MAKTSPELET I KINDA: Historien bakom toppchefernas avstängning

MAKTSPELET I KINDA: Historien bakom toppchefernas avstängning

Kinda kommun
Lästid cirka 12 min

Bakom dörrarna i Kinda kommunhus utspelade sig ett drama som blev känt i hela kommun-Sverige.
Toppolitikerna har anklagat varandra för svek och lögner. Och i kommunkorridorerna har det talats om hämnd.
Vad var det egentligen som utspelade sig bakom kulisserna när tre höga chefer plötsligt stängdes av? Varför avsade sig en toppolitiker sina ordförandeposter medan en annan toppolitiker uppmanades att avgå?
Läs Correns granskning om maktspelet i Kinda.

Detta har hänt:

Det här reportaget publicerades första gången den 5 december 2024. Sedan dess har HR-chefen fått lämna sin tjänst på arbetsgivarens initiativ och Conny Forsberg (S), och ytterligare en S-politiker, har avsagt sig sina uppdrag i kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden. Här kan du läsa om granskningen i korthet.

Vad vill du att Correns grävgrupp ska granska nästa gång? Tipsa oss genom att mejla eller lämna ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd, läs mer om det här.

Rösten i telefonen höjs: "Men hör du inte vad jag säger?!" Det är början av november och Christer Segerstéen (M) är arg på mig. Drygt tre veckor tidigare har han stängt av tre högt uppsatta chefer i Kinda kommun. Det hela verkar obegripligt. När vi granskat det han sagt tidigare så stämmer det inte. Därav vårt samtal. Frågorna handlar om just det: Varför sa han saker som inte stämmer? Till slut tröttnar Segerstéen på alla frågor han inte vill svara på och slänger på luren.

undefined
När utredningen mot de tre avstängda toppcheferna har presenterats så går kommunalrådet Christer Segerstéen (M) med på att träffa oss för en intervju.

Ganska exakt en månad senare sitter vi på hans kontor i Kisa. Då är tonen annorlunda. Rapporten om de tre avstängda cheferna har presenterats samma dag. Christer Segerstéen ser allvarlig ut i sin stol. Han har nyss medgett att det var fel att stänga av de tre cheferna. Men det finns också något annat som avslöjats under de senaste månadernas turbulens.

– Det känns lite som ett svek.

Vad var det egentligen som hände däremellan?

I videon kan du höra de hårda orden från de två topp-politikerna (slå på ljudet):

Oacceptabelt aggressivt beteende

Det är vår i Kinda och kommundirektör Pia Ragnardotter är förhållandevis ny i kommunen, hon har bara haft sitt nya jobb i ett halvår. HR-chefen Peter Utter däremot, har haft sin tjänst i ett decennium. I slutet av mars kallas han in till sin nya chef Pia Ragnardotter för ett möte. Väl på plats ger hon honom en muntlig erinran. Det är en arbetsrättslig tillrättavisning, för att markera mot ett beteende som hon i dokumentation refererar till som "oacceptabelt". Peter Utter ska ha uppträtt på ett olämpligt, aggressivt sätt vid två tillfällen under våren. 

Men för Peter Utter slutar inte den dåliga stämningen där, för vid samma möte informerar Pia Ragnardotter om att hon saknar förtroende för honom som HR-chef på grund av "allvarliga brister i leveranser", alltså att han inte skött sina arbetsuppgifter.

undefined
Peter Utter har varit HR-chef i Kinda kommun i många år, men den nya kommundirektören meddelar efter ett halvår på sin tjänst att hon inte känner förtroende för Utter som HR-chef.

Strax efter mötet i mars inleder kommundirektören en omorganisation. I den nya organisationen ska Peter Utter inte längre vara HR-chef. Istället ska han få en ny roll, en chefstjänst utan personalansvar.

Första steget för att sjösätta den nya organisationen blir sedan att kommundirektören har möten med Peter Utter och ekonomichefen Jessica Cannervik, eftersom det är deras medarbetare som berörs av organisationsförändringen.

Vägrar omorganisation

Under våren och försommaren pågår förberedelserna inför kommundirektörens nya organisation. Fackliga företrädare informeras. Utskick görs. Efter sommaren ska förändringen träda i kraft. För Peter Utters personal på HR – HR-konsulter och lönehandläggare – blir det stora förändringar. Lönehandläggarna ska flyttas till ekonomiavdelningen och deras chef blir då Jessica Cannervik. De återstående HR-konsulterna kommer att få en annan, tillfällig chef i väntan på en mer långsiktig lösning. 

undefined
Kommundirektör Pia Ragnardotter inleder en omorganisation där HR-chefen Peter Utter ska få en annan tjänst.

Allt detta informerar Pia Ragnardotter sina underställda chefer Peter Utter och Jessica Cannervik om. Det är sedan deras uppgift att informera sin personal. Jessica Cannervik har möten med sin personal, men under våren meddelar Peter Utter att han inte vill genomföra organisationsförändringen. Det hjälper inte, kommundirektören Pia Ragnardotters beslut står fast, omorganisationen kommer att genomföras ändå.

HR-chef Peter Utter verkar då byta strategi. Han låter bli att vidarebefordra viktig information om förändringen till sina medarbetare. Enligt dokumentation Corren tagit del av har han då spridit "desinformation" till sina medarbetare, exempelvis genom att säga att omorganisationen inte kommer att bli av. 

Veckan innan midsommar har han ett möte med sin personal. På det mötet säger han att det inte är aktuellt med någon annan HR-chef och att datumet för den nya organisationen – den 1 september – inte längre gäller. Till sina medarbetare ska Peter Utter även ha sagt att han inte har för avsikt att fatta något som helst beslut om sin nya roll förrän tidigast i slutet av september. "Vad är det hon inte förstår?", säger han om Pia Ragnardotter till en medarbetare. Sedan går han på semester.

undefined
Den tänkta omorganisationen berör avdelningarna HR och ekonomi, men HR-chefen Peter Utter motarbetar förändringen.

HR-chefen Peter Utter är öppet missnöjd med omorganisationen. Till anställda i kommunhuset har han flera gånger sagt att "Pia är desperat", att "allt är ljug" och att "politiken kommer att sätta stopp för henne".

Enligt flera källor till Corren finns det en politiker som är öppet mån om att Peter Utter ska vara kvar som HR-chef: Conny Forsberg (S), vice ordförande i kommunstyrelsen. Men när vi träffar Conny Forsberg förnekar han uppgifterna.

HR-chefen stängs av

I början av juli får kommundirektör Pia Ragnardotter ytterligare information om HR-chefen Peter Utter. Anställda i kommunhuset vittnar om bristande ledarskap, särbehandling och dålig psykosocial arbetsmiljö och i mitten av juli inkommer en anmälan med liknande innehåll från en anställd i kommunhuset. Där lyfts bland annat HR-chefens bristande hantering av omorganisationen och att han regelbundet talar illa om andra chefer, däribland kommundirektören.

Den 17 juli 2024 fattar Pia Ragnardotter beslut om att HR-chefen Peter Utter stängs av från sin tjänst med omedelbar verkan. Såväl Peter Utter som hans medarbetare erbjuds stöd från företagshälsovården. En extern utredning ska göras. Kommundirektören har en överläggning med Peter Utters fackliga företrädare som dokumenteras. Facket har inga invändningar. Kommundirektören Pia Ragnardotter anlitar ett externt företag med "omfattande erfarenhet av att utreda olika former av kränkningar och trakasserier inom såväl offentliga som privata och ideella verksamheter" för att utreda Peter Utter.

undefined
Efter att anställda larmat om dålig psykosocial arbetsmiljö beslutar kommundirektör Pia Ragnardotter att HR-chefen Peter Utter ska stängas av från sin tjänst.

Därefter fattar kommundirektör Pia Ragnardotter beslut om att hyra in en tillfällig HR-chef från ett företag som Kinda kommun tidigare anlitat för rekrytering av chefer. Den inhyrda HR-chefen Patrick Reman tycks vara ett väletablerat namn inom HR och har bland annat ingått i en statlig kommitté för att ta fram nationella standarder inom HR. 

Ändå kommer Kinda kommun senare att kräva att relationen mellan kommundirektör Pia Ragnardotter och inhyrda HR-chefen Patrick Reman utreds för att se om det finns några "tidigare kopplingar mellan parterna" där en av anklagelserna är "personlig vinning". Revisionsföretaget kommer senare att konstatera att det inte finns fog för några av anklagelserna mot Pia Ragnardotter och HR-chefen Patrick Reman.

Tre toppchefer stängs av

När utredningen av Peter Utter närmar sig sin slutfas kommer en kommunanställd till politikern Conny Forsberg (S) med information om misstänkta felaktigheter i samband med upphandlingar. Conny Forsberg uppmanar personen att göra en visselblåsning istället.

undefined
Det är vice kommunstyrelseordförande Conny Forsberg (S) som uppmanar till visselblåsningen.

Visselblåsarärendet kommer till säkerhetschefen en av de första dagarna i oktober. Då kontaktar han kommunjuristen och informerar sedan Christer Segerstéen och Conny Forsberg. Den 9 oktober har de båda politikerna ett möte med säkerhetschefen. Enligt Christer Segerstéen påtalar Conny Forsberg och säkerhetschefen då att de tre cheferna - kommundirektör Pia Ragnardotter, ekonomichef Jessica Cannervik och Björn Immerstrand – bör stängas av. Men det håller inte Conny Forsberg med om. Han menar att han och Segerstéen var överens om att stänga av cheferna.

Den 10 oktober ska HR-chefen Peter Utters avstängningsbeslut förnyas av kommundirektör Pia Ragnardotter. Samma dag ska han dessutom intervjuas av utredningsföretaget. Men det kommer helt att överskuggas av andra saker. För oavsett vad det står i visselblåsarärendet, så tas det på stort allvar.

Samma morgon stänger Christer Segerstéen av de tre cheferna. De pekas ut som misstänkta för ”oegentligheter”, men när utredningen flera veckor senare blir klar kommer den att slå fast att ”inget specifikt i tipset” tyder på att det har förekommit några ”oegentligheter”. Men det vet Christer Segerstéen inte när han fattar sitt beslut, och då har han heller inte all information.

undefined
Plötsligt stängs tre av kommunens toppchefer av från sina tjänster: kommundirektör Pia Ragnardotter, ekonomichef Jessica Cannervik och digitaliseringschef Björn Immerstrand. Idag har både Cannervik och Immerstrand avslutat sina anställningar i Kinda kommun.

Några veckor senare kommer kommunjuristen att skriva ett brev till kommunstyrelsen där han ”förstått att det hänvisats” till honom och att han därför vill förtydliga att han inte ”på något sätt befattat sig med” avstängningen av cheferna, utan att han i kontakten med säkerhetschefen hänvisat till SKR:s arbetsrättsjurister. Och enligt Christer Segerstéen har Conny Forsberg inte heller nämnt att han varit inblandad i visselblåsningen.

– Jag reagerar starkt på det. Övriga kommentarer hänvisar jag till honom, men jag reagerar starkt på att han inte tog upp det med mig utan att jag får det den här vägen. Att jag inte har fått all information från min vice ordförande, och det är så diskussionen går i huset, bland medarbetarna, att saker kanske inte riktigt har gått rätt till, säger Christer Segerstéen.

undefined
"Han ljuger", säger Conny Forsberg (S) om att Christer Segerstéen (M) hävdar att han inte fått all information.

Han menar att han fick vetskap om Conny Forsbergs förhandsinformation flera veckor senare när visselblåsaren själv ringer till den nya HR-chefen och berättar att det var Conny Forsberg som uppmanade till visselblåsningen.

– Va? Nämen det stämmer ju inte! Har han sagt det så ljuger han, säger Conny Forsberg (S).

Under tiden som Pia Ragnardotter är avstängd pausar det externa företaget sin utredning mot Peter Utter och omorganisationen ligger på is.

Cheferna får komma tillbaka

Den 8 november meddelar plötsligt kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) att Pia Ragnardotter inte längre är avstängd, att utredningen visade på att hon inte gjort något fel och att hon är välkommen tillbaka. Avstängningen av de andra två cheferna, Jessica Cannervik och Björn Immerstrand, förnyas inte och den 2 december presenteras den externa utredningen mot de tre toppcheferna. Då har både Jessica Cannervik och Björn Immerstrand avslutat sina anställningar inom Kinda kommun.

Rapporten riktar hård kritik mot Christer Segerstéens hantering av visselblåsarärendet: 

”KSO (kommunstyrelsens ordförande) har sannolikt brutit mot bestämmelserna i visselblåsarlagen när hen uttalade sig i media om att de tre cheferna hade stängts av till följd av en visselblåsning.”

undefined
"Jag reagerar starkt", säger Christer Segerstéen (M) om att Conny Forsberg inte gett honom all information.

I rapporten beskrivs visselblåsarärendet som ”vaga/teoretiska misstankar” och att tipset tar upp ”ett antal påstådda otillåtna köp av konsulttjänster”, men att det inte innehåller något specifikt som ”med någon tyngd” tyder på ”oegentligheter”.

Avstängningarna har ”därmed inte varit en proportionerlig åtgärd” utifrån visselblåsartipset, slår utredningen fast. Inte heller har överläggning med deras fackliga företrädare genomförts, som är ett krav utifrån gällande kollektivavtal.

Utredningen mot Peter Utter är fortfarande inte klar. 

– Att den dragit ut på tiden beror ju på att Pia varit arbetsbefriad, säger Christer Segerstéen (M).

Ångrar du att du stängde av cheferna?

– Ja, det gör jag. Det är därför jag går ut och erkänner att jag gjort fel och ber om ursäkt till Pia, Björn och Jessica.

Hur stort är ditt förtroende för Conny Forsberg?

– Jag har ju förtroende för honom, men just i den här biten är det naggat i kanten. Det känns lite som ett svek på så sätt att jag fick informationen den 29 oktober, när jag hade kunnat få informationen den 3 oktober. Hade han sagt det här till mig när han tog kontakt med mig så hade vi kanske hanterat frågan på ett helt annat sätt. Då tror jag att vi hade diskuterat det här på ett annorlunda sätt, i lugn och ro.

Kan styret fortsätta efter det här?

– Vi har en majoritet som har fungerat bra. Vi har inga kontroverser som framkommer i en del andra kommuner. Vi kanske har lite olika ingång i olika frågor, men vi tog fram budgeten för 2025 i full enighet. Jag ser att samarbetet självklart ska fortsätta. 

undefined
"Det känns lite som ett svek", säger Christer Segerstéen (M) om Conny Forsbergs (S) agerande.

Enligt flera källor, så vill Conny Forsberg att den avstängda HR-chefen Peter Utter ska komma tillbaka. Det var också Conny Forsberg som uppmanade en medarbetare att göra ett visselblåsarärende mot Pia Ragnardotter och ytterligare två chefer. Bland de kommunanställda finns personer som därför dragit slutsatsen att det rör sig om en hämnd mot Pia Ragnardotter för att hon stängde av Peter Utter.

Christer Segerstéen vill egentligen inte kommentera uppgifterna.

Men det är inte helt uteslutet att det är en hämnd?

– Saker och ting kan hänga ihop här. Conny har pratat mycket om att Peter ska komma tillbaka, säger han.

Conny Forsberg (S) säger till Corren att han inte känner igen bilden av att han velat att Peter Utter ska komma tillbaka.

– Det är två helt orelaterade saker, vad ska jag tänka om det? Det är så mycket rykten över huvud taget och jag förstår ju det eftersom det är så stark sekretess. Folk vill ju veta, man spekulerar...

undefined
Conny Forsberg (S) känner inte igen bilden av att han skulle ha velat att HR-chefen Peter Utter kommer tillbaka i tjänst.

Vi har sökt Peter Utter som meddelar att han avböjer att kommentera uppgifterna om sin avstängning och hänvisar till arbetsgivaren. Vi har därför även sökt kommundirektör Pia Ragnardotter för att fråga om situationen med HR-chefen Peter Utter.

– Jag kan tyvärr inte kommentera det eftersom det är ett personalärende, säger hon.

Christer Segerstéen (M) bekräftar för Corren att Kinda länge haft problem med Peter Utter och att han inte gjort det han ska, som att stötta chefer och att arbeta med kommunens höga sjukfrånvaro bland anställda.

– Även tidigare kommundirektörer, som Rosie-Marie försökte åtgärda det här. Men hon fick sluta eftersom hon inte kom överens med dåvarande KSO.

Vem var KSO (kommunstyrelsens ordförande) då?

– Conny Forsberg.

– Att vi inte riktigt kom överens, det har helt andra orsaker, kommenterar Conny Forsberg. 

Den här granskningen publicerades första gången den 5 december 2024. Granskningen bygger på olika former av dokumentation samt uppgifter från källor med god insyn.

Vad vill du att Correns grävgrupp ska granska nästa gång? Tipsa oss genom att mejla eller lämna ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd, läs mer om det här.