Efter miljonförlusterna – nu svarar cheferna om Motalas framtid

Motala
Lästid cirka 5 min

Över 900 miljoner i förlust 2023. Det ser inte ljust ut för Fastator AB. De äger, genom Point Properties, tre stora fastigheter i centrala Motala. Vad händer med lägenhetsbygge, Campus och alla tomma lokaler? Och hur stor är risken för konkurs?

Fastighetskoncernen Fastator AB har haft och har det tufft ekonomiskt. Årsredovisningen 2023 visar på ett minus på drygt 900 miljoner och den senaste kvartalsredovisning minus 470 miljoner. Dotterbolaget Point Properties gick med drygt 200 miljoner i förlust 2023. Frågan till vd Svante Bengtsson är given. 

Hur kan ni fortsätta att fungera?

– Det är en bra fråga. Mycket av det är fastighetsvärden och de har sjunkit under åren som gått. Det är även kontanter, likviditet som strömmar i bolaget, och det är lite skild från värdet på bolaget går. Men båda påverkar resultatet. Men det är absolut mycket pengar.

I årsredovisningen för moderbolaget uppges att det ”föreligger väsentliga osäkerhetsfaktorer och betydande tvivel för Fastators fortsatta drift.” Och i senaste kvartalsrapporten står ”Likviden i koncernen är mycket ansträngd”.

undefined

Fastator har haft en tuff period

Svante Bengtsson

vd Fastator

Hur mår Fastator?

– Fastator har haft en tuff period och vi har och har haft stora lån in i bolagen som slukat mycket likviditet, säger Bengtsson och menar att det gått åt mycket pengar till att betala räntor med.

Han förklarar vidare att de omförhandlat sina obligationslån och kommit överens med långivarna. Vilket innebär att räntan läggs ovanpå skulden och det ger, enkelt förklarat, mer pengar i kassan som kan användas till de projekt de har.

Skjuter ni inte bara problemen framför er?

– Det kan man säga att vi gör, för räntan ska ändå betalas någon gång, säger han men menar att det skapar möjligheter att få loss pengar för att göra klart projekt som de har på gång.

Fastigheter

I de tre fastigheter som de äger i Motala har mest hänt i Gallerian. Det är nya hyresgäster och ombyggnationer, vilket gett positiva kommentarer från allmänheten. Men samtidigt står stora lokaler i källaren tomma.

Vad händer?

– Ambitionen är fortfarande att ta in en större aktör, dialogerna har pågått länge. Men det vi ser och har sett är att alla de här diskussionerna tar mycket längre tid, från start till mål, för att nå ett avslut, säger Magnus Åkesson, Point Properties.

undefined

Diskussionerna tar mycket längre tid, från start till mål, för att nå ett avslut

Magnus Åkesson

Point Properties

Tidigare har fastighetsägare konkurrerat med varandra om att få kontrakt med olika handlare för nya butiker. Men idag ser det annorlunda ut enligt Åkesson.

– I dagsläget konkurrerar Motala med andra städer om var handlarna ska etablera sig.

Läget är lika i Baltzarhuset där man inte lyckats fylla gamla Östenssons och Intersport.

– Det är typexempel på diskussioner eller förhandlingar som tar mycket längre tid. Vi har haft diskussioner som varit mycket nära avslut men som fått avbrytas, säger Åkesson och kommenterar även ryktet om Åhléns.

– Vi hade jättegärna fått Åhléns som hyresgäst.

Centrumdöd

Point uppger att de vill "återskapar levande och attraktiva stadskärnor" i några av Sveriges medelstora städer. Samtidigt som det i Motala inte så sällan talas om centrumdöd. Åkesson bemöter det med ett rakt besked.

– Skulle alla de komma ner till torget skulle det inte vara dött ju, då skulle det vara levande. Alla har ett eget ansvar och för en levande stadskärna handlar det inte bara om handeln.

Arbetsplatser och olika servicefunktioner skapar också liv i centrum menar han.

– Det ansvaret som handeln hade på 70- och 80-talet, det lasset måste man dra med fler verksamheter idag.

Bostäder

Fastator och Point vill bygga 140 hyreslägenheter på Gallerian och detaljplanen är klar sedan drygt två år tillbaka. 

När tänker ni börja bygga?

– En puck i taget, helt enkelt. För Fastator har utmaningen varit för de stora finansieringarna och innan vi kan dra igång med andra så måste vi ha det på plats, säger Bengtsson och tillägger att de kan börja "konkretisera planerna efter årsskiftet".

Samtidigt har koncernen löften om bostäder även i Bollnäs, Karlskoga och Trelleborg, men inget är igång vilket är av samma anledning enligt Bengtsson.

– När vi då har haft våra egna utmaningar med finansieringar så har det inte varit läge helt enkelt att dra igång det.

undefined

När vi då har haft våra egna utmaningar med finansieringar så har det inte varit läge helt enkelt att dra igång

Svante Bengtsson

vd Fastator

Åkesson tillägger samtidigt att Motala har flest intresseanmälningar jämfört med de andra orterna.

Kommer det bli några lägenheter på Gallerian?

– Om vi får bestämma blir det, säger Bengtsson.

Att ränteläget påverkar är inget unikt men på frågan om hur långt ner räntan måste komma för att projektet ska bli av svarar Bengtsson att det inte bra handlar om räntans storlek utan lika mycket om att det ska bli stabilt.

– Det man ogillar är osäkerhet. Trump har precis blivit vald, det är fortfarande krig i Ukraina och vi har förhoppningsvis eliminerat ett av våra stora frågetecken om våra lån. Och utifrån det kommer vi börja jobba.

Campus

I Stadshotellet har en stor del av lokalerna friställts för att kunna byggas om till Campus Motala. Att ha långa kontrakt med offentliga myndigheter uppges vara tryggt för fastighetsbolagen. Men något Campus syns inte än.

– Just nu pågår ett arbete tillsammans med kommunen om utformningen av lokalerna, säger Åkesson som tillägger att det är många verksamheter som är tänkt att bli men att det inte är startat något arbete i lokalerna ännu.

undefined
Campus Motala står det på väggen bredvid den gamla ingången till Statt, eller stadshotellet. Men utöver skylten och informationstavlan finns ännu ingen verksamhet.

Starten för Campus har flyttats flera gånger. Från hösten 2024 till någon gång under 2025 och senaste beskedet är våren 2026. Åkesson bekräftar 2026 som en gemensam tidsplan mellan Point och kommunen. 

Men ni har en hyresgäst som vill starta verksamhet i era lokaler – Varför har ni inte börjat ombyggnationen?

– Det snabba svaret är att det finns inget hyresavtal mellan parterna ännu, svarar Magnus Åkesson. 

Enligt Point är det en investering på 50 miljoner.

Är det vad kommunen kommer få betala i hyra, och på vilken tidsperiod?

– Det får vi se utifrån det beslut som tas. Men hyran är ju baserad på vilka lokaler de ska hyra och vilken standard de har.

Ekonomi

Fastator har sålt fastigheter i många orter och frågan är om de kommer göra detsamma i Motala.

– Inte här skulle jag säga. Det vi vill spara är de utvecklingsfastigheter där vi kan göra skillnad och här är vi väldigt långt framme. Så jag ser inte att vi kommer göra det, säger Bengtsson. 

undefined
"Vi har och har haft stora lån in i bolagen som slukat mycket likviditet, säger Svante Bengtsson, vd på Fastator.

Men sett till kassaflödet, det vill säga kontanter som går in och ut löpande, så skulle Fastator inte klara sig om det blir samma flöde under 2024 som under 2023.

Hur stor risk är det att ni går i konkurs?

– Det är grunden till hela omförhandlingen att vi inte skulle ha samma flöde ut i alla fall. Om lånen som vi just skickat ut begäran att få godkända, får vi igenom dem så bedömer jag att risken är låg. Inte obefintlig med låg, säger Bengtsson.