Görans fru gick bort i cancer – vården agerade för sent

Görans fru gick bort i cancer – vården agerade för sent

Boxholm
Lästid cirka 7 min

Sommaren 2022 gick Göran Söderquists fru bort i cancer. Han menar att Ulla-Karin hade kunna levt idag om vården agerat i tid. Nu kommer beskedet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo: Vården av Ulla-Karin har brustit på flera punkter.

Göran Söderquist bor i Strålsnäs mellan Mjölby och Boxholm. I huset på Atterbomsvägen har han sett barnen växa upp och där har han delat sitt liv tillsammans med hustrun Ulla-Karin. Men sedan drygt ett och ett halvt år är han ensam.

undefined
Göran Söderquist berättar att Ulla-Karin var en levnadsglad person som var nyfiken och brydde sig om andra.

Den 16 juli 2022 somnade Ulla-Karin in. Cancern tog hennes liv. Men det hade inte behövt hända menar Göran.

– Från september 2021 till juli 2022 fick hon ingen som helst behandling eller kontakt med onkolog, trots att hon hade en misstänkt och senare konstaterad urinblåsecancer och själv efterfrågade åtgärder. Konsekvensen av alldeles för långa väntetider och att hon gick helt utan behandling innebar att min fru miste livet, säger Göran.

Han skickade in ett klagomål till Ivo som nu i dagarna kommit med ett beslut: Vården av Ulla-Karin har brustit på flera sätt.

Min och Ulla-Karins känsla var att de struntade i henne

Göran Söderquist

Ulla-Karin föddes med ryggmärgsbråck. Redan som ung opererade hon in en shunt för att inte få hydrocefalus, det som förr kallades vattenskalle. Ryggmärgsbråck innebär ofta problem med urinering och Ulla-Karin hade kateter.

29 september 2021

I september 2021 besökte Ulla-Karin vårdcentralen i Boxholm eftersom hon hade blod i urinen. En bakterieodling togs och en remiss skickades till urologmottagningen med misstanke om en tumör. En cystoskopiundersökning av urinblåsan bokades och prioriteringen var att Ulla-Karin skulle få den inom två veckor, men det tog drygt en månad.

undefined
Hunden Ludde är ett sällskap för Göran Söderquist. Han får hänga med ut på dagliga promenader.

25 oktober 2021

Vid undersökningen i slutet av oktober misstänkte vården att det var skav vid den kateter som Ulla-Karin hade. Cancer avskrevs och en ny cystoskopikontroll planerades inom en månad.

– Under de följande månaderna blev det många turer till vårdcentralen i Boxholm och jourcentralen i Motala. Det blev stopp i katetern och den åkte ofta ut, berättar Göran.

Trots att vårdcentralen vid två tillfällen tog kontakt med urologen bokades ingen ny kontroll. Först efter att Ulla-Karin själv tagit kontakt med urologmottagningen kallades hon till en ny cystoskopi, fem månader efter senaste undersökningen.

undefined
Ulla-Karin Söderquist levde med ryggmärgsbråck som begränsade henne. Något jobb hade hon aldrig. "Hon ville jobba. Vid ett tillfälle sökte hon jobb på Posten", berättar maken Göran.

16 mars 2022

När Ulla-Karin undersöktes på urologen på Vrinnevisjukhuset den 16 mars 2022 misstänktes en djup växande cancer i urinblåsan. För att säkerställa diagnosen genomfördes en skrapning av urinblåsan (TURB), där misstanken bekräftades. Ytterligare vävnadsprover och en skiktröntgen genomfördes.

– Det var först då de verkligen kollade att det var cancer. Vid undersökningen försökte de skrapa bort tumören, men misslyckades med det. På grund av att det skulle bli operation inom en snar framtid sattes varken strålbehandling eller cellgifter in, säger Göran.

undefined
Några kvällar i veckan får Ludde vara med sin hundvakt, för då är Göran på kurs. "Jag knypplar och gör makramé", säger Göran.
undefined
"Jag vill gärna berätta om hur Ulla-Karin blev behandlad av vården. Kanske kan det få andra att stå på sig", säger Göran Söderquist.
undefined
Göran Söderquist jobbar sedan några år tillbaka i Boxholms kommun inom LSS med ungdomar. Största delen av sitt liv har han varit grävmaskinist.

Ivo konstaterar att vid misstänkt cancer i urinblåsa, njurbäcken, urinledare och urinrör ska skiktröntgen utföras före TURB, då TURB riskerar att omöjliggöra bedömningen av tumörens utbredning i flera veckor efter utfört ingrepp.

Ivo skriver vidare att om skiktröntgen hade utförts före TURB hade det varit möjligt att behandlingsrekommendationen hade blivit en annan och att väntetiden till behandling blivit kortare. Det är möjligt att det hade kunnat påverka förloppet signifikant menar Ivo. Att inte utföra skiktröntgen före TURB trots misstanke om tumör var inte i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Det var ju helt fel. De borde röntgat först för att se hur det såg ut innan de gick in och skrapade, säger Göran.

undefined

Det känns hemskt att veta att min fru kunde levt idag

Göran Söderquist

12-19 april 2022

Vid ett möte den 12 april där flera medicinska specialiteter och professioner träffades gjordes bedömningen att rekommendera operation och att Ulla-Karin skulle bedömas av onkolog för ställningstagande till cellgiftsbehandling före operation. Efter ett återbesök den 14 april utfärdades en remiss till onkologen.

Familjen fick enligt Göran beskedet att de inte behövde vara oroliga och att prognosen var god.

– Det var bara att ta bort urinblåsa, äggstockar och livmodern. Läkaren sa att om han fick som han ville skulle det bli operation inom en vecka. Men efter det hände ingenting.

undefined
18 maj 2022 upptäckte vården att cancern hade spridit sig. Det blev ingen operation för Ulla-Karin.

På grund av Ulla-Karins ryggmärgsbråck och shunt gjordes en bedömning att hon inte skulle få cellgifter inför operationen, vilket gick att läsa i onkologens remissvar från den 19 april.

Standardiserade vårdförlopp (SVF) beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, samt vilka tidsgränser som ska eftersträvas från välgrundad misstanke till start av första behandling.

SVF anger att operation bör utföras inom nio kalenderdagar efter beslut om behandling skriver Ivo. Trots att operationsplanering "aktiverades" den 27 april kallades inte Ulla-Karin för inskrivning förrän 18 maj, tre veckor senare.

34 000 kronor tyckte de att det var värt att ta livet av min fru

Göran Söderquist

18 maj 2022

Vid inskrivningsbesöket kände läkaren en förhårdnad på magen. Ulla-Karin gjorde därför en ny röntgenundersökning veckan därpå. Det visade sig att cancern hade spridit sig.

Göran berättar att Ulla-Karin strax därefter fick ett samtal från urologen där de informerade henne om att de inte kunde operera.

– De konstaterade att hela magen var full med cancer. Urinblåsan hade växt ihop med tarmarna och bukväggen. Det var bara en stor tumör av alltihop.

undefined
I dagarna kom Ivo:s beslut. "Givetvis är det bra att jag fått rätt. Samtidigt är det ju fruktansvärt att jag fick rätt. Det känns hemskt att veta att min fru kunde levt idag."

16 juli 2022

I mitten av juli somnar Ulla-Karin in.

Ivo konstaterar i sitt beslut att den vård och behandling som Ulla-Karin fick endast delvis följde gällande vårdprogram och det har brustit i tillgänglighet, kontinuitet samt delaktighet till patienten. De skriver också att urologiska kliniken har brustit i att ge patienten god och säker vård.

Under vårdtiden hade Ulla-Karin rätt till en kontaktsjuksköterska, även där har vården brustit menar Ivo.

– Min och Ulla-Karins känsla var att de struntade i henne. Det tycker jag syns i Ivo:s beslut. Vården har gjort fel efter fel.

undefined
Ulla-Karin Söderquist bodde i Strålsnäs med sin man Göran.

6 mars 2024

Rapporten från Ivo skapar dubbla känslor hos Göran.

– Givetvis är det bra att jag fått rätt. Samtidigt är det ju fruktansvärt att jag fick rätt. Det känns hemskt att veta att min fru kunde levt idag. Dessutom klarar jag inte att driva ärendet vidare. Det kommer ändå inte hända att ansvarig läkare åker dit.

Om en patient drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan man få rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen genom patientförsäkringen Löf (regionernas ömsesidiga försäkringsbolag).

– Pengar har inte varit någon drivkraft, men jag ansökte ändå till Löf. 34 000 kronor tyckte de att det var värt att ta livet av min fru, säger Göran.

Åsa Petersson är biträdande verksamhetschef på urologiska kliniken i Region Östergötland. Hon har valt att svara på våra frågor via mejl.

Ivo konstaterar att vården brustit i tillgänglighet, kontinuitet samt delaktighet till patienten. De skriver också att urologiska kliniken har brustit i att ge patienten god och säker vård. Vad tänker ni kring det?

"Vi vet med oss att våra resurser inte räcker till för att möta det allt större behovet av urologisk vård. Detta ser vi fortfarande som en stor utmaning och vi behöver därför vara väldigt tydliga med att prioritera de patienter som vi direkt kan se har det största medicinska behovet. Men tyvärr ser vi ju i detta fall att vi inte klarat att möta upp till det."

undefined
Göran Söderquist klarar inte att driva frågan om ansvar vidare. "Det kommer ändå inte hända att ansvarig läkare åker dit", säger han.

I Ivo:s beslut skriver de att hade skiftröntgen skett före TURB hade det varit möjligt att behandlingsrekommendationen hade blivit en annan och att väntetiden till behandling kortare. De skriver också att det hade kunnat påverka förloppet signifikant, samt att det inte var i enlighet med vetenskap och beprövade erfarenhet. Vad tänker ni kring den kritiken?

"Att man inte gjorde skiktröntgen innan TURB berodde på att man ville skynda på operationen för patienten. Tolkningen av en skiktröntgen kan ibland påverkas av en tidigare operation, varför det är viktigt att värdera prioriteringen av operation kontra röntgen i varje enskilt fall."

undefined
När Ulla-Karin Söderquist undersöktes på urologen på Vrinnevisjukhuset den 16 mars 2022 misstänktes en djup växande cancer i urinblåsan.

Standardiserat vårdförlopp (SVF) anger att operation bör utföras inom nio kalenderdagar. Trots att operationsplanering ”aktiverades” den 27 april skrevs Ulla-Karin in för operation den 18 maj. Hur kunde det hända?

"Vi jobbar kontinuerligt inom kliniken med prioriteringar utifrån resurstillgången. Att vi inte når målen med de standardiserade vårdförloppen är en annan utmaning vi har, likt de flesta andra kliniker i landet, då alla resurser inom vården som operationsutrymme, radiologi och patologi ska delas mellan många vårdgivare. Detta är ett arbete vi försöker ta oss an gemensamt med övriga kliniker, men även här har vi en stor utmaning."

"Vi är ändå tacksamma att Ivo har gått igenom detta och självklart tar vi till oss kritiken vi fått och fortsätter att jobba med dessa frågor", skriver Åsa Petersson.