Detta har hänt:
Det här reportaget publicerades första gången den 29 november 2024. Sedan dess har Corren kunnat avslöja att tillsynsmyndigheten IVO kom med hård kritik mot socialtjänstens utredning efter mordet, något som väckte kraftiga reaktioner bland politikerna. Vi kunde nyligen berätta att politikerna aldrig fick veta något om den kritiken – förrän de läste om det i Corren. Den 18 december togs IVO:s kritik för första gången upp på ett nämndmöte, trots att IVO:s beslut kom redan i somras.
Polisens utredning om mordet på Layth och en annan 14-årig pojke omfattar närmare 30 misstänkta personer. Åklagaren beräknar att väcka åtal i början av 2025.
Vad vill du att Correns grävgrupp ska granska nästa gång? Tipsa oss genom att mejla eller lämna ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd, läs mer om det här.
Layth, 14, från Linköping hittades mördad, dumpad i en skog i Stockholmsområdet, i augusti förra året. Då hade socialtjänsten i Linköping ansvar för honom. Corren har tidigare granskat vad som hände innan mordet. Utifrån ett omfattande källmaterial kunde vi dra slutsatsen att Layth inte var inblandad i något kriminellt innan han omhändertogs av socialtjänsten i Linköping.
Här berättar Correns reporter om det:
Nu kan vi även avslöja att Layths tidigare familjehemsmamma Tanja slog larm till socialtjänsten före mordet - och handläggarnas svar chockade henne:
– De sa till mig att sluta lägga mig i. Jag tycker att de har del i att det slutade som det gjorde för Layth. De tog inte min orosanmälan om honom på allvar. De ansträngde sig inte för honom, säger hon.
"Det här har skötts så illa att man skäms"
Tanja
Layths första familjehemsmamma
Familjehemsmamman, som vi kallar Tanja, lämnade en muntlig och skriftlig orosanmälan om Layth till socialförvaltningen i Linköping i oktober 2022. Corren har tagit del av anmälan som beskriver att Layth visade tecken på depression, och var helt frånvarande i skolan. Tanja återger att Layth berättar att socialen placerat honom i samma bostad som en ”becknare”, alltså en person som säljer droger.
– Jag tror att det är genom den där becknaren som han hamnade i de här kretsarna. För han hade absolut inga sådana kontakter under sin tid hos oss, säger Tanja.
Känner du dig säker på att han inte hade sådana kontakter redan då?
– Jag är hundra procent säker. Vi hade full koll på honom.
I juli 2023 försvann Layth. I augusti 2023 hittades han mördad, dumpad i en skog. Mordet är en svällande polisutredning med kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot.
Tanja är kritisk och oförstående till att socialförvaltningen i Linköping lät Layth fortsätta bo i familjehemmet trots vetskapen om den andra placerade pojkens droghantering.
Hon menar att socialförvaltningen misskötte sitt uppdrag att värna om Layth, när hon larmade om hans mående och vad han berättade. Hon blev tillsagd att inte prata med Layth om vissa saker.
– Det här har skötts så illa att man skäms. Det är väldigt oprofessionellt framför allt, att en myndighet kan agera på det sättet, säger Tanja.
Familjehem 1: Lugnt villaområde
Pojken Layth från Linköping var 12 år när socialnämnden fattade beslut om att omhänderta honom och placera honom på ett HVB-hem ett tjugotal mil från Linköping.
Socialens utredning om Layth startar med en orosanmälan från hans skola. Layth har en dag massor av kontanter på sig, flera tusen kronor, och delar ut pengarna till kompisar i skolan. Det visar sig senare att han tagit pengarna i hemmet. När personal ringer hem till föräldrarna blir Layth rädd och säger han att inte vågar gå hem. Han börjar berätta om våld i familjen och säger att pappan regelbundet slår honom.
Pappan nekar till att ha misshandlat sin son och mamman säger att inget våld har förekommit. Pojken vill inte rätta sig efter regler som föräldrarna sätter upp och han brukar ge osanna versioner av saker som händer, säger de.
En åklagare startar en utredning om misstänkt barnfridsbrott, men den läggs snart ned. Socialnämnden anser dock att pojkens uppgifter om pappans misshandel verkar trovärdig och beslutar om omhändertagande.
Efter en tid på HVB-hem placeras Layth i ett familjehem i Nyköping. Det är i Tanjas familj. Ett stort hus i ett lugnt villaområde, studsmattor i trädgårdarna, nära till skog. Han bor där nästan ett år. I socialens journal om Layth, som Corren tagit del av, framgår att han vid den här tiden är gränstestande, ibland utagerande, har svårt med sociala koder och regler och inte gärna vill gå till skolan, men familjehemmet får ordning på skolgången och Layth skaffar också fritidsintressen.
Konflikter mellan Layth och familjens biologiska barn, och med det andra barnet som är placerat i hemmet, gör dock situationen efter hand ohållbar. Tanja och hennes man ser sig tvingade att be socialförvaltningen att göra en omplacering.
– Han var fortfarande en del av vår familj, efter att han flyttat från oss hade vi fortsatt regelbunden kontakt. Det var bara så att det inte fungerade att han bodde med oss, säger Tanja.
Familjehem 2: Bodde med en langare
Enligt Tanja hade socialförvaltningen i Linköping flera alternativa familjer att välja mellan när Layth skulle omplaceras. Själv förordade hon att pojken skulle placeras i ett hem utan andra barn. Hon föreslog också att hennes egen mamma, som blivit en extramormor för Layth, skulle ta emot honom.
Myndigheten valde istället att placera Layth hos en ensamstående man i 35-årsåldern som arbetade oregelbundna tider. Där fanns redan två andra tonåriga killar placerade, via andra kommuner.
Corren har tagit del av offentliga dokument som visar att en av de placerade killarna hade en historik av narkotikabruk och knarkförsäljning. Två månader efter att Layth placerats i familjehemmet, i juni 2022, greps den killen av polis vid en tunnelbanestation i Stockholm. Polisens spanare såg hur han tog emot en väska som innehöll hasch och 400 tabletter Tramadol, som han fått i uppdrag att leverera till Nyköping.
– Lätta pengar, sa killen i polisförhör.
Larmet till socialtjänsten
I oktober 2022 kommer Layth till Tanja på hennes jobb och vill prata. Det Tanja ser och hör får henne att samma dag göra sin muntliga och skriftliga orosanmälan till socialförvaltningen i Linköping.
I telefon och i anmälan återger hon Layths ord om att han blivit placerad tillsammans med en ”becknare”, en drogförsäljare.
Hon beskriver också hur hon nu ser att pojken är totalt förändrad.
”Han var nedstämd och uppvisade nästintill tecken på depression. Den Layth jag kände var glad, livfull och full med bus trots de svåra omständigheterna som han varit med om”, skriver Tanja.
I sitt arbete jobbar Tanja med utsatta barn och ungdomar. Det hon ser hos Layth oroar henne mycket.
”Han hade insjunkna ögon och det syntes att han inte hade sovit bra på länge. Han uppgav att han endast ligger hemma och sover/hänger/spelar” skriver hon vidare till socialen.
"Det är ytterst olämpligt att ni pratar med L om saker som ni inte har mandat att bestämma över"
Socialsrekreterens svar efter orosanmälan
Tio dagar går. Sedan får Tanja ett svarsmejl från två socialsekreterare i Linköpings kommun. Svaret blir en chock för henne.
”Vi och familjehemmet är helt överens om hur vården av L ska bedrivas och har en planering för det. Det är ytterst olämpligt att ni pratar med L om saker som ni inte har mandat att bestämma över”, skriver socialsekreterarna till henne.
De kritiserar också Tanja för att hon, enligt dem, ska ha påverkat Layth så att han inte vill gå på planerat besök hos barn- och ungdomspsykiatrin. De skriver till henne: ”All planering kring L:s vård ska enbart ske tillsammans med socialtjänsten och nuvarande familjehem. Vi hoppas att ni respekterar detta för vi ser inte att det här är för L:s bästa, utan det påverkar bara hans vård negativt.”
Tanja har upprörd röst när hon nu efteråt berättar om bemötandet:
– De beskyllde mig för att vilja förstöra för honom i hans nya familjehem. Det är så oprofessionellt. Det var ju inte bara jag som gjorde orosanmälan, heller. Det gjorde även skolan och polisen i Nyköping, och också polisen i Stockholm när Layth hittades på natten på en tunnelbanestation där, säger Tanja.
"Det är konstigt om man har svarat på det sättet. Vi ska ta emot och bedöma alla orosanmälningar som kommer in"
Ulla Salmela Trosell
chef barn- och ungdomsavdelningen, Socialförvaltningen
Varför var Layth ensam i Stockholm tror du?
– Ja varför var Layth i Stockholm över huvud taget? Varför var han där klockan tre på natten när polisen hittade honom på en tunnelbanestation? frågar Tanja tillbaka.
Vad tänkte du när du läste socialens svar till dig?
– Jag blev väldigt besviken. Vi hade varit Layths familjehem i ett helt års tid, och då var de väldigt nöjda med oss. Så jag blev också ledsen. Och så blev jag förbannad.
Ingen plan om återförening
Tanja, som arbetar med utsatta barn och ungdomar, säger att hon vet att vissa biologiska föräldrar inte är lämpliga att ha hand om sina barn. Men hon ifrågasätter stödet som socialförvaltningen erbjöd Layths biologiska mamma och pappa i samband med att pojken först utreddes. Hon frågar sig: Fick familjen, som kommit till Sverige från Irak bara några år tidigare, chansen att ta till sig svensk lag om att barnaga är förbjudet?
– Att slå barn är inte tillåtet, vi accepterar inte det i Sverige. Men det är tillåtet i Irak. Det finns många barn som placeras på behandlingshem tillsammans med sina föräldrar, just för att man ska kunna ha uppsikt över föräldrarna och ge dem stöd och tips om hur de ska uppfostra sina barn på rätt sätt, säger hon.
– Jag tycker att man borde ha tittat på den möjligheten redan från början, istället för att bara omhänderta Layth och placera honom ensam på hem.
Tanja undrar också varför det inte fanns någon plan för hur, och när, Layth skulle kunna återförenas med båda, eller en av, sina föräldrar.
– Det pratades aldrig om det, säger hon.
Layths vädjan
När Corren går igenom Layths socialjournal ser vi tydligt en återkommande fråga och önskan från Layth, när han pratar med sina olika socialsekreterare och med vuxna i familjehemmen. Pojken säger: Jag vill inte bo i Nyköping, jag vill bo i Linköping. Jag har inga vänner i Nyköping, jag saknar mina vänner i Linköping. Han säger att han är rädd att vännerna i Linköping ska glömma bort honom.
Mot slutet, några månader innan Layth blir kidnappad i Stockholm och mördad, säger han till en socialsekreterare: Om ni vill ge mig en bra framtid så låter ni mig flytta från Nyköping.
Svaren från socialsekreterarna är varje gång desamma: Du kommer inte att få flytta.
Under vår intervju säger Tanja att nejet till en flytt kanske hade att göra med skolgången.
– Under den tiden som Layth bodde hos oss, så började ju hans skolgång fungera väl och jag tror att socialen inte ville avbryta den genom att flytta honom från Nyköping.
Men, bekräftar hon, hon hörde också Layths upprepade önskningar att få återvända till Linköping.
– Ja. Han sa ju hela tiden att han ville tillbaka. Även när hans föräldrar inte längre var kvar i Sverige så bad han om att få flytta tillbaka till Linköping. Han sa hela tiden att han ville vara i Linköping. Där hade han sina vänner, det var där han trivdes.
”Om ni vill ge mig en bra framtid, låt mig flytta från Nyköping”
Layths vädjan till socialsekreteraren
Socialtjänstens bild
Ulla Salmela Trosell, var chef för barn- och ungdomsavdelningen i socialförvaltningen, när larmet från Tanja kom in.
Brukar ni svara på orosanmälningar på det sättet som familjehemsmamman fick svar?
– Jag vet inte precis hur det svaret var formulerat. Men det är konstigt om man har svarat på det sättet. Vi ska ta emot och bedöma alla orosanmälningar som kommer in.
I flera intervjuer med Corren har Ulla Salmela Trosell sagt att socialtjänsten inte såg tecken på att Layth skaffade sig kriminella kontakter och var på väg in i en gängkriminell kontext, och att bedömningen var att Layth hade det skydd han behövde i familjehemmet där han var placerad.
Hon har också sagt att kriminella grupperingar ändrade sätt att rekrytera barn och att det överraskade socialtjänsten. Hon framhåller också att det är svårt för familjehem och hvb-hem att övervaka omhändertagna ungdomar eftersom de inte har rätt att kontrollera mobiler eller låsa in ungdomar.
Linköpings kommun gjorde hösten 2023 en intern utredning av sin hantering av Layths fall. Man kom fram till att inga fel begåtts. Den utredningen fick senare hård kritk från IVO.
Det här reportaget publicerades första gången den 29 november 2024. Granskningen bygger på en omfattande genomgång av bland annat socialtjänstens journaler och polisens förundersökningar.
Vad vill du att Correns grävgrupp ska granska nästa gång? Tipsa oss genom att mejla eller lämna ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd, läs mer om det här.