Sargonia – här är bevisen som kan fälla krögaren

Linköping
Lästid cirka 11 min

Snart meddelas domen. Kommer den nu 75-årige krögare som misstänks ha mördat den då 21-åriga Sargonia Dankha i Linköping 1995 att fällas för mord? Corren kan nu avslöja att krögaren är dömd för flera brott mot kvinnor tidigare. Och att en bekant har vittnat om att krögaren erkände mordet och bad om hjälp med att flytta kroppen.

Det är sommar, en lördag i mitten av juni 2023, när nyheten om gripandet når Sverige. Ett nästan 28 år gammalt Linköpingsmord har öppnats upp igen och en äldre man har gripits i norra Italien.

Idag, den 13 december 2024, hålls den sista rättegångsdagen i målet i den italienska domstolen Tribunale Imperia. 

Genom unikt källmaterial kan Corren avslöja tidigare okända bevis som den italienska domstolen nu ska ta ställning till.

21-åriga Sargonia Dankha från Linköping försvann den 13 november 1995. En då 45-årig krögare som hon tidigare haft en kärleksrelation med misstänktes ha mördat henne. Han häktades, men släpptes sedan och flyttade då till Italien.

Det är på många sätt ett unikt fall. Den italienska domstolen ska nu ta ställning till bevismaterial som är nästan 30 år gammalt och som samlats in av en polismyndighet i ett annat land, med annan lagstiftning och andra rutiner. Det är ett mordfall, men det finns ingen kropp.

undefined
Krögaren greps i sitt hem i norra Italien den 17 juni 2023, misstänkt för mordet på Sargonia Dankha i Linköping 1995.

Erkännandet

En tidigare bekant till krögaren, en fotbollstränare från Linköping, har vittnat om att krögaren har erkänt mordet för honom.

– Han sa att han dödade henne på sängen, sa fotbollstränaren till svenska polisen efter Sargonia Dankhas försvinnande.

Enligt uppgifter till Corren ska krögaren och fotbollstränaren ha känt varandra genom krögarens restaurangverksamhet. För polisen beskrev fotbollstränaren hur krögaren varit "darrig" och bett att få hjälp av flytta en styckad kvinnokropp i utbyte mot 100 000 kronor.

Fotbollstränaren berättade för svenska polisen att krögaren kom till honom vid klockan 16 eller 17 på eftermiddagen den 13 november 1995, samma dag som Sargonia försvann. Krögaren ska då ha sagt att han behövde låna en bil för att transportera svarta sopsäckar. När fotbollstränaren inte ville låna ut sin bil, gick krögaren därifrån. Några timmar senare återkom krögaren och sa att han nu hade tillgång till en bil, men behövde hjälp med att transportera påsarna.

När fotbollstränaren vittnade i domstolen i Imperia tidigare i år, upprepade han sitt tidigare vittnesmål om dagen då Sargonia försvann. Enligt den italienska lokaltidningen Riviera24 sa han till domstolen:

– Jag förstod att det var något smutsigt, jag ville inte ha något med det att göra.

Vad var det han skulle transportera? undrade åklagaren.

– Ett lik och kvinnokläder, svarade fotbollstränaren.

Fotbollstränaren uppger att krögaren erkänt mordet för honom.

– Jag dödade henne, sa han till mig. Men han nämnde aldrig Sargonias namn. Jag insåg att det var hon när jag läste historien i tidningarna.

Krögaren har sagt i polisförhör att fotbollstränaren hittat på historien efter att krögaren vägrat att låna ut pengar till honom, vilket ska ha orsakat en konflikt mellan dem.

undefined
I början av rättsprocessen i Italien satt den misstänkte krögaren inlåst i en bur i rättssalen.

Bilen

Krögaren hade tidigare gett sin exflickvän en röd bil av märket Alfa Romeo. I sitt vittnesmål har hon också berättat att han körde bil trots att han saknade körkort. Samma dag som Sargonia försvann ringde han till hennes jobb och ville låna bilen.

– Han lämnade tillbaka bilen vid fem-tiden på morgonen. Han fick koden till porten och kastade in nycklarna i brevinkastet. Den var väldigt skitig, full av lera på sidorna av bilen. Och jag tänkte: ”Men herregud, var har han kört någonstans?”

undefined
Krögaren lånade exflickvännens bil för att transportera saker samma kväll som Sargonia försvann.

Enligt polisutredningen så var det ungefär klockan 18, den 13 november 1995, som krögaren ringde och bad att få låna bilen. I förhör har hon berättat att han sa att han skulle köra några saker mellan sin bostad och sin arbetsplats – restaurangen Maxim. Mellan hans hem högst upp på Nygatan och restaurang Maxim på Ågatan är det två kilometers bilväg eller drygt 500 meter till fots. 

När den röda bilen lämnades tillbaka, hade den enligt exflickvännen gått 127 kilometer. Det skulle innebära att krögaren kört sträckan mellan hemmet och restaurangen ungefär 60 gånger. Om han istället åkt någon annanstans hade milen räckt till att åka tur och retur till exempelvis Motala, Vadstena, Finspång, Norrköping, Söderköping, Åtvidaberg, Kinda eller Boxholm.

undefined
I bagageutrymmet på bilen hittade den svenska polisen blodspår.

När bilen återlämnades till exflickvännen hade ett av baksätets säkerhetsbälten fastnat mellan sätena och saker i baksätet hade flyttats. Det tolkade polisen som att baksätet fällts fram för att frigöra extra lastutrymme. På fyra platser i bagageutrymmet hittade polisen blodspår. Vid analys konstaterade polisens tekniker att det var Sargonias blod. 

Krögaren har inte kunnat förklara hur blodet hamnat där.

undefined
Sargonias blod påträffades i bilen som krögaren lånat.

Blodspåret

Vid tiden för Sargonias försvinnande bodde krögaren i en lägenhet på Nygatan 54 i Linköping. Eftersom krögaren tidigt misstänks för att vara inblandad i hennes försvinnande så undersöktes lägenheten av polisen.

undefined
Enligt ett vittne ska krögaren ha erkänt att han mördat henne på sängen i sitt sovrum.

I sovrummet stod en säng med stomme i mörkt trä. På väggen intill den hittade polisen blodspår från Sargonia. Även på en av de blå gardinerna vid fönstret fanns blodspår från Sargonia. Kriminalteknikernas bilder av blodet har även analyserats i Italien. De italienska kriminalteknikerna bedömer att blodbilden, alltså dropparnas placering på väggen, tyder på att det handlar om "viftande" med ett "vapen", förmodligen ett "skärande" vapen eller möjligtvis en pinne.

undefined
Polisen säkrade blodspår från Sargonia på väggen i krögarens sovrum.

Blod från Sargonia påträffades också på krögarens skinnjacka. Där fanns blodet på höger sida av jackan, vid armhålan, på manschetten och på axeln nära kragen.

Krögaren har inte kunnat förklara blodspåren i förhör.

Pistolen

Sargonias sista lördagskväll valde hon att spendera med sin nya pojkvän. Därför avstod hon en middag på stan med vänner, där även krögaren var med. Sent på kvällen kom krögaren till hennes lägenhet. Sargonias nya pojkvän har vittnat om hur han då hotade dem med pistol. Sedan åkte krögaren hem till Sargonias föräldrar. De har vittnat om att krögaren var upprörd. Han kallade Sargonia för nedsättande saker efter att han upptäckt henne med den nya pojkvännen. Han sa att hon lurat honom. Dessutom krävde han att få tillbaka pengar som han menade att Sargonia lånat av honom. När krögaren lämnat föräldrarna åkte de till sin dotter.

– Mamma, hjälp mig, han lämnar mig inte ifred, sa Sargonia då.

Det var sista gången Sargonia träffade sina föräldrar.

undefined
Sargonia skulle ha träffat sina föräldrar senare samma dag som hon försvann.

På söndagskvällen var Sargonia hemma i sin lägenhet med en väninna och åt pizza. Väninnan minns att hon var på gott humör, men att krögaren ringde flera gånger. Först på dagen och sedan på kvällen. Då berättade Sargonia för väninnan att krögaren varit fysiskt våldsam under deras relation. När väninnan gick hem till sig bestämde de att de skulle träffas nästa dag. Väninnan har även vittnat om att Sargonia genomgått en abort några veckor tidigare och att det skulle ha varit krögaren som var fadern.

undefined
Sargonia Dankha bodde på Hamngatan i Linköping när hon försvann.

Nästa dag, på måndagen, ringde Sargonia till väninnan för att väcka henne och påminde om deras avtalade tid klockan halv tolv.

– Somna inte om nu, vi ses sen, sa Sargonia i telefon till väninnan. Hon verkade glad, minns väninnan.

Det finns flera uppgifter om att krögaren ringde till Sargonia ofta och även många gånger vid varje tillfälle. Den sista morgonen, den 13 november 1995, ringde han henne fem gånger på drygt två timmar, mellan klockan 8 och strax efter 10 på morgonen. Ett av samtalen varade i tio minuter.

undefined
Sista vittnesmålet av Sargonia vid liv är när hon sneddar över Trädgårdstorget, på förmiddagen måndag den 13 november 1995.

När polisen granskade krögarens utgående samtal dagarna efter försvinnandet, ringde han inte Sargonia en enda gång, vilket den italienska åklagaren framhållit som anmärkningsvärt.

En jämnårig bekant såg Sargonia gå förbi McDonald's på Sankt Larsgatan på måndagsförmiddagen den 13 november 1995. I förhör har han beskrivit hur Sargonia gick snabbt, som ”när man är på väg någonstans”. Hon gick över Trädgårdstorget och svängde in på Nygatan, där butikskedjan New Yorker idag har en av sina klädbutiker. Då försvann hon ur sikte, men polisen har noterat att det är i riktning mot krögarens bostad. Efter det finns inga fler vittnesuppgifter. Sargonia är borta.

Våldsbrotten

Den italienska åklagaren har lyft fram att krögaren tidigare varit våldsam och åberopar därför tidigare brottmålsdomar. Corren har tagit del av domarna mot krögaren.

Under det sena 80-talet driver krögaren en pizzeria i Söderköping. Sommaren 1988 börjar en 19-årig kvinna från Norrköping som servitris på restaurangen. Såväl hon, som tidigare anställda, beskriver krögaren som en krävande arbetsgivare. Det kommer också att visa sig att han tar sig andra sorters friheter.

undefined
Krögaren är tidigare dömd för våldsbrott mot kvinnor

Våldtäkten

En tisdag i slutet av oktober 1988 kommer den 20 år äldre krögaren in i omklädningsrummet efter stängning. Han närmar sig servitrisen sexuellt och tar på hennes kropp. Hon lämnar restaurangen. På lördagen, bara några dagar senare, ska hon på en fest efter arbetet. Hon ber att få gå tidigare, men får nej. När restaurangen stänger, dyker krögaren plötsligt upp i omklädningsrummet. Där våldtar han henne. Först efter att ha övertalats av anhöriga polisanmäler hon mannen.

Ett par månader före våldtäkten har krögaren varit i konflikt med sin tidigare affärskompanjon. Till honom har han sagt att han "skulle ladda sin pistol", att han ska "skjuta" kompanjonen och dennes advokat.

Krögaren uppger i tingsrätten att påståendet om våldtäkt är obegripligt och han inte gjort några närmanden mot servitrisen. I hovrätten ändrar han sig, då påstår han att de haft en sexuell relation och att händelsen som servitrisen beskrivit överensstämmer med ett tillfälle som han menar var frivilligt.

undefined
Rättegången i Italien är inte den första mot krögaren. Han har dömts för flera brott mot kvinnor tidigare.

Om konflikten med den tidigare affärskompanjonen menar krögaren att de varit i gräl och utslungat hotelser mot varandra, men att det inte varit fråga om några olaga hot.

I början av december 1988 faller domen i Norrköpings tingsrätt. Krögaren döms för våldtäkt mot servitrisen och olaga hot mot den före detta kompanjonen till fängelse i tre år. Efter en överklagan till hovrätten ändras straffet till två års fängelse.

Misshandeln

I början av 90-talet är krögaren sambo med en 20 år yngre kvinna i Halmstad. De flyttar isär, hon till Lund och han till Linköping. En kväll i september 1992 är han och hälsar på henne i lägenheten i Lund. Hon vill göra slut, men det vill inte han. De blir osams och han tar strypgrepp på henne. Hon får svårt att andas. Greppet lämnar strimmor och blodutgjutelser på hennes hals. Hon springer in till en granne och säger sedan åt krögaren att lämna hennes lägenhet, vilket han gör. Senare samma natt kommer han ändå tillbaka. Han står utanför hennes dörr och ringer på många gånger. Hon öppnar inte. Då går han runt huset, hämtar en stege och klättrar upp. Kvart i fem på morgonen grips han av polis.

Krögaren erkänner ringa misshandel och att han tagit tag runt kvinnans hals, men nekar till övriga brottsanklagelser.

I mars 1994 faller domen i Lunds tingsrätt. Krögaren döms för misshandel och ofredande till en månads fängelse. 

undefined
Krögaren häktades i slutet av 1995, misstänkt för mordet på Sargonia Dankha.

Ganska exakt ett år senare kommer den 25 år yngre Sargonia Dankha från Linköping att polisanmäla krögaren för misshandel. Då har hon drygt ett halvår kvar att leva. Krögaren har hela tiden nekat till inblandning i Sargonias försvinnande.

Bevisen

I bevisningen finns mycket som pekar mot krögaren. Han och Sargonia ska ha haft ett turbulent förhållande, han ska dessutom ha varit mycket svartsjuk och är tidigare dömd i Sverige för vålds- och sexualbrott mot två andra kvinnor. Han ska ha ringt henne flera gånger nästan varje dag, men hans samtal upphörde plötsligt när hon försvann.

När Sargonia sneddar över Trädgårdstorget, som är den sista vittnesuppgiften om henne, går hon i riktning mot hans bostad. På väggen i mannens sovrum och på hans skinnjacka hittas senare blod från Sargonia. Hennes blod hittas även i den bil som mannen lånar samma dag som hon försvinner. Det finns alltså en hel del indicier som pekar mot mannen, men räcker de verkligen för att slå fast att han har mördat henne?

undefined
I den lånade bilen, på en jacka och i sovrummet i krögarens lägenhet hittades blodspår från Sargonia. Men hennes kropp har inte återfunnits.

Den åtalade krögaren nekar till alla anklagelser och menar att han inte har med hennes försvinnande att göra. Domstolen i Imperia måste fråga sig: Kan det han säger vara sant eller är bevisningen så övertygande att han ska dömas för mord mot sitt nekande?

Vi har sökt krögaren genom hans advokater. Hans tidigare advokat avböjde vår intervjuförfrågan och hans nuvarande advokat har inte återkommit.

Den svenska polisutredningen av Sargonia Dankhas försvinnande är fortfarande sekretessbelagd och i Italien gäller sekretess för alla domstolshandlingar. Därför är det här ett rättsfall som det är ovanligt svårt för svenska medier att få insyn i, men Corren har genom källor fått ta del av dokumentation om fallet.

undefined
Åklagare och målsägande förbereder sig för ytterligare en rättegångsdag i domstolen i Imperia.

Domen

Luciadagen 2024 kommer att bli en lång dag i rättssalen i Tribunale Imperia. När alla fått komma till tals kommer de båda juristutbildade domarna och de fem nämndemännen, som representerar medborgarna, att dra sig tillbaka.

Deras uppgift är att bedöma om den svenska polisens utredningsmaterial håller för att döma en italiensk man i en italiensk domstol – för ett mord som ska ha begåtts 29 år tidigare, i Sverige.