Dansbandet Lövgrens orkester stod på toppen av karriären. Sedan mitten av 1990-talet hade de byggt upp en stor publik.
Ett år kunde de göra 140 spelningar, både i Sverige och utomlands.
Claes Lövgren hade precis investerat i en ny turnébuss, strajpad med bandets logga för dyra pengar, när pandemin kom – och allt tog tvärstopp.
– Det kom inte in en krona längre. Men alla utgifter fanns kvar, säger Claes Lövgren när vi ses i huset i Sankt Anna där han bor med familjen.
Till slut blev en konkurs det enda alternativet.
– Jag var tvungen, för att inte gå i personlig konkurs. Då hade vi inte kunnat bo kvar här.
"Jag var tvungen, för att inte gå i personlig konkurs. Då hade vi inte kunnat bo kvar här."
Claes Lövgren, om beslutet att begära sitt band i konkurs
Han medger att det var en tuff situation, men han försökte att inte grubbla för mycket. Tack vare tidigare erfarenhet av hantverksjobb kunde han ställa om snabbt.
– Det var bara att ta på sig snickarbyxorna igen, säger Claes Lövgren med ett skratt.
Och så har det fortsatt, han har ett kakeljobb inbokat efter intervjun.
Claes Lövgren lämnade dock aldrig musikerlivet helt. Efter konkursen har han spelat i pianobaren på kryssningar, framträtt i kyrkor och hembygdsgårdar. Just nu är helgerna fullbokade med julbordsframträdanden.
Samtidigt saknar han sitt tidigare liv.
– Jag har haft en längtan efter danspubliken. Det verkar som att de har saknat mig också. Så fort jag lägger ut någonting på Facebook kommer det kommentarer om när jag ska ut och spela igen. Det värmer i hjärtat.
Så fort jag lägger ut någonting på Facebook kommer det kommentarer om när jag ska ut och spela igen. Det värmer i hjärtat.
Claes Lövgren
Längtan ledde fram till ett helt nytt band. Tillsammans med Martino Borén (trummor och sång) och Janne Auvinen (gitarr och sång) har en trio bildats. Under inledningen av 2024 kommer den nya versionen av Lövgrens att göra sina första spelningar.
Och i februari åker de till Gran Canaria för att gästa den kända dansrestaurangen Playa del Sol.
– Det ska bli jättekul, säger Claes Lövgren.
Han utesluter inte en medverkan på dansbandsveckan i Malung i sommar. Men att återvända till det tidigare års turnéliv är han inte intresserad av.
Fyra spelningar i månaden är max.
– Vi har annat att göra, alla tre. Vi vill inte göra fler spelningar än så här.
Det är en förändrad bransch som Claes Lövgren återvänder till. Publiken har hittills inte hittat tillbaka till dansbanorna i samma antal som innan pandemin.
Han tror att det kan ha flera anledningar. Många hittade nya vanor när allt stängdes ner. Men de största faktorerna är nog inflationen och lågkonjunkturen, tror Claes Lövgren.
Det påverkar både banden, arrangörerna och dansbandspubliken.
– Allt har blivit så dyrt. Det är dyrt bara att åka med bilen och vi har fått mindre i plånboken.
Det tuffa tiderna märks även i den senaste lokala statistiken. Under januari till november gick antalet konkurser i Östergötland upp med 23 procent jämfört med samma period 2022, enligt kreditupplysningsföretaget UC.
Har du något råd till den som går igenom en konkurs?
– Man måste se om sitt eget hus. Går det inte så går det inte. Då måste man försöka växla om.
Claes Lövgren är glad att han hade sin bakgrund som både snickare och målare att falla tillbaka på. Samtidigt är han medveten om att alla har en sådan "reservplan" att ta till.
– Många får kanske göra något som de inte tycker är så kul ett tag. Men det kommer bättre tider. Det är inte första gången som det är så här. Det är bara att kavla upp ärmarna, det går inte på något annat sätt.