Blandrashunden Udos ena framtass är fortfarande täckt med en svart stödstrumpa. På Urbans underarm syns flera tydliga ärr efter det som hände.
– Jag har jobbat i försvaret, jag har tjänstgjort i Kosovo och kört fordon bland minor och sett massgravar. Men det här var mycket värre. Antagligen för att jag inte alls var beredd.
Urban och Udo promenerade i skogen bakom huset, där Urban känner sig trygg.
– Och så plötsligt var vi angripna. Jag har aldrig sett en hund som agerar så. Jag kunde inte ens skydda min hund, säger Urban Wahlberg.
Vi kan inte gå längre promenader i skogen längre.
Urban Wahlberg
Det finns lagar som ska skydda samhället från farliga hundar – och som ska stoppa hundägare som inte kan hantera sina aggressiva djur. Men åtgärderna får sällan effekt – och samma hundar skadar därför nya människor och hundar. Det visar Correns granskning av alla anmälda hundattacker i Östergötland under åren 2020-2023.
Tillsynsbesluten handlar om hundar som har bitit människor eller andra hundar eller skrämt dem. Ofta har angreppen lett till allvarliga skador där både personer och djur har behövt uppsöka vård. I flera fall har såren blivit infekterade och krävt utdragen vård.
Länsstyrelsen, som är den ansvariga myndigheten, kan besluta att aggressiva hundar ska omhändertas, omplaceras eller avlivas. Men det är sällsynt. Det vanligaste är att länsstyrelsen kräver att hundägaren ska använda koppel på sin hund i fortsättningen. Eller munkorg.
Men ingen kontrollerar om det verkligen sker.
Vår granskning avslöjar flera fall där ägarna helt enkelt struntat i kraven och deras hundar fortsätter att attackera människor och djur.
– Våra åtgärder ska vara som en trappa, där det börjar med frivillighet, förklarar Helen Haaranen-Loor, chef för länsstyrelsens djurskyddsenhet.
Correns granskning visar dessutom att majoriteten av hundägarna som anmälts efter en hundattack är dömda för allvarliga brott som rån, grov misshandel och sexualbrott. Ändå utgår länsstyrelsen från att hundägarna ska börja använda koppel eller munkorg på sina aggressiva hundar.
När Urban under promenaden hör och ser den angripande stora hunden komma rusande mot honom och Udo, är Urbans första tanke: ”Jag måste försöka sparka den hårt i huvudet, jag måste få stopp på den”.
– Men jag hann ju inte. Den bet först min hund och sen när Udo låg ner så fortsatte den bita. Jag försökte få bort den och jag var mellan de båda hundarna och då bet den mig i händerna och armarna.
Det blir mycket blod, på Urbans händer och på hans kläder. Udo är biten i benet och huvudet och blöder. När den aggressiva hunden till slut drar sig tillbaka klarar varken Urban eller Udo att ta sig hem till bostaden. Trots dålig mobiltäckning lyckas Urban ringa en granne som kommer med sin bil. På väg mot djursjukhuset – Urban vägrar att själv söka vård innan Udo har blivit omhändertagen – svimmar Urban flera gånger.
– Veterinären sa direkt till oss: ”Det här är så allvarligt att ni måste polisanmäla omedelbart”, berättar han.
Vad kommer den akuta vården av Udo att kosta? Runt 110 000 kronor, är djursjukhusets första uppskattning. Kommer Udo att överleva? Kanske.
I debatten om aggressiva hundar hörs ofta två olika förslag på åtgärder. Det ena spåret handlar om att förbjuda vissa hundraser. Correns granskning visar att det är ovanligt att sällskapsraser attackerar. Av de 32 granskade fallen handlar nio fall om hundar av så kallad kamphundstyp; amstaff, american bully, dogo canario och liknande.
Det andra spåret handlar om att det är hundägarna som är det största problemet. Och att hundägarna orsakar problem hittar vi flera tecken på, när vi går igenom alla tillsynsärenden kring hundar i Östergötland under 2020-2023.
Vi granskar 32 hundägare som fått olika uppmaningar från länsstyrelsen, totalt 61 ärenden. Av de 32 ägarna har 23 återkommit som nya ärenden eftersom det har inträffat nya incidenter – och det visar sig då att de inte har följt tidigare förelägganden om exempelvis koppeltvång.
När vi undersöker hundägarnas bakgrund visar det sig att 21 av 32 har en brottslig historik: De är dömda för bland annat rån, penningtvättbrott, grov misshandel, sexualbrott, bokföringsbrott och narkotikabrott. Dessutom har 17 av de 32 omfattande skulder till Kronofogden.
Minst tre av hundägarna har tilldelats förvaltare eller god man för att de behöver stöd i att sköta sin ekonomi eller sitt dagliga liv – och sina djur.
I videon berättar Urban om när han skulle skydda hunden Udo och hamnade på sjukhus:
Attacken mot Urban och Udo avslöjar något som Urban inte kände till: En annan person i området har tidigare anmält att han också blivit biten av den aktuella hunden. Det gör Urban upprörd. Han undrar: Hur många chanser ska en hundägare få?
Urban har behövt söka specialiserad vård upprepade gånger för sina skador i händerna orsakade av hundbetten. Udo kommer aldrig att läka helt.
– Han blev genombiten i en led i frambenet. Vi kan inte gå längre promenader i skogen längre, och vi kan inte gå ut ”på riktigt” varje dag, berättar Urban.
Myndigheterna måste göra sitt jobb - såna här attacker ska inte behöva hända fler.
Urban Wahlberg
Urban följde rådet från Udos veterinär på djursjukhuset och polisanmälde attacken, och polisen gjorde i sin tur en anmälan till länsstyrelsen som startade ett tillsynsärende.
Efter den otäcka hundattacken i skogen är han kritisk mot framför allt länsstyrelsens åtgärder.
– Myndigheterna måste göra sitt jobb - såna här attacker ska inte behöva hända fler.
Urban tycker att länsstyrelsen varit för svag i sina åtgärder. Två handläggare gjorde hembesök hos den aktuella hundägaren. I deras utlåtande, som Corren tagit del av, står det att de uppfattar hunden som ”livlig” men ”inte på något sätt aggressiv”. Urban Wahlberg anser att hunden inte bedömts på ett korrekt sätt.
– De borde åtminstone ha omhändertagit hunden och låtit polisen besikta den. Hos polisen finns det personal som har kompetens att bedöma aggressiva hundar. Jag är oerhört besviken på länsstyrelsen, säger Urban.
Helen Haaranen-Loor, som är chef för djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Östergötland, säger att tillsynslagen är utformad så att myndigheten ska göra minsta möjliga ingripande.
– Vi måste ha väldigt mycket på fötterna för att göra ett omhändertagande av en hund. Ibland är det dessutom svårt att avgöra vad som verkligen har skett när en hundattack anmäls.