Han är tolv år, han spelar fotboll i parken mellan husen i Johannelund. Han sticker iväg till kompisar ibland utan att säga till mamma och pappa var han är. Han drömmer om att ha en hund. Han gillar att spela X-box.
Det är ingen som vet det när Layth dribblar fotbollen i parken och passar den till en kompis – men när han är 14 år kommer han att vara mördad. Ligga dumpad i en skog, långt hemifrån.
Layth kidnappades och mördades när socialnämnden hade ansvar för honom.
Det är en onsdag före sportlovet när Layth, 12, plötsligt börjar dela ut kontanter till kompisar i Hagbyskolan i Johannelund. Året är 2021, februari är kall. Lärarna ser honom dela ut pengarna och reagerar, det är mycket pengar, flera tusen kronor. Det blir ett samtal hem. Och då uppfattar lärarna att Layth blir rädd.
I den orosanmälan som skolans rektor snart skriver till socialförvaltningen, framgår det att Layth säger att nu vågar han inte gå hem. Han är rädd att pappa kommer att slå honom.
Ett barns berättelse om våld i hemmet måste enligt lag utredas. Och nu rullar förhören igång. Layth säger till socialsekreterare att pappa har slagit honom och han säger det även till polisen några dagar senare.
Det stämmer inte, säger Layths pappa. Pojken vill inte rätta sig efter normala regler och vill hänga med kompisar som gör dåliga saker, nu hittar han på att han blivit slagen för att han hoppas få friare regler, beskriver pappan.
Varifrån kom alla pengarna? Från mammas handväska, enligt både Layth och föräldrarna. De förvarades åt en vän, uppger de, men pojken såg pengarna och tog dem.
Dörren mot kriminaliteten
Sysslade Layth med kriminella saker vid tidpunkten då socialen omhändertog honom 2021? Nej, ingenting i den omfattande dokumentation som vi tagit del av under researchen för det här reportaget tyder på det. Ingenstans i journalen om Layth som socialförvaltningen har fört, och som vi tagit del av, nämns kriminella kontakter eller gärningar då.
Journalen ger däremot en berättelse om en pojke som abrupt flyttas från sin familj och placeras där han inte vill vara. En tonåring som placeras i ett boende där andra sysslar med droger. Som exponeras för kriminella kontakter. Dagar, månader som bara flyter iväg utan att de vuxna får ordning på hans skolgång – och den intellektuella funktionsutredningen som han enligt kunniga behöver genomgå, den blir heller aldrig av.
Efter att Layth, då 14 år, kidnappades och mördades på sensommaren 2023 har socialförvaltningen gjort en intern utredning av sig själv. Man kunde inte ana att Layth skulle råka illa ut och utsättas för våld och dödas, är slutsatsen av utredningen.
Men när vi läser socialens journal med noteringar från händelser och samtal ser vi ändå varningssignaler kring Layth som staplades på varandra på kort tid.
Det som Layth höll på med under sitt sista år i livet – stal, rymde, umgicks med kriminella personer, hade total frånvaro från skolan – är i sig skäl för en socialnämnd att omhänderta ett barn enligt Lagen om vård av unga (LVU).
Men Layth blev inte omhändertagen. Han var ju redan omhändertagen av socialnämnden i Linköping, som ansåg att familjehemmet där han placerats var ett tillräckligt skydd.
”Nämnden har aldrig bedömt att L har befunnit sig i en situation med missbruk, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende” skriver socialförvaltningen i sin interna utredning av sitt eget agerande.
Men från skolan, polisen och det första familjehemmet kom upprepade orosanmälningar om Layths situation.
Corren har tagit del av Layths socialjournal från det att han tvångsomhändertogs 2021, när han delade ut de stulna pengarna på Hagbyskolan, och tills han hittades mördad i en skog utanför Upplands Bro. Vi har läst LVU-beslut och annan dokumentation.
Materialet speglar en 14-åring som uppenbart inte mår bra och som blir involverad i allt fler destruktiva sammanhang. Ett pussel som ser svart ut. Tills det slutar med det värsta.
Pojken med värmen och svårigheterna
I mars 2021, när förhören med Layth rullar igång efter att han börjat berätta om våld i hemmet, bestämmer sig socialnämnden inom några veckor. Layth behöver flyttas från sin familj. Han placeras på ett HVB-hem och därefter i ett familjehem i Nyköping.
I dokumentationen och genom intervjuer ser vi att de som kommer i kontakt med honom – personal på hans mellanstadieskola, socialsekreterare, HVB-hemmet, vuxna i familjehemmet, personal på hans nya skola – beskriver honom som snäll och varm, men säger också att han har bristande respekt för regler, har svårt med sociala koder, ofta hamnar i konflikter, kan vara utagerande, har svårt med konsekvenstänkande. Han har också stora kunskapsmässiga luckor; han kan inte klockan, har svårt att läsa, är underkänd i de flesta skolämnen.
Layth bor i familjehemmet i Nyköping i ett år. Sedan signalerar familjehemsföräldrarna att situationen känns ohållbar. Layth hamnar i konflikter med det andra barnet som är placerat i hemmet, och med familjens biologiska barn. När han blir tillsagd blir han kaxig och känns onåbar. Han behöver ett familjehem där det inte finns andra barn, bedömer kvinnan och mannen. Men de gör också klart att de vill fortsätta att finnas som stöd och resurspersoner för honom.
Socialtjänsten omplacerar Layth. Det blir i Nyköping, hos en man som redan har två andra placerade tonårspojkar hos sig, äldre än Layth. Layth flyttas dit i april 2022.
Starten i det nya hemmet tycks enligt socialjournalen inte bli bra. Familjehemsmannen är inte hemma vid inflyttningen. Layth hittar inget att äta. Mannen får senare en fråga från socialförvaltningen om hur överflyttningen gått. Han svarar att den gick bra.
En vecka senare stjäl Layth en elsparkcykel från en pojke i området. Kort därpå börjar skolan signalera oro för frånvaro. Och så kommer en anmälan från polisen: Layth har tillsammans med några pojkar maskerat sig, trängt sig in i en skola och hotat att bomba lokalen. Han har snott tre mobiltelefoner från några killar. Han blir misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och stöld.
Efter den här händelsen vägrar Layth att gå till skolan. Han säger att han är rädd för några killar som är ute efter honom. Han vill inte gå ut.
Becknaren i lägenheten
En av de andra pojkarna i familjehemmet, vi kallar honom A, har en historik av drogförsäljning och haschmissbruk. Detta finns dokumenterat i offentliga handlingar som Corren har tagit del av. A har tidigare bott i Stockholm. Han åker dit ibland och träffar folk.
I Nyköping är A inblandad i konflikter. Två månader efter att Layth flyttat in, i juni 2022, blir H misshandlad på stan. I juli är A i Stockholm – och grips av polisens spanare vid en tunnelbanestation. Han har hasch och 400 tabletter Tramadol på sig. I polisförhöret, som också är en offentlig handling, framgår det att A har fått uppdrag att langa knark mot betalning och att han var på väg tillbaka till Nyköping för att leverera drogerna till folk där.
– Jag fick ett samtal av några som ville att jag skulle åka till Stockholm och träffa en kille som skulle ge mig en väska. Det var lätta pengar, säger A i förhöret.
I september 2022 larmar Layths skola till socialen om att han aldrig kom till skolstart i augusti och fortfarande inte har setts till. Till socialsekreteraren säger Layth att mobilerna som han snodde är i beslag hos polisen, killarna är arga och vill ha tillbaka sina telefoner. Han är rädd för att gå ut.
I oktober söker Layth upp sin första familjehemsmamma på hennes jobb. Hennes intryck av pojken oroar henne så mycket att hon samma eftermiddag ringer socialtjänsten i Linköping. Hon uttrycker en stark oro för Layth. Hon gör även en skriftlig orosanmälan för att dokumentera vad hon sagt. I anmälan skriver hon att Layth visar tecken på depression, ser ledsen, insjunken och trött ut, och att han berättar att han ligger hemma och spelar hela dagarna, skolkar och har inga aktiviteter. Hon återger också att Layth berättat att det bor en becknare (person som säljer droger) i hans familjehem. Det är A, som polisen grep med knark och Tramadol. ”Det var bedrövligt att se honom så här” skriver familjehemsmamman.
Hon får ett skriftligt svar från socialförvaltningen. I brevet står det att det är "ytterst olämpligt” att hon pratar med Layth om hans vård. Socialförvaltningen skriver att hon och maken ”påverkar hans mående och vård negativt”, och de ber henne att sluta.
Macheten i byrålådan
Layth har hela tiden, sedan han tvångsomhändertogs i mars 2021, sagt till olika socialsekreterare och familjehem att han vill bo i Linköping. Han saknar sina vänner, han är rädd att vännerna ska glömma bort honom. Han säger att han inte har så många vänner i Nyköping.
I november 2022 säger Layth, i ett möte med en socialsekreterare: ”Det finns människor i Nyköping som hatar mig.”
Den 23 november skickar lokalpolisen i Nyköping en orosanmälan till socialnämnden enligt Lagen om unga lagöverträdare. Det betyder att Layth misstänks för brott men är under 15 år och överlämnas till socialtjänsten. Det framgår inte vad brottsmisstanken gäller.
I januari 2023 är killen A, ”becknaren” i Layths familjehem, inblandad i en ny konflikt. I en låda i en byrå i familjehemslägenheten förvarar A en machete, en slags jaktkniv med ett 31 centimeter långt knivblad. A tar med sig macheten till en uppgörelse på en pizzeria. Där hugger han en pojke. Macheten missar pojkens huvud men hugger ett långt och brett gapande köttsår i armen.
Layth blir samma kväll vittne till hur polisen kommer till lägenheten och griper A, som har identifierats via pizzerians övervakningskamera. Polisen beslagtar macheten.
I slutet av januari 2023 gör en stödkonsulent, som stöttar familjehemmet på uppdrag av Linköpings kommun, ett besök. ”Det framkommer att Layth har vänt på dygnet helt sedan tre veckor tillbaka” skriver socialsekreteraren som dokumenterar besöket. Det noteras också att Layth är helt frånvarande från skolan.
I februari kommer en anmälan från citypolisen i Stockholm till socialförvaltningen. Nu har polisen hittat Layth i Klara-kvarteren tillsammans med flera kända brottsaktiva personer.
Det sista spåret efter Layth
Nu kommer det fram att Layth har rymt till Stockholm vid tre tillfällen. Familjehemsmannen säger att Layth har börjat umgås med ”dåliga killar” i Nyköping. Det är samma killar som han tidigare var rädd för. Mannen beskriver pojkarna som ”struliga”. I socialjournalen antecknas att Layth har blivit tillsagd att svara i sin mobil när han är ute och inte åka iväg ensam till Stockholm.
Kort därpå träffar en socialsekreterare från Linköping Layth i familjehemmet. Layth upprepar till henne: Han vill inte bo i Nyköping. Han säger till socialsekreteraren: ”Låt mig flytta från Nyköping om ni vill ge mig en bra framtid.”
I maj, vid ett möte mellan socialsekreterare, familjehemspappan och Layth, framkommer att pojken har sökt sig till destruktiva kontakter och blivit avstängd från simhallen och fritidsgården.
Den 14 juni, klockan 02.45 på natten, får väktare vid tunnelbanestationen i Vällingby i Stockholm syn på en tonåring som driver runt vid tågspåren, ensam. Layth, 14 år, från Linköping. Fjärde gången som han har åkt till Stockholm. Vad gör han där? ”Jag har ingenstans att sova” säger han till polisen som väktaren tillkallar. Polisen larmar socialjouren i Linköping.
När socialjouren får tag på familjehemsmannen säger han att Layth fått lov att åka till en flickvän i Stockholm och stanna över natten. Mannen vet inte var flickvännen bor eller vad hon har för nummer. Det framgår inte av journalen vad som händer med Layth tills det blir morgon, eller hur han kommer tillbaka till Nyköping.
Några dagar senare blir Layth beskylld för att ha snott en mobiltelefon. Familjehemsmannen säger till socialsekreterare att Layth inte mår bra.
De sista dagarna i juli 2023 rymmer Layth till Stockholm ännu en gång. Sista gången.
Han försvinner en torsdagskväll, den 27 juli. På fredagen 28 juli svarar han inte när familjehemsmannen ringer. Senare ska polisen, via en övervakningsfilm, få veta att Layth den här dagen handlar godis i en butik i Järfälla i norra Stockholm. Han är tillsammans med en pojke från Nyköping, som polisen känner igen.
Det är det sista synliga spåret efter Layth.
Correns genomgång av materialet om Layth visar att familjehemsmannen redan onsdagen 26 juli hört av sig till stödkonsulenten och sagt att han vill avsluta uppdraget som familjehem åt Layth. Han tycker inte att han kan hantera det som skett de senaste veckorna. "Okända personer" har ringt på i lägenheten, någon verkar vara ute efter pojken. Mannen säger ändå att läget inte är akut. Så de kontaktar inte socialförvaltningen.
På fredagen 28 juli ringer familjehemsmannen, enligt egen uppgift, till socialen i Linköping. Medan socialen hävdar att något samtal aldrig kom. På lördagen har familjehemsmannen kontakt med socialjouren eftersom Layth fortfarande är borta. Han berättar att Layth ”har problem med några killar i Stockholm”, och säger att det kanske är därför som han inte svarar i telefon.
Socialjouren i Linköping överväger om polisen ska kontaktas. Men de bestämmer sig för att avvakta. I journalen står det: ”Det finns inget konkret i nuläget som visar att Layth far illa.” Socialsekreterarna som har jouren läser i Layths journal men anser att det inte finns några uppgifter om att Layth skulle befinna sig "i tydliga riskmiljöer.”
Ryktena om det värsta
Under söndagen gör socialen inga åtgärder. På måndagen ringer ordinarie socialsekreterare till familjehemsmannen. Han berättar nu att Layth har haft skulder till några killar i Stockholm, och säger att det cirkulerar rykten om att Layth är död. Någon har skickat en hemsk bild till en pojke som känner honom.
Senare samma dag gör socialförvaltningen en handräckningsbegäran till polisen i Stockholm för att de ska söka efter Layth och återföra honom till familjehemmet.
Layth har då varit borta i nästan fyra dygn.
Det går 23 sommardagar. Layths familj och vänner oroas, är desperata, ringer, söker, kontaktar andra barn, ringer poliser, försöker hitta svar på vad som hänt med honom.
Den 18 augusti hittar en privatperson en kropp som någon har halvt gömt under grenar och växtlighet i en skog utanför Upplands Bro, nordväst om Stockholm.
Efter sex dagar kommer beskedet från polisen. Det är den varma snälla pojken som hade svårt med konsekvenstänkande och sociala koder. Fotbollskillen i Johannelund, X-box-spelaren. Han som drömde om att ha en hund. Layth, 14, från Linköping.
Socialtjänstens bild
Linköpings kommun gjorde hösten 2023 en intern utredning av sin hantering av Layths fall. Man kom fram till att inga fel begåtts. Ulla Salmela Trosell, chef för barn- och ungdomsavdelningen i socialförvaltningen, säger i intervju med Corren att kriminella grupperingar nyligen blivit mer aktiva i att rekrytera unga personer, vilket varit en lärdom för socialförvaltningen. Hon framhåller att det är svårt för hvb-hem och familjehem att övervaka omhändertagna ungdomar, eftersom bara Sis-hem har rätt att exempelvis kontrollera mobiler eller låsa in ungdomar. Socialnämnden har trots utredningens resultat anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg. Ivo har inte yttrat sig än. En längre intervju med Ulla Salmela Trosell publiceras inom kort på corren.se och i Östgöta Correspondenten.