Micke Syd Andersson: "Turnén höll på att sluta i Mjölby"

Mjölby
Lästid cirka 6 min

Gyllene tiders spelning i Mjölby 1981 filmades och blev en klassisk musikdokumentär. Den då 14-åriga Annelie Rodestrand var på plats i Kvarnparken den dagen. För henne är Per Gessle och de andra medlemmarna mer än ett popband. Snart visas den nya spelfilmen "Sommartider" på biograferna runt om i landet och Annelie får vara med på röda mattan på premiären i Halmstad.

Det är 31 juli 1981. Utanför Kvarnparken i Mjölby spanar nyfikna ungdomar in genom hålen i stängslet för att se om de kan få en skymt av sina idoler. I Sverige råder Gyllene tider-feber. Efter monsterhitar som "Flickorna på TV2" och "När vi två blir en" fyller Per Gessle och hans bandkompisar folkparkerna med skrikande fans. Mest tjejer.

14-åriga Annelie Rodestrand och hennes kompis Helena hade åkt från Norrköping till Mjölby för att se sina största idoler. Trots att det är mer än 40 år sedan minns hon kvällen i Kvarnparken.

– Jag stod framme vid scenen och det kändes fantastiskt. Det var lycka.

För Annelie var Gyllene tider mer än ett popband. Deras konserter var en möjlighet att under en kort stund få tänka på något annat än förlusten av en förälder.

– När jag var 10 år gick min mamma bort. Min pappa blev ett stort stöd och han hjälpte mig i sorgen. Han skjutsade runt mig och min kompis på de konserter jag ville gå på. Jag mådde bra av det och det gjorde att jag fick en fin uppväxt. Gyllene tider var min musik och mitt band som jag diggade.

undefined
Per Gessle skriver autografer i Kvarnparken 1981
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Utanför Kvarnparken 31 juli 1981
undefined
Utanför Kvarnparken 31 juli 1981
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.

Regissören Lasse Hallström hade långt innan MTV sett dagens ljus börjat spela in musikfilmer. Han låg bakom de flesta av Abbas musikvideos och 1977 kom filmen "Abba – the movie". Just den här kvällen i juli 1981 var han och ett team på plats i Kvarnparken för att filma Gyllene tiders andra folkparksturné. Resultatet blev dokumentären "Parkliv".

– När vi var i Mjölby första gången och gjorde "Parkliv" var det ingen av oss i bandet som trodde att vi skulle hålla på tills vi var 60 år. Då tyckte man att en person som var 60 var skitgammal, säger trummisen Micke Syd Andersson med en omisskännlig Halmstaddialekt.

Micke hade precis fyllt 20 år tidigare den våren. När han sätter sig bakom trummorna gör han det i mössa trots att spelningen är mitt i sommaren.

– Introsekvensen i "Parkliv", precis innan vi ska upp på scenen, är inspelat i Mjölby. Min mamma var hårfrisörska och hon hade permanentat håret på mig. Resultatet var inte bra. Jag vägrade ha den frisyren så jag fick ha mössa på mig, en Jack Nicholson-mössa.

Gyllene tider var min musik och mitt band som jag diggade

Annelie Rodestrand

För Annelie och Helena var konserten inte det enda minnet från Kvarnparken. Inspelningsteamets intervju med tjejerna blev ett inslag i "Parkliv".

– Jag minns egentligen inget av intervjun, men jag vet att jag sa något om att Gyllene tider bryr sig om sina fans. För mig var det inte bara en intervju, för den hade jag glömt bort. För mig var det historien bakom den. Jag har sett dokumentären flera gånger. När jag ser mig själv i "Parkliv" ser jag en tjej som har det fint. Jag ser en tjej som har möjlighet att få vara på konsert och vars pappa ställde upp och skjutsade. Det var ett privilegium.

undefined

Ingen av oss i bandet trodde att vi skulle hålla på tills vi var 60 år

Micke Syd

I svensk media målades ofta ett annat popband, Noice, upp som rivaler till Gyllene Tider. För många av gruppernas fans fanns en tydlig skiljelinje, antingen var det Gyllene tider eller så var det Noice.

– Jag hade kompisar som jag umgicks nära med som var Noicare. Jag var Gyllene tider. Det fanns inga hard feelings mellan oss. Vi tyckte om olika musik bara, säger Annelie.

undefined
Annelie Rodestrand var en av alla tjejer som var på Gyllene tiders konsert i Mjölby 1981. "Jag stod framme vid scenen och att det kändes fantastiskt. Det var lycka."

Under en konsert i Finland tvingades Noice avbryta sin spelning efter att publiken börjat kasta upp flaskor på scenen. Kvällen i Kvarnparken 1981 kunde ha slutat på samma sätt berättar Micke.

– Plötsligt fick jag se något komma farande i luften och landade mellan benen, mitt under giget. Det var någon i publiken som hade kastat en Coca Cola-flaska. Hade den träffat mig hade det inte blivit någon film. Turnén hade kunnat sluta i Mjölby. Det gjorde den inte som tur var.

Men han tror inte att det var ett rivaliserande Noice-fan som kastade flaskan.

– Det var säkert någon kille som inte gillade att hans tjej var kära i oss, skrattar Micke.

undefined
Mats Persson under Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981.
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981.
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Göran Fritzon på klassisk farfisa-orgel

17 juli är det premiär för spelfilmen "Sommartider" på landets biografer.

– Alla utom Mats "MP" Persson har varsin cameoroll och är med i en kort scen. Det ville vi allihopa. Det var ett tvång från vår sida, skämtar Micke Syd.

Filmen är baserad på Gyllene tiders historia och stämmer inte helt med verkligheten säger han.

– Det är ingen dokumentär utan manuset är omskrivet för att passa till en spelfilm. Men det är samma vibbar med skrikande tjejer, folkparker och turnébussar. Precis som det var på den tiden. Bandet har varit engagerade i filmen. Vi har hjälpt till och delat med oss av våra upplevelser. Jag har sett filmen. Den är fin, allvarlig och rolig. Det är mycket garv. Och sedan är det våra låtar. Anledningen till att vi fortfarande finns. Jag blir glad och berörd.

undefined
I juli har "Sommartider" premiär med Phoenix Parnevik, Lancelot Hedman Graaf, Valdemar Wahlbeck, Xawier Kulas och Ville Löfgren i rollerna som Gyllene tiders bandmedlemmar. Phoenix Parnevik spelar Micke Syd Andersson.

Bandmedlemmarna spelas av Valdemar Wahlbeck, Phoenix Parnevik, Lancelot Hedman Graaf, Zavier Kulas och Ville Lövgren. Det är Phoenix som gestaltar Micke.

– De har gjort ett jättebra jobb med castingen. Phoenix är lik mig som jag är som person och som jag var då. Det är surrealistiskt men roligt, eftersom man får se sig själv i en annan version, som dessutom är snyggare.

Gyllene tider

Gyllene tider bildades 1977 i Harplinge, Halmstad. 

Gruppen består idag av Anders Herrlin, Per Gessle, Göran Fritzon, Mats "MP" Persson och Micke Syd Andersson.

Första studioalbumet "Gyllene Tider" spelades in 1979. Det följdes upp med tre ytterligare skivor under 80-talet – "Moderna tider", "Puls" och "The Heartland café".

Gyllene tider upplöstes 1985, men har återförenats vid ett flertal tillfällen.

I juni 2023 släpptes det senaste albumet "Hux Flux"

Micke har varit med och coachat Phoenix inför filmen.

– Trummor är svårast att göra på film. De andra instrumenten ser bra ut även om man inte spelar rätt ackord. Han hade inte spelat trummor innan och jag är dessutom vänsterhänt. Han satt och övade som besatt i nästan ett halvår. Jag visade hur han kunde göra och vi hade en ljudtekniker med som också är trummis.

Idag bor Annelie Rodestrand i Nyköping. Hon är fortfarande ett Gyllene tider-fan och hon ser fram emot att se filmen.

– Jag har höga förväntningar på att den ska vara bra, men samtidigt är det spännande eftersom man inte vet något. För oss fans var den tiden guld och gröna skogar, men man vet inte så mycket om hur medlemmarna hade det. Kanske får man reda på saker som bandet gick igenom och hur de mådde?

undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Utanför Kvarnparken 31 juli 1981
undefined
Utanför Kvarnparken 31 juli 1981
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981
undefined
Gyllene tiders spelning i Kvarnparken i Mjölby 1981

Även i den nya filmen finns intervjun med Annelie och Helena från "Parkliv" med.

– Filmteamet hörde av sig och frågade om de fick ha med klippet. Vi accepterade det och det känns jättebra såklart. Jag sa att de gärna får använda det, men att jag hoppas på en fribiljett till filmen.

Men det visade sig bli mer än en fribiljett. Om några veckor blir det finkläder, kändismingel och röda mattan.

– Jag kommer åka ned till Halmstad den 16 juli på premiärvisningen av filmen, säger Annelie.

undefined
I sommar kommer Micke Syd tillbaka till Kvarnparken. 43 år efter Gyllene tiders spelning i Mjölby 1981.

Och på något sätt sluts cirkeln även för Micke Syd den här sommaren. Den 29 juni är han tillbaka i Kvarnparken i Mjölby.

– När vi fick frågan om vi ville spela i Mjölby så kände vi att det är klart att vi ska göra det. Det är roligt att få chansen att få komma tillbaka till en plats där det var länge sedan jag var. Det finns inte så många folkparker kvar idag.

Den här gången spelar han med en annan stjärna från 80-talet, Tommy Ekman.

– Tommy och jag har spelat ihop i nästan 15 år. Vi kommer spela våra hits. Det är sånger som alla kan och kommer ihåg. Det blir en stor karneval av låtar som man blir glad av. Det blir soligt, somrigt och kärlek.

undefined
Micke Syd Andersson förklarar varför han gjorde spelningen i Mjölby med mössa. "Min mamma var hårfrisörska och hon hade permanentat håret på mig. Resultatet var inte bra. Jag vägrade ha den frisyren så jag fick ha mössa på mig."
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.
undefined
Micke Syd Andersson gör sig redo för spelning.
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.
undefined
Inspelningen av dokumentären "Parkliv" spelades bland annat in i Mjölby.