har tänkt på det"

Vadstena
Lästid cirka 5 min

Hastighetsbegränsningar som är så oklara att polisen inte vill göra trafikkontroller där och flera olagliga markerade parkeringsplatser. Det är bara ett par av konstigheterna som vi hittar på Vadstenas gator. Mark- och exploateringschef Mikael Lilja tar stadens utformning av trafikregler i försvar – men medger att det finns förbättringspotential.

Härom veckan uppmärksammade en ledartext i MVT utformningen av trafikregler i Vadstena. Texten tog upp markerad parkering på busshållplatser, gångfartsområdet på genomfarten, infarten till Kungsvalla-området och hastighetsskyltningen mellan rondellen och Quissberg på Skänningegatan.

undefined
Vi har letat efter konstigheter på Vadstenas gator – och hittat en hel del. Mycket har kommunen redan hunnit åtgärda efter att vi har påtalat vad vi sett.

En som till en början inte uppskattade texten var Mikael Lilja, mark- och exploateringschef i Vadstena.

– Jag var jättearg när jag läste artikeln, men sen har jag insett att han har ju rätt i mycket, säger han och fortsätter: 

– Men det har ju fungerat i många år och ingen har tänkt på det. Inte jag och ingen annan heller innan den här ledaren i tidningen kom, så det får vi väl vara tacksamma för, så att vi kan göra rätt och riktigt.

För vi hittade en hel del okonventionella lösningar när vi gav oss ut i Vadstenas trafik med trafikförordningsglasögonen på.

undefined
På Skänningegatans omkring 400 meter mellan rondellen och Södra Vätterngatan har det under flera år varit tre olika hastighetsbegränsningar, men aldrig samma åt båda hållen. Detsamma gäller Motalagatan mellan rondellen och infarten till Birgittaområdet.

1. Otydlig skyltning på Skänningegatan och Motalagatan

På vägen in mot Vadstena från Skänninge har det under en längre tid suttit skyltar för tättbebyggt område utan tillhörande extraskylt om hastighetsbegränsning. Det innebär att bashastigheten 50 kilometer i timmen gäller när skylten passeras, respektive bashastigheten 70 efter skylten "tättbebyggt område upphör".

I praktiken har det, tillsammans med hastighetsskyltar som anger 60 kilometer i timmen på sträckan, inneburit att de omkring 400 metrarna mellan rondellen och Södra Vätterngatan har haft tre olika hastigheter, men aldrig samma åt båda hållen.

undefined
På Skänningegatan in mot Vadstena har det under flera år först gällt 60 kilometer i timmen från rondellen innan hastigheten ändras till 50. Åt andra hållet var hastigheten 60 vid Södra Vätterngatan för att sedan bli 70 innan den åter ändras till 60 kilometer i timmen före rondellen. På de omkring 400 metrarna mellan rondellen och Södra Vätterngatan har det alltså varit alltså tre olika hastigheter, men aldrig samma åt båda hållen.

Det visar sig att skyltningen ser likadan ut på Motalagatan ut från Vadstena. Strax efter utfarten från Birgittaområdet innebär "tättbebyggt område upphör"-skylten att det är 70 som gäller i nordöstlig riktning, medan mötande trafik ska hålla 60.

undefined
Mellan rondellen och Birgittaområdets infart har det under lång tid varit olika hastigheter beroende på vilken riktning man kör. Det är skyltarna för tättbebyggt område som ställer till det.

– Det är ju rätt att det är 50 kilometer i timmen när du kommer in i tättbebyggt område och 70 när du åker ur om inget annat visas. Där har skyltarna hamnat lite fel, säger Mikael Lilja.

– Men vi ska ändra om det.

Men för den som kan ha misstagit sig och kört för fort på de otydligt skyltade sträckorna genom åren har det knappast inneburit någon ökad risk för böter. Tvärtom.

undefined
Mats Pettersson, presstalesperson hos polisen region Öst

– Det är inte troligt att någon skulle bli rapporterad där. Vi gör inte trafikkontroller utan att veta vilken hastighet det är som gäller på vägen, säger Mats Pettersson, presstalesperson vid polisens region Öst.

undefined
Det är förbjudet att parkera tjugo meter före och fem meter efter busshållplatsmärken. Trots det har det under flera år suttit P-skyltar på busshållplatser i Vadstena.

2. Parkeringsskyltar vid busshållplatser

Ledartexten tar även upp en P-skylt vid en busshållplats på Skänningegatan, trots att det är förbjudet att parkera tjugo meter före och fem meter efter busshållplatsmärken.

– Innan förbifarten byggdes hade vi en turistinformationstavla där och då hade det skyltats upp med parkeringsmöjlighet i fem minuter för att kunna titta på den tavlan som låg i anslutning till hållplatsen. Sedan har jag inte tänkt på det och det är kanske lite pinsamt, men de skyltarna är bortplockade nu.

Vi hittar ytterligare två fall av P-skyltar på busshållplatser i Vadstena. Vid Östra Starby och Vätterviksbadet.

– Nu när du säger det har jag också sett det. Det är lite pinsamt det också. Vi får plocka bort dem också, säger Mikael Lilja.

undefined
Gångfartsområdet vid genomfarten i Vadstena.

3. Gångfartsområde med övergångsställe

Att det skulle vara några konstigheter med område på genomfarten där alla fordon ska framföras i gångfart ställer Mikael Lilja inte upp på.

– Jag vet inte vad som skulle vara förvirrat med det. Det är skyltat med gångfart ifrån alla inkommande infarter. Då har alla gående företräde.

Men varför är det i så fall ett övergångsställe på gångfartsområdet?

– Det var skolorna som barnen går mellan, St. Persskolan och Katarinaskolan, som ville ha ett förtydligande.

Finns det inte en risk att bilister luras att gångfartsområdet är passerat när de har kört förbi övergångsstället?

– Ja, så kanske det kan vara, men det var så skolorna ville ha det.

Behövs det ett gångfartsområde där? Räcker det inte med övergångsställe?

– Det kanske hade räckt att göra ett övergångsställe där, men nu valdes det att göra ett helt gångfartsområde.

Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, säger att det är viktigt att det tydligt framgår för alla trafikanter att man befinner sig på ett gångfartsområde.

– Att ha ett markerat övergångsställe på ett sådant är kanske lite unikt, säger han.

Det finns ingen specifik siffra för hur fort bilar får köra där, men hastigheten ska vara låg.

– Det är en yta som man har valt att ha för gående. All fordonstrafik har väjningsplikt mot gående och högsta hastigheten är gångfart.

undefined
För den som rör sig på gång- och cykelvägen är markeringarna tydliga. Men den som kör i bil har svårare att se någon indikation på att det är de som måste lämna företräde här.

4. Infarten till Kungsvalla passerar gång- och cykelväg utan synlig markering

Ledartexten tog även upp infarten till Kungsvalla som passerar en gång- och cykelväg. Där menar Lilja först att det är högerregeln som gäller för bilister som ska svänga in mot Kungsvalla, även gentemot fotgängare och cyklister. Men han ändrar sig sedan.

– Det är ju du som svänger in som har väjningsplikt emot dem som kommer innanför dig. Jag är inte 100 procent säker, men det måste vara så.

Kan du inte hålla med om att det är lite oklart om inte ens du är helt säker?

– Ja, men jag vet inte hur vi ska bygga det annars för att få det att fungera.

Det vill inte heller Niclas Nilsson på Transportstyrelsen, säga. Men vem det är som har väjningsplikt när en bilväg korsar gång- och cykelbana kan han svara på.

– Om det är en gång- och cykelbana som man korsar, då har man väjningsplikt som annan trafikant, säger han.

Men det bör tydligt framgå för alla trafikanter att det är just en gång- och cykelbana där.

– Utgångspunkten är att man utformar så att det finns en koppling mellan hur området är planerat och hur det är utformat och reglerat.

undefined
På den här vägen gäller 30 kilometer i timmen redan före de här skyltarna. Deras syfte är att smalna av vägen för att sänka hastigheten, säger Mikael Lilja.
undefined
Här har man nöjt sig med en skylt, trots att hastigheten ändras. Hundra meter därifrån är det tvärtom, med dubbla skyltar trots bibehållen hastighetsgräns.

5. Felaktigt placerade dubbla – och enkla – hastighetsskyltar

Ungefär hundra meter in på Södra Vätterngatan sitter 30-skyltar på var sida om vägen, vilket ska signalera ny hastighet, trots att 30 kilometer i timmen råder i hela området. 

– Jo, det blir ju dubbla budskap. Det är trafik-öar för att hålla nere hastigheten. Det kanske inte är helt rätt och riktigt, men de har fyllt sin funktion – vi har fått ner hastigheten, säger Mikael Lilja.

Samtidigt sitter bara en 50-skylt vid utfarten från Södra Vätterngatan, trots att det är en ny hastighet. Likadant ser det ut vid infarten till Kungsvalla, med enbart en 30-skylt. Där ska kommunen sätta upp skyltar så att det blir rätt säger Mikael Lilja.

undefined
Mikael Lilja, mark- och exploateringschef i Vadstena, säger att kommunen hela tiden arbetar för att göra korsningar säkrare och tycker att resultaten är bra. "Jag vet inte hur mycket pengar och tid vi har lagt på att bygga om korsningar för att göra dem säkrare sedan 2018. En av dem är gångfartsområdet uppe på Hovstullen. Vi har byggt om övergångsstället på Hovsvägen med falluckor. Vi jobbar hela tiden med trafiksäkerhet. Framför allt för de oskyddade trafikanterna."