Assistenter och brukare flyr från nya assistansbolaget

Linköping
Lästid cirka 5 min

I februari tog ett litet, nystartat assistansbolag över ansvaret för Linköpings kommuns assistansuppdrag – ett avtal värt 220 miljoner kronor.
Nu har omkring hälften av assistenterna och brukarna flytt till andra assistansbolag.
– Jag fick inte kontakt med företaget och ett väldigt märkligt schema. Det kändes inte seriöst, säger Susanne Svensson.

Våren 2024 var social- och omsorgsnämndens politiker stressade över den dåliga ekonomin. Hur skulle minusresultatet hanteras? Kommunens personliga assistans hamnade i strålkastarljuset. 

Lösningen: Ett privat företag skulle ta över. Både jobbet och personalen. Kommunen avvecklade allt. 

Det här berörde 132 medarbetare och 35 brukare. Avtalets värde: 220 miljoner kronor per år.

Ändå kom det bara in ett enda anbud i upphandlingen: Lilja Assistans AB. Ett litet företag som varit aktivt ett drygt år, med ett fåtal kunder och inga tidigare kontrakt med någon kommun. Huvudkontoret ligger i Järfälla och adressen är ägarens bostad.

undefined
Lilja Assistans huvudkontor i Järfälla: ett vanligt lägenhetshus.

De kommunanställda personliga assistenterna har enligt avtalet rätt att följa med till det nya bolaget. Lilja assistans fick pluspoäng och omdömet "Väl godkänt" när anbudet värderades just för att de lovade att de kunde ta över personalen. 

Men när Lilja assistans tog över uppdraget den 1 februari i år, hade omkring hälften av assistenterna och brukarna flytt till andra assistansbolag. 28 assistenter stannade kvar hos kommunen – trots att de då riskerar uppsägning.

Enligt uppgifter till Corren är orsaken missnöje med hur övertagandet har gått till.

Vi ställde frågor och väntade, men det kom inga besked. Även om man är positivt lagd och lösningsorienterad så inser man: Det finns liksom ingen plan.

Personlig assistent

Personalen fick sina scheman sent och enligt flera personer som vi pratat med fanns det felaktigheter och obemannade pass.

– Jag skulle jobba 15 timmar i sträck till sent på kvällen och sedan gå på ännu ett pass tidigt nästa dag, säger Susanne Svensson.

Hon tänkte först att det måste vara ett missförstånd, med tanke på regler om dygnsvila, och ringde sin nya chef.

– Men hon förstod inte problemet, säger Susanne Svensson som därför valde att stanna hos kommunen.

En annan assistent berättar för Corren att flera pass var obemannade så sent som veckan före övertagandet och att Lilja assistans inte gav några svar.

– Vi ställde frågor och väntade, men det kom inga besked. Även om man är positivt lagd och lösningsorienterad så inser man: Det finns liksom ingen plan, säger assistenten som istället valde en annan arbetsgivare.

Lilja Assistans har ett annat kollektivavtal än kommunen med sämre anställningstrygghet. Till exempel har man rätt att säga upp en assistent med en månads uppsägning. Har man jobbat i företaget i mindre än ett år kan man bli uppsagd på två veckor.

undefined
Lilja assistans är ett nystartat företag med några få brukare som nu har fått ett avtal värt 220 miljoner kronor av Linköpings kommun. Än så länge hyr företaget en arbetsplats i det här företagshotellet.

Kommunen har under januari fått in synpunkter från brukare som är missnöjda med övergången:

En förälder berättade att Lilja assistans sade nej till den introduktion som krävs för att sonen ska få rätt hjälp.

En annan person berättade att en assistent på introduktion somnade under arbetspasset – med stor risk för brukaren. 

Corren har träffat Jesper som är förlamad och därför behöver hjälp med toalettbesök och vändning på natten. När det bara återstod några dagar tills Lilja assistans skulle ta över hade han fortfarande inte fått några tydliga svar.

– Tre av sju pass på schemat var fortfarande obemannade och jag visste inte om det skulle komma någon och hjälpa mig på natten. Jag är en klacksparkskille som inte brukar bli orolig. Men då fick jag en stor klump i magen, säger han.

Jag tycker det är märkligt att politikerna i Linköping pratar om att stävja oseriösa aktörer. Och så plockar de ändå in den här utföraren som inte verkar ta det seriöst.

Jesper

Jesper berättar att han fick tre CV:n skickade från Lilja assistans, men ingen hjälp med att välja assistenter eller att ordna introduktion.

– Hur skulle jag hinna träffa och ha intro för en ny assistent på bara några dagar? Jag tycker det är märkligt att politikerna i Linköping pratar om att stävja oseriösa aktörer. Och så plockar de ändå in den här utföraren som inte verkar ta det seriöst, säger Jesper. 

Han meddelade företaget att övergången skötts på ett "uselt sätt" och bytte i sista stund till ett annat assistansbolag. 15 av de 35 brukarna gjorde likadant.

Men alla brukare kan inte byta eftersom andra assistansbolag har rätt att säga nej till uppdrag. 

Eftersom Lilja assistans har tagit över kommunens "basansvar" måste de, till skillnad från andra privata assistansbolag i Linköping, ta emot alla brukare och de ska ha bemanning dygnet runt. De ska också täcka upp när andra privata assistansbolag drabbas av konkurs eller sjukdom.

Lilja assistans får 100 000 kronor extra varje månad för att täcka kostnaderna för ”speciellt vårdkrävande personer” som kan behöva insatser nattetid.

Corren har pratat med en anhörig som fortfarande är kund hos Lilja assistans. 

– Vi saknar fortfarande assistenter till flera pass och det saknas vikarier. Vi förstod att övergången skulle bli jobbig, men de verkar inte ha varit förberedda alls.

Jenny Larsson, Lilja assistans ägare, vill inte träffa Corren eller prata på telefon. Via mejl frågar vi om bemanningen som företaget enligt avtalet ska ha "dygnets alla timmar".

"Nattpatrull används, men i reducerad omfattning, då vissa brukare fått nattinsatser hos kommunen som de inte har rätt till", svarar Jenny Larsson.

Det visar sig att Lilja assistans nu har köpt punktinsatser nattetid av ett annat assistansbolag under februari.

Hur löser Lilja assistans nattbemanningen i mars?
"Vi kommer att utföra nätterna i egen regi", svarar Jenny Larsson.

När det gäller scheman förklarar Jenny Larsson att "alla assistenter arbetar med erforderlig dygnsvila", men om "den enskilda tittar på schemat innan det är slutgiltigt så pågår fortfarande pusslandet". Hon håller inte med om att assistenterna inte har fått kontakt.

undefined
Lilja Assistans huvudkontor ligger i ett lägenhetshus i Järfälla.

Otydligheten kring nattbemanningen beror, enligt Jenny Larsson, på att kommunens tidigare insatser om hjälp på natten inte stämmer med besluten och att kommunen lämnade över namnlistorna på assistenterna sent. 

"Vi erhöll personallistor först två veckor innan övergången. Dessa listor uppdaterades sedan kontinuerligt ända fram till dagen innan övergången med personal som ångrat sig åt något håll."

Trots att många av assistenterna och brukarna har flytt från Lilja assistans uppger Jenny Larsson att ”övertagandet har gått bra”. Samma svar får vi från Lise-Lotte Ardell, avdelningschef för LSS i Linköpings kommun. Kommunen har inte frågat brukarna hur det har fungerat, men ”vår uppfattning är att övergången har fungerat bra, för vi har inte fått några andra signaler”. 

Krypterade tips kan skickas genom att gå in på corren.newsleaks.se.

Läs mer om dina rättigheter att tipsa journalister.

I NÄSTA DEL: Lilja assistans anklagas för oseriös handel med assistansbolag

DEL 1: ”Jag får panik! Vem ska hjälpa Anders nu?”