Ägaren hade 145 hundar i trånga och kala boxar

Ägaren hade 145 hundar i trånga och kala boxar

Norrköping
Lästid cirka 8 min

Trots att kenneln hade tillstånd att ha 72 hundar fanns det dubbelt så många djur, 145 stycken, på gården utanför Vånga. Nu riskerar ägaren Rita Olofsson att helt bli av med sitt tillstånd. Hon slår ifrån sig kritiken mot kenneln: "Mina hundar är lyckliga", säger hon.

"Ni är två personer som är ansvariga och sköter om 145 hundar". "I de olika hundrummen i bostaden samt i hundhusen upplevdes det vara varmt och luktade skarpt av avföring och urin".

Så står det i en rapport från Länsstyrelsen i Östergötland.

Rapporten skrevs för ungefär två år sedan efter att de varit på besök på kenneln Drakedram utanför Vånga. Innan besöket har flera anmälningar kommit in till länsstyrelsen om kenneln. I en av dem står det att golven inne i hundhusen flyter av avföring och urin. Anmälaren skriver: "Jag känner stor oro för dessa hundars välmående".

När vi besöker kenneln i slutet av mars i år hörs hundskall från flera håll. Vi kan se många hundar i rastgårdarna på tomten. Ett rött hundhus ligger en bit bort. När vi närmar oss börjar hundarna skälla och en frän doft av urin och avföring slår emot oss.

undefined
När länsstyrelsen gör en kontroll på kenneln i mars 2022 upptäcker de att hundarnas boxar är smutsiga.

Rita Olofsson, 70, äger kenneln som hon driver tillsammans med sin sambo. På gården finns framförallt raserna Pomeranian och Pekingese. Hon berättar att hundarna säljs till köpare över hela världen och att en del blir utställningshundar. Under de två senaste åren har länsstyrelsen gjort fem djurskyddskontroller på kenneln. Vid alla har omfattande brister upptäckts. Rita Olofsson tycker att kritiken är orättvis. Hon känner inte alls igen sig i det hon läser i rapporterna.

– Jag har sett hur det ser ut på andra kennlar. Kan inte jag ha hundar – då kan ingen ha det.

Stora delar av hundarna som hölls i det lilla och det stora hundhuset var mycket smutsiga och kladdiga i pälsen.

Ur länsstyrelsens rapport

Vi backar till länsstyrelsens kontroll i mars 2022. Då upptäcktes 13 brister i parets djurhållning. En av alla anmärkningar handlade om att det fanns för många hundar på kenneln. Rita Olofsson har sedan 90-talet haft tillstånd att ha 72 hundar. När länsstyrelsen kommer dit finns det dubbelt så många hundar på gården.

Länsstyrelsen bedömer att Rita Olofsson och hennes sambo inte ensamma kan se till att de 145 hundarna mår bra. Rita Olofsson hävdar att hon har tio personer som hjälper henne med djuren, men det dröjer fram tills i år innan hon kan uppge för länsstyrelsen vilka de är.

– Bedriver du en verksamhet med så pass många hundar ställs höga krav på att allt ska vara mycket väl skött, säger Helen Loor som är länsveterinär på länsstyrelsen.

Vi har varit i kontakt med en av de kvinnor som Rita Olofsson uppgett hjälper henne. Kvinnan bekräftar att hon och flera andra hjälper till med hundarna på fritiden utan att få betalt för det.

undefined
Kenneln har fått kritik för att hundarnas utrymmen är för små.
undefined
Länsstyrelsen tycker att hundarna har det trångt och kalt.
undefined
En av anmärkningarna är att det luktar starkt av avföring och urin.

Inne i hundhusen luktar det starkt av avföring och urin och hundarnas boxar är för smutsiga, skriver länsstyrelsen i rapporten från mars 2022. Hundarnas utrymmen beskrivs som trånga och kala. Djuren rastas inte heller tillräckligt ofta. Det finns mycket urin och avföring i boxarna, något som tyder på att hundarna inte släpps ut. De här är brister som återkommer i de fem kontrollerna, ska det visa sig. 

När länsstyrelsen återkommer till kenneln i oktober 2022 ser de att hundarnas tänder inte kontrollerats av veterinär, något som de anser är oacceptabelt. De äldre hundarna verkar, enligt rapporten, må dåligt:

"Ni berättade att hundarna brukar tappa tänderna när de är äldre. Länsstyrelsen har även uppmärksammat flera äldre hundar som varit i dåligt skick".

undefined
Vid en kontroll i oktober 2022 hittas en hund med en gammal ögonskada.

Efter den här kontrollen får Rita Olofsson och hennes sambo beslut om föreläggande. Det är ett av de påtryckningsmedel länsstyrelsen har för att få djurägare att åtgärda brister. Paret ska se till att hundarna som är i behov av vård tas till veterinär, att utrymmen är rena och att djuren rastas utomhus regelbundet. Det ska ske omgående.

När länsstyrelsen återkommer till kenneln i april 2023 har paret haft fyra månader på sig att rätta till felen, men det är bara två som har åtgärdats. Rastgården utomhus har städats ren från avföring och nu kan alla hundar skydda sig mot väder och vind i kojor när de är ute i rastgårdarna.

Jag är jättetrygg i att mina hundar är lyckliga, glada och välvårdade.

Rita Olofsson

Ägare till kenneln

Eftersom flera brister kvarstår får paret ytterligare ett beslut om föreläggande från länsstyrelsen. Rita Olofsson opponerar sig mot länsstyrelsens påtryckningar. Hon försvarar avföringen och urinen i hundarnas boxar med att "när främmande människor är närvarande som sitter och tittar på hundarna så påverkas dom av det och då börjar de göra ifrån sig".

Hon uppger även för länsstyrelsen att hundar av rasen Pomeranian inte går att få rumsrena.

Du har sagt att det inte går att få hundarna rumsrena?

– Inte om du har fler än två, alla kan vittna om det.

Länsstyrelsen håller inte med om påståendet. De anser att alla hundraser går att få rumsrena om skötseln och rutinerna är tillräckliga, vilket de uppgett för Rita Olofsson.

undefined
Rita Olofsson säger att hon försökt möta länsstyrelsens krav.
undefined
Hon har lagt nästan två miljoner kronor på att bygga ett nytt hundstall efter att länsstyrelsen krävt att hundarna får större utrymmen.
undefined
Rita Olofsson hävdar att hon får anmärkningar på att det är för rent i rastgårdarna. Därför plockar hon nu inte upp allt hundbajs, säger hon. Någon sådan kritik kan vi inte hitta i länsstyrelsens rapporter.
undefined
Kenneln får kritik för att hundarna inte rastas tillräckligt. Rita Olofsson säger att hundarna är ute i sina hägn hela dagarna och får gå på promenader varje dag.

Trots påtryckningar från länsstyrelsen fortsätter bristerna på kenneln. Vid nästa kontroll, i september 2023, upptäcks nyfödda valpar som skiljs från sin mamma under längre tid än vad som är tillåtet. 

"Kontrollen pågick närmare två timmar och tikarna var under denna tid frånskilda valparna".

Nu är vi framme vid den 2 februari 2024. Länsstyrelsen gör en uppföljande kontroll och nu finns 70 vuxna hundar hemma hos Rita Olofsson, vilket är så många som hon får ha. Men flera andra brister finns kvar:

"Stora delar av hundarna som hölls i det lilla och det stora hundhuset var mycket smutsiga och kladdiga i pälsen. Du berättade att det berodde på att de kissar inne i boxarna, går runt i detta och sedan hoppar på varandra", skriver länsstyrelsen.

undefined
Rita Olofsson säger att hon måste ha ett stort antal hundar för att kunna ha en effektiv avelspopulation och välja bort hundar som inte borde gå i avel.

Rita Olofsson har en annan bild av vad som hänt. Hon anser att hon gjort allt hon kunnat för att möta kraven från länsstyrelsen och räknar upp några exempel:

– Vi har satt upp siktbarriärer, vi bygger ett nytt hundhus för nästan två miljoner, vi utökar ytan. Men det duger inte.

Hon tycker att länsstyrelsen medvetet gör det svårt för henne. Rita Olofsson säger att hon är en kvällsmänniska och att hon påtalat detta när länsstyrelsen kommer på förmiddagarna. Då har hon inte hunnit städa i hundarnas boxar.

– Det är smutsigt varje morgon. Hos valparna ser det ut som "hej hopp", det är så på alla kennlar. Sen rensar jag upp och fortsätter rensa hela dagen.

undefined
Enligt annonser vi hittar säljs valparna för 30 000 kronor styck.

Kenneln har dock fått besök vid flera olika tidpunkter, det säger länsveterinär Helen Loor. Hon kan inte uttala sig om det här specifika ärendet men säger att generellt är det så kontrollanterna jobbar.

– Vi är ute morgon, eftermiddag, vid fint väder, vid dåligt väder. Det gör vi eftersom vi ofta får den här typen av motargument.

Något som Rita Olofsson får kritik för är att hundarna inte rastas tillräckligt. Men det är överdrifter, enligt Rita Olofsson själv. 

– Hundarna är ute i sina hägn hela dagen, de har flera olika hägn de kan vara i. Ska jag släppa in och ut dem bara för att de ska rastas ett antal gånger?

Hon säger också att hundarna får gå ut på promenad i skogen varje dag.

undefined
Rita Olofsson känner sig orättvist behandlad av länsstyrelsen och känner inte igen sig i kritiken som riktas mot henne.

Varför minskar du inte antalet hundar?

– Det är för att jag vill ha en effektiv avelspopulation. Då kan jag välja bort hundar som jag inte tycker borde gå i avel.

Du har själv läst länsstyrelsens rapporter, finns det något du tycker de har rätt i?

– Nej, absolut inte.

Med tanke på kritiken, är du trygg med att dina hundar mår bra? 

– Jag är jättetrygg i att mina hundar är lyckliga, glada och välvårdade. Alla kan vittna om det.

undefined
När vi besöker kenneln ser vi ett stort antal hundar ute i rastgårdarna. Vi får inte gå in i hundhusen. Rita Olofsson säger att hon inte hunnit städa och att det finns kiss på golvet.
undefined
Kenneln får återkommande kritik från länsstyrelsen för att det är smutsigt i hundhusen.

I annonser på Svenska Kennelklubbens hemsida säljer Rita Olofsson flera valpar för 30 000 kronor styck. Under en av länsstyrelsen kontroller uppger hon att kenneln i snitt säljer 25 hundar om året. Det blir 750 000 kronor varje år på valpförsäljningen. Hon driver sin kennel genom en enskild firma.

Till oss säger Rita Olofsson att antalet hundar som hon säljer är lägre: Bara en i månaden. Det blir en inkomst på 360 000 kronor om året.

Hur får du verksamheten att gå ihop, nu har du precis gjort en tillbyggnad som kostat nästan två miljoner kronor?

– Ja, men jag har gamla pengar också, från arv.

Du har 70 hundar, om man räknar på mat och veterinärkostnader borde det bli en del utgifter?

– Ja, men det är vårt liv, vi skiter i det. Vi kostar inte på oss själva någonting.

undefined

Jag har byggt upp ett helt liv kring mina hundar. Det är mitt livsintresse.

Rita Olofsson

Ägare till kenneln

Trots att länsstyrelsen två gånger utfärdat förelägganden där det tydligt framgår att bristerna måste åtgärdas snabbt fortsätter felen att återkomma när nya kontroller görs. Länsveterinär Helen Loor förklarar att eftersom de behöver ge varje djurägare tid och möjlighet att åtgärda brister kan processen bli utdragen. Dessutom jobbar handläggare med flera ärenden parallellt.

Här har ni sagt att vissa brister ska åtgärdas inom en dag och när ni kommer tillbaka månader senare kvarstår de, blir inte era krav tandlösa då?

– Jag kan bara uttala mig generellt men vi sätter ju tidsgränserna beroende på vad som måste åtgärdas. Om det handlar om att det ska vara rent eller att djuren ska få vård är det något som alla djurägare är skyldiga att alltid göra. Samtidigt är det svårt för oss att kontrollera varje djur. Det kan vara så att man under den här perioden varit hos veterinären med några djur, men vid nästa kontroll upptäcker man andra djur som är i behov av veterinärvård. Vi ser bara en ögonblicksbild när vi är ute på kontroll, säger Helen Loor.

undefined
Rita Olofsson är rädd för att bli av med sitt djurhållningstillstånd.

Länsstyrelsen kan också utdöma föreläggande med vite (en slags böter) för att få djurägare att rätta till fel. De kan också dra in tillståndet, då får en person maximalt ha nio hundar och ta två valpkullar per år. Länsstyrelsen kan också besluta om djurförbud och då får man inte ha djur.

Framtiden för Rita Olofssons kennel är oviss. Hon är rädd för att få sitt tillstånd indraget.

– Naturligtvis. Det är sånt länsstyrelsen slår till med. Det gör att man går i konkurs och drabbas av tragedi. Jag har byggt upp ett helt liv kring mina hundar. Det är mitt livsintresse, säger hon.