Det var när Malin arbetade som veterinär i Halmstad och Gustav var försteman åt en travtränare som deras vägar korsades för första gången. Idag driver de sporthästklinik tillsammans i Mantorp, något som innebär långa dagar med fullt fokus på just häst.
– Jag har drömt om att driva eget, men jag har alltid tänkt att det känns för meckigt med pappersbyråkrati. Allt det där extra som ingår i att vara egenföretagare. Gustav har erfarenhet av det sedan innan och kan det där med pappersarbete. Jag gillar att fokusera på själva jobbet, säger Malin och skrattar.
Både Malin och Gustav har varit intresserade av hästar ända sedan barnsben. Medan Gustav växte upp i en hästfamilj där både mamma, pappa och syskon sysslade med häst på ett eller annat sätt, odlade Malin sitt intresse på egen hand.
– Mina föräldrar är inte alls från hästbranschen, så jag har fått jobba på med det själv. I början tog jag pianolektioner för att min mamma tvingade mig, jag fick gå på en ridlektion och en pianolektion i veckan så jag spelade piano väldigt länge. Men så gav hon sig, jag gav mig inte, berättar hon.
Ett brinnande intresse
En gång i livet har Malin slutat rida, vilket inträffade ett halvår efter att hon började på ridskola. Då ramlade hon av och blev rädd. Uppehållet höll dock inte i sig särskilt länge och snart var hon tillbaka i sadeln igen. När hon var i 10-årsåldern var det hoppning som gällde, men sen hände något.
– Jag blev inbjuden till ett ponnytravstall för att de ville att jag skulle rida in en ponnytravare till monté, för de hade hört att jag var liten i storlek. Där såg jag när de körde ponnysarna, och då frågade jag om de kunde lära mig att köra. Efter det blev det bara trav.
Sedan dess har Malin gjort 400 lopp både i monté, där man rider på hästen, och vanliga lopp där man kör i sulky.
Gustav fick sin första ponny redan som nyfödd. Hans föräldrar födde upp hästar och pappan var hovslagare.
– När jag föddes fick jag en shetlandsponny, ett föl. Han och jag var lika gamla. Jag tog också ponnytravlicens, men startade aldrig. Det blev ridning för mig.
Som ung arbetade Gustav som beridare både hos hoppryttaren Helena Lundbäck, men även utomlands. Då var det hoppning som gällde och Gustav hann rida ett young rider-SM innan intresset av olika anledningar svalnade.
– Sen blev jag less på att rida, det tog helt stopp, berättar han.
Efter det valde Gustav att testa ett vanligt liv, men upptäckte snart att det blev mycket tid över när ridningen inte längre var en del av vardagen.
– Då började jag sko med pappa, och 2009 blev jag klar med hovslagarutbildningen.
Även här väcktes snart ett travintresse till liv, och 2015 tog Gustav licens för att köra trav.
"Studievägledaren skrattade åt mig när jag sa att jag ville bli veterinär"
Malin Kullberg
Malin har alltid vetat att hon ville bli just veterinär. Under skoltiden låg dock större fokus på hästarna än på skolarbetet.
– Det har inte handlat om att jag inte skulle kunna plugga, jag var bara så upptagen med mina hästgrejer egentligen. Jag prioriterade så att skolan kanske inte var så viktig då. Jag var inte en dålig elev men inte en bra heller. Om man ska använda en travterm så skulle jag hålla mig där i mitten av gruppen liksom, tredje par invändigt, säger Malin och ler.
I Finland går man ett mer generellt gymnasium, och väljer inte en specifik linje som här i Sverige.
– Min studievägledare skrattade åt mig när jag sa att jag ville bli veterinär. Efter studenten visste jag inte riktigt vad jag skulle vilja göra. Under slutet på gymnasiet och efter livnärde jag mig på att programleda travsändningar och var expert i tv.
Men veterinär, det blev hon. Under studietiden i Estland reste hon hem till Finland flera gånger i veckan för att rida lopp. För att hålla sig högt i ryttarligan krävdes stort engagemang och hårt arbete. Under studietiden började hon även rida en kompis häst i monté.
– Hästen började funka fruktansvärt fint under den tiden och vi vann en större final i Sverige. Han hette Le Samuel, men vi kallade honom för Le Studiestöd, för under den tiden betalade han för både mig och min kompis, säger Malin med ett skratt.
"Överläkaren kom ut och sa att jag hade något fel på mitt EKG"
Gustav Hellman
2021 flyttade Malin till Sverige och började jobba i Halmstad, där hon och Gustav senare blev ett par. När det kom ett jobberbjudande i Mantorp gick flyttlasset uppåt i landet. Gustav, som tidigare jobbat i travstall i Halmstad, funderade på vad han skulle hitta på härnäst.
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra när vi flyttade hit. Om jag skulle börja sko eller inte liksom. Men då sökte jag in till polishögskolan och fick komma ner till antagningen i Malmö och klarade alla tester.
Under första dagen fick cirka 40 ansökande ta sig igenom en rad olika test. Gustav gick vidare i processen, och var en av de fyra som skulle få ta sig an fystestet.
– Innan hade vi gjort två läkarundersökningar och jag gick igenom allt. Jag hann byta om inför fystestet, men sen kom överläkaren ut och sa att jag hade något fel på mitt EKG. Så jag fick inte göra klart. Det var ingen fara egentligen, jag kollade upp det men de tyckte att jag ska operera för att få fortsätta.
En ny idé
Efter en tids funderande tog paret steget och bestämde sig för att starta eget. I mars drog de igång det egna företaget, MG Equine sports & care, där de tar emot flera högpresterande sporthästar. Att jobba tillsammans med sin partner har flera fördelar, menar de.
– Det bästa är att vi båda är helt likasinnade och orkar lägga lika mycket energi på arbetet. Och sen att man har stöd av varandra både mentalt och praktiskt. Alla fall är inte så roliga. Om det är en viktig patient som ligger oss nära, om den skadar sig eller inte går att rädda, är det skönt att ha någon att ventilera med, förklarar Malin.
Var ni nervösa inför hur det skulle gå när ni startade företaget?
– Jag var rädd att vi inte skulle ha tillräckligt med jobb, men jag är finsk pessimist också, det ska man komma ihåg. Vi hade jobb redan från första början och både Gustav och alla andra kände att det är klart att det kommer gå bra, säger Malin.
"Det blir mycket bättre resultat när man verkligen lägger sitt hjärta i det"
Malin Kullberg
Det fanns dock en tid då de stod inför utmaningen att hitta en lokal. Jobberbjudanden från olika delar av landet började trilla in, men Malin och Gustav ville satsa på sitt eget.
– Det var då Mantorpstravet erbjöd oss lokal, för de ville verkligen ha oss kvar. Det är viktigt även för travverksamheten att vi finns här eftersom vi specialiserar oss på just travhästar, säger Malin.
Det är tydligt att både Gustav och Malin brinner för sitt arbete och att de bryr sig om sina patienter.
– Det blir väldigt personligt med dem vi samarbetar med när vi ihop kan fundera på hur vi ska göra med hästarna. På min fritid när jag går ute i svampskogen går jag och funderar på hur jag ska få den och den hästen att bli bättre eller hur man ska lösa ett problem. Det blir mycket bättre resultat när man verkligen lägger sitt hjärta i det.
Paret är glada över att ha fått förtroendet att samarbeta med såväl välkända travtränare som högpresterande hoppekipage. Trots att de jobbar långa dagar trivs de med den frihet egenföretagandet för med sig. Även efter arbetstid är det häst som gäller, då det är då de tränar sin egen travhäst. Att få andas, prata och tänka häst hela dagarna är precis en sådan livsstil paret trivs med.
– Vi är ju fria helt egentligen även fast vi jobbar. Och vi väljer att jobba så här mycket. Det här blir för hästarna och för oss. Det blir en livsstil, säger Gustav.
Hästarna som lämnat avtryck
Det finns två hästar som betytt lite extra mycket för Malin och Gustav.
– Jag hade en kallblodstravare som ingen annan i Finland hade lyckats med, men det gjorde jag. Jag var 18 år gammal då. Det var en fantastisk häst, han var så klok. Det var min hjärtehäst, minns Malin.
Hästen Gustav red SM på har fortfarande en speciell plats i hans hjärta.
– Den hästen var så speciell. Det var min dröm att få rida SM och vi kvalade dit. Hon blev halt och allt höll på att rasa, men efter att ha vilat och joggat var hon inte halt längre och vi kunde åka. Vi gick in i kvalet och fick två ner. När hon gick av banan var hon blockhalt och det visade sig sedan att hon hade en hovbensfraktur. Men hon hade kämpat sig igenom och ställt upp. Det var som att hon gjorde det för min skull.
"Det är något speciellt med hästar"
Gustav Hellman
Vad skulle ni säga att hästarna betyder för er?
– Jag provade ju en gång att vara ifrån hästlivet, men det gick ju inte. Jag vet inte riktigt varför, men det är någonting speciellt med hästar, säger Gustav.
– Hästar är hela livet, menar Malin.
Hästfolk i Mjölby
I serien "Hästfolk i Mjölby" möter vi människor som alla brinner för hästar, på ett eller annat sätt. Här får de olika intervjupersonerna svara på vad hästar betyder för just dem, hur hästintresset uppstod och var de finner sin drivkraft.