Feltänk drabbar husägare– men kommunen hänvisar till extremväder

Mantorp
Lästid cirka 10 min

Sommarens skyfall har drabbat flera husägare i Mantorp, däribland på Stovägen i Olofstorp. Corren kan nu avslöja att kommunen medger att felbedömningar kan ha gjorts när området byggdes och att kommunen har brister i dokumentationen av vattenledningar och brunnar. "Det är lätt att vara efterklok" säger Johan Cöster, samhällsbyggnadschef, på Mjölby kommun.

Det är söndag den 4 augusti. SMHI har återigen gått ut med en gul varning för skyfall. I Mantorp fasar flera husägare för hur det ska gå den här gången. De har knappt hunnit få sina hus, garage och tomter torra efter översvämningarna i juli. 

När så regnet faller från en grå himmel som mullrar och blixtrar kan husägarna på Stovägen, Lärlingsvägen och Platsvägen i det tio år gamla bostadsområdet Olofstorp, räkna minuter innan gatorna börjar fyllas med vatten. Snart flödar vattnet in på garageuppfarter och gräsmattor. Igen. 

Några av de boende vadar fram på gatan. En person bär sin hund som inte bottnar i vattnet som glimmar av reflexerna från de numera tända gatlyktorna.
Hos några av husägarna bubblar och smäller det i avloppen.

Emma Adamsson, 31, och Tobias Lindwall, 31, bor på den gata som drabbats värst, Stovägen. Tre gånger inom loppet av mindre än en månad har de fått tomten översvämmad.

undefined
Tobias och Emmas tomt fylls med vatten både från diket och dagvattendammen några hundra meter bort.

Emma beskriver det som en krigszon. Trots att det under söndagen bara regnar under en dryg timma förvandlas gräsmattan på nytt till en pool.
Det har blivit många tårar och sömnlösa nätter den här sommaren, berättar hon:
– Ska vi ha det så här så fort det kommer en skur? Halva Mantorps vattenledningar går till oss och tar stopp här. Nu tog det bara 20 minuter innan vår tomt var helt dränkt i vatten. Hur ska vi hindra detta själva som fastighetsägare? Vi hinner inte lägga ut sandsäckar innan det svämmar över. Vi känner en stor hopplöshet och otrygghet.

undefined
Emma Adamsson och Tobias Lindwall har bott i sitt hus på Stovägen sedan 2016.
undefined

Ska vi ha det så här fort det kommer en skur?

Emma Adamsson, husägare

undefined
Tre dagar senare är gräset torrt och på andra sidan häcken går diket som blir överfullt vid skyfallen.

Dagen efter skyfallet är gatorna täckta med jord och grus som räddande lantbruksmaskiner lämnat efter sig när de åkt skytteltrafik för att få bort vattnet i kvarteret. Vid den omdiskuterade dagvattendammen vid Lärlingsgatan jobbar en kille i en grävmaskin som med en jätteborste sopar rent gatorna.
Dammen är fortfarande full med vatten.

undefined
Tre lantbrukare med gödseltankar har kört skytteltrafik med uppumpat vatten från Stovägen och Platsvägen i Mantorp.

På Emmas och Tobias baksida står saker åter på sin plats på den gröna gräsmattan när vi besöker dem tre dagar efter skyfallet. Men kvar finns en trasig robotgräsklippare, förstörda rabatter och inte minst en skadad husgrund och ett avlopp som hoppat isär. Toaletten måste rivas ut och mycket arbete återstår att göra i krypgrunden.

– Avloppen har hoppat ur och frigoliten som isolerar är knäckt överallt, säger Emma som vid det här laget krävt svar på kommunen vid flera tillfällen.

På en drönarbild som Tobias har tagit i juli syns hur vattenmassorna omringar huset med flera decimeter högt vatten ända fram till grunden. Barnens sandlåda, studsmatta, gungor, den lilla barnpoolen och altandäcket står långt under vatten. På framsidan strömmar en flod av vatten från gatan in på deras tomt så man ser inte var gatan slutar och deras tomt börjar. På bilder från senaste skyfallet syns lika mycket vatten på tomten.

undefined
Emma Adamsson och Tobias Lindwall har fått tjata på kommunen att komma och suga upp även deras vatten.
undefined
Skyfallen i mitten på juli orsakade kraftiga översvämningar hos Emma Adamsson och Tobias Lindwall som bor i nya området Olofstorp i Mantorp.
undefined
Stovägen i Olofstorp
undefined
På framsidan liknar Stovägen mest en vattenkanal.
undefined
Emmas och Tobias tomt mot baksidan där dikets vatten runnit över.
undefined
Tobias visar hur högt vattnet stod i luckan på gaveln på huset.

Missnöjet växer bland fler husägare, liksom kritiken mot kommunen. Några vill inte framträda med namn. De är oroliga för att huspriserna ska påverkas av eländet. 

En villaägare berättar att vattnet nådde honom till knäna i juli. Han har hört från entreprenörer, som varit inne på området för att spola i brunnar, att det saknas vattenledningskartor över Olofstorp.

– Det var en kille här som fick leta med metalldetektor för att hitta en spolbrunn. Det visade sig att den var gömd under asfalten. Det har också varit folk från kommunen här som inte vetat var våra vattenledningar går, säger han.

En spolbrunn är en brunnsanordning med öppningsbart lock som gör det möjligt att spola rent i avloppsrören. Men det förutsätter förstås att de sitter tillgängligt och att man vet var de finns.

undefined
Samuel Nystrand bor på Lärlingsvägen i Olofstorp.
undefined
Dagdammen i Olofstorp, tre dagar efter det senaste skyfallet.
undefined
En grävmaskin finns på plats dagen efter skyfallet för att bättra på vallen kring dagvattendammen.
undefined
I juli bubblade det i brunnarna av allt vatten.

När spolningar sker i området bubblar det i avloppen i några av husen. En av dem som märkt av det är Samuel Nystrand som bor med sin familj på Lärlingsvägen. Vi möter honom dagen efter skyfallet när han kommer gåendes i sina långa gummistövlar vid dagvattendammen i området. Grannar har berättat att dammen var tom i går. I dag liknar den en mindre sjö.

– Frågan är ju var vattnet ska ta vägen sedan när dammen blir full. Så här ska det inte vara. Det är inte modernt, säger han.

undefined
Tre gånger inom loppet av tre veckor drabbas villaägarna i Mantorp av kraftiga översvämningar.

En annan husägare undrar hur det kommer sig att avloppen till dusch och toalett blir påverkade av dagvatten. 

– De ska inte påverka varandra. Man är ju orolig för att det kan bli det omvända, att avloppsvatten kan komma in i dricksvattnet.

André Johansson är ytterligare en av de drabbade villaägarna på Stovägen. Vattnet tog sig in i garaget och hela grunden. Avloppsrör, cellplast och fuktspärr låg i en stor röra.

undefined
André Johansson har redan fått göra om i krypgrunden två gånger.

– Jag och en arbetskollega jobbade i två hela dagar med att lossa alla cellplastskivor och skära upp fuktspärren och gräva upp i markbädden. Det var där avloppen hade hoppat isär. De fick vi ta upp och spola eftersom det var grus i dem. Vi kunde inte använda avloppen på flera dagar. Jag jobbar borta i veckorna, men min flickvän var hemma och fick spara på spolningarna. Hon duschade i badkaret så hon kunde spara vattnet och släppa ut lite i taget.

Han är märkbart irriterad på kommunen eftersom han ville höja garaget minst 30 centimeter när de skulle bygga huset. 

undefined
André Johansson hade redan frågat kommunen om han kunde få bygga garaget högre.
undefined
Mögelspår syn på garageväggarna och ny väntar massa jobb med att byta ut virket.
undefined
André Johansson bor på Stovägen och fick in stora mängder vatten i garaget.
undefined
"Vallen som byggs i diket kommer knappast göra det bättre för oss, nu kommer vattnet stanna på vår tomt", säger André Johansson.

– Men då skulle vi behöva göra om bygglovsprocessen så till slut fick jag höja tio centimeter. Nu ligger det 18 centimeter över gatans nivå och se hur det blev. Men det här är ju problem som funnits i Mantorp i flera år. Vi har en industrifastighet i Mantorp och det är problem där med. Det har vi varit på kommunen med i flera år, men de säger bara att avloppssystemet är underdimensionerat och att Mantorp växer för snabbt.

Han berättar att de liksom fler grannar även klagat på diket som går bakom husen på Stovägen. Det står nästan alltid med vatten och är en ständig oro för dem som har småbarn. 

– Vi har fått höra att de felkonstruerade, säger André.

När vi är på besök jobbar dubbla grävmaskiner i diket med att bygga upp vallen mot husens tomtgräns. Men det kommer bara göra att vatten som hamnar på tomten stannar där, enligt André.

undefined
Johan Cöster, samhällsbyggnadschef på Mjölby kommun, får många frågor om vattensituationen i Mantorp.

På Mjölby kommun är flera ansvariga chefer på stadsbyggnadskontoret fortfarande på semester. Därför blir det Johan Cöster, samhällsbyggnadschef, som får ta emot frågor, både från media och allmänhet. 

Han berättar att kommunen har startat en utredning för att se varför det blir så kraftiga översvämningar och vad man kan göra för att minimera framtida konsekvenser. Mest akut är situationen i Olofstorp. 

– I söndags kom det enligt uppgift 27 millimeter, vilket motsvarar ett 20-årsregn. Är det fullt i skog och mark och fullt i systemen så rinner det bara vidare. Det som man kan göra, och som vi tittar på nu, är att köpa in mer slang så vi kan pumpa till andra dammar. Det är för att hantera nuläget och närmaste månaden. Sedan måste vi, innan vi sätter skopan i backen, veta att vi gräver åt rätt håll.

Han har tagit del av en del rykten, bland annat att kommunen ska ha dåligt med dagvattenutredningar, vilket han påpekar finns. 

– Länsstyrelsen hade inga synpunkter i samband med framtagandet av detaljplanerna. Vi har inte byggt på måfå. Sedan kan man alltid diskutera det som allt fler kommuner diskuterar, det här med höjdsättning. Till exempel har nya området i hamnen i Norrköping satt en sockelhög ganska rejält över havet. Det här även vanligt i Skåne och låglänta områden. 

Olofstorp har i folkmun gått under namnet "träsket" och frågan är hur lyckat det är att bygga på en sådan åkermark, något som kommer öka med de översiktsplaner som finns för Mjölby kommun.  

undefined
Magnus Mateo Edström är beredskapshandläggare Länsstyrelsen Östergötland.

En som är kritisk mot det är Magnus Mateo Edström, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland

– Åker man förbi är det tydligt att marken är flack. Vattnet kan inte rinna undan. Dessutom är det en lågpunkt, en tidigare sankmark som varit utdikad. Här har kommunen, exploatören och även husköparna tagit en oerhörd risk, säger han i en intervju med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. 
Han menar att villakvarteret i Mantorp kan vara felplanerat och att kommuner gjort utredningar som visat sig inte hålla måttet, men att det är fastighetsägarna och försäkringsbolagen som får ta konsekvenserna.

– Det är en miss i samhällsplaneringen. Bostadskvarter borde klara den här typen av regn, säger han till LRF.

undefined
"Vi tar allvarligt på dagvattenutredningar men naturen spelar oss ett spratt just nu eftersom det har regnat så mycket nu hela våren och det gäller inte bara Mantorp, utan även övriga delar av Östergötland och Sverige", säger Johan Cöster,

Men enligt Johan Cöster går det att bygga på allt om man vidtar rätt åtgärder.

–  Det är lätt att vara efterklok. På Stovägen har vi några lågpunkter och det är lätt att vara efterklok när det gäller höjdsättningen. För oss är det här en viktig lärdom att se hur det sker och hur vi ska hantera det här framåt och om vi måste skruva på framför allt höjdsättningen när vi jobbar med detaljplaner. 

I de detaljplaner som finns har ni säkrat att sådant här inte ska kunna ske?

– Ja, de har vunnit laga kraft, det har varit flera omfattande dagvattenutredningar och länsstyrelsen med sin expertkunskap har granskat och har inte haft synpunkter. Det finns en stor damm i Olofstorp, vissa fördröjningsdiken, pumpar, en dagvattenledning som går under åkern som fram till nu har hanterat det här på ett tillfredsställande sätt. Än så länge har vi inte hittat en enskild orsak, däremot har man gått på åkern nu när man skördat och tittat på dagvattenbrunnar som finns. Och vi kan se, att trots att det inte regnar, så är det ett enormt flöde. Marken är verkligen mättad. 

Vad säger du om att boende får höra att kommunen saknar ledningskartor, har ni det?

– Det kan finnas brister i dokumentationen inom VA-Sverige men självklart har vi i Mjölby kommun VA-kartor och ledningsnät. Men historiskt sätt så är det svårare att veta exakt hur det är. Det finns inte alltid dokumenterat vilka pumpar det är, inte alltid korrekt vilket material det är och så vidare. 

Men entreprenörer har ju svårt att hitta brunnar och kommunens folk har själva sagt att de inte vet var ledningarna går i Olofstorp?

– Det kan vara så att det är bristfällig dokumenterat och det är olyckligt i och med att det är ett nytt område. Och vid en besiktning ska en sak som att man har asfalterat över något upptäckas, det får vi ta med oss.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Bjarne Sjögren (S), berättar att man från politiskt håller koll på frågan och de åtgärder som vidtas samt att man avsatt mer pengar för vatten och avlopp.

– Det här är en väckarklocka för oss. Vi kommer gå igenom de planer som finns, och att det som kommer framgent, blir ännu mer belyst utifrån det här perspektivet.

undefined
Emma har många bilder i sin mobil som visar vattenmassornas framfart.

För Emma Adamsson och Tobias Lindwall och de andra husägarna i Olofstorp återstår mycket arbete med att få ordning på de skador som översvämningarna orsakat. 

– Försäkringsbolaget har sagt ifrån sig allt ansvar. Vi hoppas verkligen att kommunen ger oss ersättning. 

Andra har mer tur och har fått löften om hjälp från försäkringsbolagen, vilket de har svårt att förstå.

De kollar regelbundet på SMHI:s väderprognoser och fasar för nya skyfall. I skrivande stund väntar regn de kommande två dagarna och en gul varning är utfärdad.  

– Då törs vi inte lämna huset så det lär bli mycket hemmajobb för mig, säger Tobias.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Det här gör kommunen nu

En utredning har satts igång för att se varför det blir översvämningar. 

Mer slang köps in för att pumpa bort vatten i Olofstorp i det akuta skedet.

En långsiktig planering görs för att göra fler fördröjningsmagasin i området.

Ledningar spolas, rensas och filmas för att se om det finns stopp.

En vall byggs vid diket bakom Stovägen för att förhindra att vattnet tar sig in i trädgårdar.

Den dagvattenledning som går under åkern ska undersökas.

Eventuellt kommer dammen i Olofstorp utökas.