Stjärnan lämnar Linköping för Finland

Erik Sundberg utsågs till årets spelare i svensk volleyboll och förde Linköpings VC till sitt fjärde SM-guld i våras.Nu lämnar landslagsstjärnan sin moderklubb för finska VaLePa.

Foto: Peter Jigerström

VOLLEYBOLL.2017-06-27 15:58

Efter tre proffsår i Belgien och Tjeckien återvände den hårdsmashande spikern till hemstaden Linköping – och har vunnit två SM-guld under de tre senaste säsongerna.

I våras blev 25-åringen dessutom utsedd till årets spelare i Sverige.

Bästa säsongen hittills i karriären och landslagsspel under våren har lett till anbud från utländska klubbar – och nu är Erik Sundberg klar för en ny sejour i proffslivet.

Han lämnar därför LVC och har skrivit på för finska VaLePa – nyblivna mästare.

-Ligan i Finland är betydligt bättre än elitserien och jag vill vidare i karriären för att se hur långt jag kan nå. Min förra lagkompis Fredric Gustavsson från Linköping spelade i Team Lakkapää förra säsongen och rekommenderade mig att ta chansen, säger Erik.

Med mycket högre lön finns chansen att enbart fokusera på volleybollen som heltidsproffs i stället för att som hemma jobba om dagarna.

LVC tappade precis också centern Wilhelm Nilsson – även han landslagsspelare – till tyska TSV Herrsching.

-Givetvis är det tunga förluster för oss, men det tillhör ju vardagen och man kan samtidigt vara stolt över att vi producerar spelare för proffslivet. Vi jobbar för att stommen blir kvar och jagar nyförvärv, säger ordföranden Bo Kindgren.

Ett tänkt sådant var Jens Ahremark – bror till Carl i LVC med Linköping som hemort – från Hylte. Men han är också klar för finska ligan.

Både Sundberg och Nilsson ingår i det svenska lag som tog sig till semifinal i Euro League – en serie under de främsta nationerna – i Danmark kommande helg. Där väntar Ukraina.

Men Sundberg skadade vänster knä i gruppspelet och röntgade det i Göteborg under tisdagen.

-Jag hade som tur är bara stukat korsbandet, fast behöver vila och missar därför tyvärr helgens matcher, säger Erik Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om