De kriminella ger sig inte, de behöver barn som utförare av brott, konstaterar Jessica Ljung, kommunpolis i Linköping.
– Vi ser inte att lägesbilden förändras. Det kan gå oerhört fort att barnen dras in och begår grova brott, säger hon.
Tjejer är särskilt eftertraktade av kriminella grupper att använda för brottsliga syften:
– Vi ser en ökning av unga flickor som står för det grövsta våldet, säger Jessica Ljung.
Nu vänder sig polisen och kommunen till idrottsföreningar och religiösa samfund för att motrekrytera:
– Det behöver bli massivt. Vi ökar kunskapen i alla verksamheter där vuxna möter barn, så att alla kan ta det här snacket med barnen, säger Lisa Norrbin, säkerhetsstrateg i kommunen.
Längre ner i den här artikeln finns råden till föräldrar: Så kollar du om ditt barn kanske nyttjas av kriminella gäng.
"Förälder, var misstänksam hela tiden"
Roger Lönnqvist, säkerhetsansvarig vid socialförvaltningen, riktar en uppmaning till föräldrar att förstå hur rekryteringen kan starta:
– Det är inte så svart eller vitt att barnet kommer att tänka och förstå att ”nu kommer det en kriminell och pratar med mig”. För den kriminella, det kan vara en kusin till barnets kompis i skolan som man träffar på fritidsgården till exempel. Någon jämnårig som bara verkar schysst och snackar, säger han.
Det låter som att man som förälder behöver vara misstänksam mot situationer hela tiden?
– Ja faktiskt. Även när barnen har kontakt med andra barn i dataspel eller på sociala medier, säger Roger Lönnqvist.
Det var i mars 2024 som polisen och socialen och skolförvaltningen gick ut och larmade om de kriminella grupperingarnas förändrade strategi som blivit tydlig i Linköping. Gängen har stort behov av barn och unga, gärna under straffmyndig ålder, som kan manipuleras till att utföra ”jobb” som förenklar gängens brottsliga affärer och konflikter. Transportera en väska, förvara ett paket narkotika eller ett vapen, hålla vakt i ett område och varna om poliser dyker upp.
Eller – anlägga en brand i en bostad, kasta in sten genom fönster, skjuta genom lägenhetsdörrar. Söka upp personer som gängen vill ha mördade, och skjuta ihjäl dem.
Det låter som fiktion – men det är verkligheten som pågår.
I september i år mördades en ledande person i ett kriminellt nätverk i stadsdelen Berga i Linköping. Polisen misstänker att en 14-årig pojke kan ha varit den som höll i vapnet och sköt ihjäl mannen.
I oktober försökte någon mörda en man i Norrköping genom att skjuta honom, och samma natt grep polisen en misstänkt pojke under 15 år.
I augusti i år dömdes en 17-årig pojke från Linköping till 12 års fängelse, för att ha skjutit ihjäl tre människor i deras villor i Stockholm. Morden har varit en del i nationella gängkriminella konflikter.
I augusti förra året hittades en 14-årig pojke från Linköping mördad i Upplands Bro utanför Stockholm, och polisen utreder mordet med teorin att pojken varit involverad i nationella gängkriminella konflikter.
Barnen manipuleras ofta att rymma och resa till helt andra städer och blir gömda i lägenheter i väntan på att utföra bränder och mord.
Tjejer är särskilt eftertraktade av gängen, helt enkelt därför att omvärlden – föräldrar, socialen, polisen – vanligtvis inte har tänkt att tjejer sysslar med brott. De har inte misstänkts och kontrollerats i samma utsträckning.
Så börjar det: Kriminella verkar schyssta
Ibland går rekryteringen på mycket kort tid, nästan utan mellanhändelser, beskriver kommunpoliserna Jessica Ljung och Elin Claesson.
Men mer vanligt är att det börjar oskyldigt – med kompiskontakter, presenter, mutor, uppdrag som verkar lätta och ofarliga. Men sedan går det inte att backa.
– Det börjar ofta med att en kriminell person, eller någon som känner en kriminell, socialiserar med barnet. Barnet ska bli intresserad. Det är presenter eller komplimanger, säger Jessica Ljung.
Det kan verka så ofarligt och bara kamratligt.
En liten tjej som gillar hästar får några fina bokmärken eller bilder på ponnyer. Efter ytterligare några gåvor, kommer en fråga om hon kan hjälpa till med en sak; förvara ett paket eller en väska.
En ung kille som spelar fotboll i aktivitetsparken får plötsligt en komplimang av några äldre killar som står och kollar på. ”Vad bra du är, du borde ju spela med de äldre!”
En tonåring som klagar över skolmaten och tycker att han har för lite pengar blir bjuden på pizza av en kille på skolan som säger att han har råd och vill vara schysst. Några pizzor senare kommer frågan: Nu behöver jag hjälp med en grej.
Kriminella ger sig inte - föreningar blir viktiga
Under sommaren satte kommunen och polisen in resurser med vuxna för att finnas vid aktiviteter där barn finns, och för att kartlägga vilka som rör sig i anslutning till aktiviteterna. De har utbytt information och skapat lägesbilder och fortsatt att göra det.
Polisen besöker skolors föräldramöten för att sprida informationen om ”Gängsnacket”, det viktiga samtalet om vad som pågår i barnens miljöer, som också är namnet på ett informationshäfte som sprids i skolor, till barn och föräldrar som kommer till polisen för att göra nya pass,
De religiösa intresseföreningarna och idrottsföreningarna involveras i arbetet.
– De når ut till ett enormt stort antal ungdomar, säger Jessica Ljung.
Kommunpoliserna, säkerhetsstrateg Lisa Norrbin och socialförvaltningens Roger Lönnqvist har också ett samlat budskap till föräldrar:
– Lägg pusslet om ditt barn. Lägg dig i och kolla saker. Man kan inte ha full kontroll, men man kan skaffa sig ökad koll. Prata med ditt barn, ställ frågor om barnets kompisar och aktiviteter och pengar.