Han har avlivat djur på felaktigt sätt. Brutit mot regelverket kring antibiotikaanvändning, brustit i sin journalföring och felmedicinerat djur.
I år har han fått både två erinran (tillrättavisning) och en varning av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Länsstyrelsen utreder just nu om han ska betala vite eftersom han inte har åtgärdat brister på kliniken som uppdagades redan ifjol.
Det blåser minst sagt kring veterinären Cerim Zecevic i Motala.
Och det finns mer.
Nyligen omhändertogs 123 hundar på en kennel utanför Linköping. Kennelägaren misstänks för grovt djurplågeri. Corren kan nu avslöja att hon var en stor kund hos Cerim Zecevic.
– Han måste ha vetat om vanvården men han har inte agerat. Hon var hans kassako, säger djurvårdaren Malin.
Hundköparen Christina Rapps hundar blev godkända hos veterinären.
– Jag borde ha reagerat redan på kliniken.
Men vi börjar hos Malin.
Hon blev anställd på Eköns smådjursklinik september 2022. Snart stod det klart att hon och ägaren Cerim Zecevic hade olika åsikter kring vad bra djurvård är. Malin arbetade därför på kliniken endast i sju månader. Under tiden började hon föra anteckningar över behandlingar som hon tyckte var felaktiga.
Vid ett tillfälle blev det minst sagt personligt.
9 januari 2023 behövde Malins springer spaniel Hazel behandlas i munnen. Hunden blev felmedicinerad av veterinären – något som senare slogs fast av ansvarsnämnden – och började krampa på britsen.
– Hazel hade svåra kramper under en halvtimme och skrek fruktansvärda ångestskrik. Jag trodde att hon skulle dö, säger Malin.
Efter händelsen kontaktade hon länsstyrelsen.
Några månader tidigare hade två veterinärer i Östergötland larmat myndigheten efter att ha behandlat djur som varit på Cerim Zecevics klinik.
– Jag anmälde honom efter grava felbehandlingar. Jag ansåg att det vara fara för liv och lem för djuren. Det är första gången i mitt 15-åriga yrkesliv som jag anmäler en annan veterinär. Man anmäler inte en kollega utan en mycket god anledning men det här är en veterinär som kåren klarar sig bättre utan, säger en av dem.
Veterinären, som arbetar på ett av länets stora djursjukhus, regerade även på att Zecevic gett ett av djuren en viss typ av antibiotika.
– Det är extremt oansvarigt. Antibiotika ska användas restriktivt för att undvika antibiotikaresistens, som är ett stort hot mot vår västerländska sjukvård. Används den här specifika typen av antibiotika slentrianmässigt kommer den snart inte att fungera på svårt sjuka spädbarn och äldre.
Länsstyrelsen valde därefter att göra ett oanmält tillsynsbesök hos Cerim Zecevic 8 februari 2023. Vid besöket konstaterade länsveterinären allvarliga brister kring läkemedelsanvändning och journalföring.
Myndigheten valde därefter att anmäla Cerim Zecevic till Ansvarsnämnden där han alltså 13 februari i år tilldelades en varning för att ha brustit i sin yrkesutövning på ett allvarligt sätt. Bland patientfallen som varningen baserades på fanns bland andra Malins springer spaniel Hazel.
Det är ovanligt att veterinärer varnas. Varje år utreder nämnden omkring 200 ärenden. 2022 delades bara två varningar ut. I fjol fyra.
– Får man en varning har det gått långt, säger Christer Ganelind, ordförande i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Och så var det kennelägaren.
Enligt Malin kom kvinnan till kliniken flera gången i månaden. Corren kan via journaler, sociala medier, sms och besiktningsprotokoll bekräfta att hon var en frekvent kund hos veterinären. Dokument visar att hon varit där med valpar även i år.
– Hon var en stor kund hos mig. Oftast var det bara enkla grejer, som munsaneringar och sånt, så det var inte så farligt, säger Cerim Zecevic till Corren.
Med sig hade kennelägaren vuxna hundar som skulle få sina tänder fixade och valpar som skulle vaccineras, chippas och veterinärbesiktigas inför försäljning.
Malin, och ytterligare två före detta anställda som Corren pratat med, reagerade på att många av hundarna luktade urin och unket.
– De var alltid nybadade och blöta när de kom till kliniken men luktade trots det vedervärdigt, säger Malin.
Men värst var tänderna på de vuxna hundarna.
– På vissa hundar satt tänderna bara fast av ett lager tandsten. Tog man bort tandstenen trillade tänderna ur. Det är smärtsamt för hunden, säger Malin.
Ytterligare en kvinna, som arbetade på kliniken under en annan period än Malin och som vill vara anonym, beskriver hundarnas tänder på samma sätt. Vi kallar henne Hanna.
– Hundarna var ruttna i munnen. Det luktade inte gott. Kennelägaren kunde säga rakt ut att hunden skulle bli fin i munnen för att den skulle säljas vidare.
Hanna och Malin menar att veterinären borde ha reagerat på hundarnas tandstatus.
Deras vittnesmål får stöd i dokument från länsstyrelsen. Problem med tänderna var en av orsakerna till att myndigheten beslutade att avliva totalt 56 av de 123 omhändertagna hundarna.
"Hundarna har haft mycket kraftig smärta på grund av bland annat massiv tandsten och tandlossning", skriver länsstyrelsen.
– Många hundar var i princip ruttna i munnen, sade Kristoffer Hellberg på länsstyrelsen i en artikel som publicerades 19 september.
Innan en hund säljs ska djuret besiktigas hos veterinär. I protokollet ska bland annat hundens lynne utvärderas.
Personalen berättar att Cerim Zecevic godkände valpar från kennelägaren inför försäljning trots att deras mentalitet inte var bra.
– Flera var apatiska och skräckslagna, säger Malin.
– Skicket på valparna varierade. Vissa var fina i hullet, andra väldigt tunna. Jag upplevde vissa valpar som apatiska. De var liksom inte glada och hoppiga som andra valpar, säger Hanna.
En tredje person, som slutade på kliniken för att hon inte kunde stå för djurvården, är mer försiktig i sin kritik.
– Cerim borde ha reagerat på antalet valpar, de var ju så många, och att de luktade urin, säger hon.
En fjärde person, som också arbetat en kort tid med veterinären, vill inte bli intervjuad men skriver till Corren att kennelägaren och veterinären alltid var själva i undersökningsrummet när hundarna undersöktes.
"Jag vet att hon bestämde över Cerim vad som skulle stå på papperna i slutändan. Så även om de hade varit nått fel så hade han nog inte fått skriva det på intygen. Så tolkade jag det", skriver personen.
Det finns köpare som är nöjda med sina valpar från kenneln. Corren har varit i kontakt med två köpare som inte har haft några hälsoproblem med sina hundar. I kommentarsfält på sociala medier är det också flera som uttrycker tacksamhet för sina friska valpar.
Men enligt personalen skrev veterinären Cerim Zecevic alltid "utan anmärkning".
Varför skulle han ha gjort det?
– Kennelägaren har varit hans kassako. Hon sa till mig att hon 2022 besiktigade strax över 50 valpar hos Cerim, säger Malin.
Den siffran överensstämmer med data från Svenska kennelklubben. Där står att ägaren sålde 56 valpar det året.
En valpbesiktning kostar ungefär 600 kronor och en tandbesiktning för vuxen hund 4000 kronor.
– Det blir snabbt mycket pengar, säger Malin.
– Hon var en bra kund för honom och fick rabatt på allting. Ofta halva priset, säger Hanna.
Hundköparen Christina Rapp skäms när hon tänker tillbaka på den där februaridagen för tre år sedan.
– Jag fick konstiga vibbar på veterinärkliniken. Jag borde ha reagerat.
5 februari 2021 köpte hon två vuxna hundar av kennelägaren. En skyterrier och en skotsk terrier.
Christina och kvinnan hade en gemensam bekant och hon fick köpa hundarna mycket billigt. Överlämningen skedde på Eköns smådjursklinik i Motala. Christina betalade kontant.
Veterinären och kennelkvinnan gick in i ett undersökningsrum för att besiktiga hundarna. När Christina köpt hund tidigare har hon fått vara med i undersökningsrummet.
– Sen kom de ut med skotten. Hon var stel och stirrig.
Väl hemma i Falun såg Christina att skotten, som hon döpte till Ina, bara vägde sex kilo. Enligt rasstandard ska en skotte väga mellan 8,5–10,5 kilo.
– I besiktningsprotokollet från veterinären står det att hon är vid gott hull.
Corren har tagit del av hundarnas besiktningsprotokoll. Ingen av hundarna har några anmärkningar.
Snart radade problemen upp sig. Trots att hundarna var tre år vid köpet var de inte rumsrena. De var enligt Christina rädda för sin skugga, hade dålig kondition och orkade inte gå på promenad.
– Det tog ett år innan jag fick dem att vilja gå ut i skogen.
Sen kom de ut med skotten. Hon var stel och stirrig.
Christina Rapp
Terriern Valle hade frätskador på tassarna.
– Det måste ju ha kommit efter att ha stått i piss och skit.
När Christina läste dokumentationen över hundarna mer noggrant såg hon även att terriern inte blev fullt grundvaccinerad som valp. En vaccination som han enligt papprena skulle ha fått som ung fick han samma dag som Christina köpte honom.
Knappt två år senare tvingades Christina gå till en annan veterinär hemma i Dalarna för att dra ut 18 tänder på skyterriern och 13 tänder på skotska terriern, visar dokument som Corren tagit del av.
Det är inte ovanligt att små hundar får problem med tänderna och man kan även behöva dra ut flera tänder.
Men Christina ifrågasätter nu om det som veterinären skrev, att tänderna var utan anmärkning, verkligen stämde.
– Vid tidigare hundköp har veterinären påtalat om han eller hon ser minsta lilla, till exempel tandsten. Då kan man som djurägare vara uppmärksam på det.
Varför genomförde du köpet trots varningssignaler?
– Jag ville hjälpa de här två hundarna. Jag har tagit hand om omplaceringshundar och oälskade hundar sedan jag var ung. Jag ville bara därifrån.
Du tänkte aldrig på att anmäla kennelägaren eller veterinären?
– Jo, men jag var för feg. Vi hade en gemensam bekant. Jag var orolig att kvinnan skulle häva köpet. Jag tänkte nog att det här var en engångshändelse eftersom hon var så välkänd.
Corren får aldrig någon längre intervju med Cerim Zecevic och vi kan därför inte ställa de frågor vi har. Men under ett kort telefonsamtal förnekar han att han visste om vanvården hos kennelägaren.
– Jag misstänkte aldrig något Jag har aldrig märkt att något skulle behöva anmälas. Hundarna var friska. Jag gjorde en grundlig undersökning på djuren varje gång innan behandling.
Personalen vittnar om att hundarna luktade äckligt.
– Nej. De var rena och alltid nytvättade när de kom hit.
Är inte det konstigt, att de alltid var nytvättade?
– Nej, det har jag aldrig ifrågasatt.
Tandstatusen är en anledning till att länsstyrelsen bestämt att avliva 56 av de omhändertagna hundarna. Därför tänker Malin nu återigen anmäla Cerim Zecevic till länsstyrelsen.
– Cerim måste ha vetat om taxarnas tandstatus länge, att en del varit apatiska och andra livrädda, att en del har haft kala fläckar, sår och att de luktat urin och avföring. Jag menar att han har låtit djurplågeriet fortgå, trots att det är hans skyldighet att anmäla, säger hon.
Enligt djurskyddslagen ska veterinärer anmäla djurägare till länsstyrelsen om de misstänker vanvård. Andrea Ståhl, länsveterinär på länsstyrelsen i Östergötland, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger rent generellt:
– Alla har skyldighet att anmäla om djur far illa, men veterinärer har extra stor skyldighet vid misstanke, säger hon.
Hemma i Falun lunkar hundvardagen på för Valle och Ina. När Christina Rapp köpte dem 2021 orkade de inte gå på promenad i skogen. Idag ser läget annorlunda ut.
– Igår gick vi 1,1 mil i skogsterräng!
Länsstyrelsen i Östergötland utreder just nu om Cerim Zecevic ska förläggas med vite eftersom han inte åtgärdat brister som länsstyrelsen påtalat under flera års tid. Bristerna gäller felaktig användning av antibiotika och bristande journalföring.
Det är oklart om länsstyrelsen kommer att utreda Malins anmälan.
Corren har sökt veterinären upprepade gånger för att han ska få bemöta anklagelserna mer ingående, men han har svarat att han inte vill kommentera.
Malin vill inte att vi publicerar hennes efternamn, eftersom det är väldigt ovanligt. De andra två före detta anställda vill vara anonyma eftersom de inte vill förknippas med veterinären och hans verksamhet.