Linköpings nya elitlag siktar högt

LVC är nykomlingar i damernas elitserie i volleyboll. Men en sak är säker, man kommer inte be om ursäkt för att man får vara med.

Frida Kindbom blir en av de viktigaste spelarna i LVC, nykomlingar i elitserien. På lördag inleder man seriespelet, mot Lindesberg.

Frida Kindbom blir en av de viktigaste spelarna i LVC, nykomlingar i elitserien. På lördag inleder man seriespelet, mot Lindesberg.

Foto: Peter Calén

VOLLEYBOLL2017-10-03 08:30

– Vi siktar på att vara i slutspel, säger passaren Frida Kindbom.

Hon kom från Sollentuna inför förra säsongen. Studierna som tog henne till Norrköping (grafisk design och kommunikation) men hon ville fortsätta spela, efter två år i elitserien.

– Jag hittade Linköping och det verkade vara en bra klubb. Och sen gick det väldigt bra förra säsongen, så det är kul att vara tillbaka i elitserien igen. Det är ju där jag vill spela.

LVC gick igenom division 1 obesegrade och behövde faktiskt inte förta sig särskilt mycket.

– Det var inte jätteseriöst, i alla fall inte till en början. Vi slängde mer eller mindre bara ut bollen på träningarna och spelade match.

Så ni lattjade er genom serien?

– Nja, jo man kanske skulle kunna säga det lite. Men det blev mer seriöst på slutet när vi märkte att det gick riktigt bra och att vi hade ett bra lag som ville något.

Hur långt är steget mellan division 1 och elitserien?

– Det är jättestort. I alla fall mellan toppen på elitserien och ettan. Sen är det en väldigt stor skillnad i träningsmängd och antal matcher. Det blir en helt annan sak.

Nu är försäsongen bakom er, hur har det gått?

– Bra tycker jag. Vi har mött flera lag från elitserien och vunnit, bland annat mot mitt gamla lag Sollentuna med 3–0. Så jag tycker att det var ett kvitto på att vi är bra.

Hur bra är ni?

– Det kommer givetvis bli en tuff säsong, många i laget har aldrig spelat i elitserien, men jag tror att vi kan utmana även de bästa lagen i serien. Många av oss vill mer än bara att hänga kvar. Vi vill absolut gå till slutspel.

Hur sugna är ni på att sätta igång?

– Jättemycket. Det är ju det här vi gått och väntat på hela sommaren, nu vill man bara att serien ska starta.

Intresset för volleyboll i Linköping är inte jättestort. Varför är det så?

– Volleyboll är en liten och ouppmärksammad sport i Sverige, jämfört med många andra länder.

Hur ska ni göra för att locka folk?

– Spela rolig volleyboll och vinna matcher. Sen är det bland annat min och Isabelle Falcks uppgift att jobba lite extra med marknadsföring eftersom vi pluggar det, så vi har en del planer på hur vi ska synas mer.

Mathias Gustafsson är ny tränare för LVC i år. Och han håller med om den höga målsättningen laget har.

– Vi har tre mål. Första är att komma topp sex, sen en dröm om att vara topp fyra till jul och komma med till GP-slutspelet och sen att slå något av de tre största lagen Hylte, Engelholm och Örebro minst en gång den här säsongen.

På lördag börjar det, mot Lindesberg.

Mathias Gustafsson, tränare LVC dam.
Mathias Gustafsson, tränare LVC dam.
LVC 2017/2018

Nykomlingar i elitserien efter att ha vunnit division 1 utan en enda förlust.

Nyförvärv: Matea Markota (Lund), Emelie Hedenberg (Lund), Isabelle Falk (Sollentuna), Tuva Ekedal (egen produkt), Rebecka Karlsson (comeback).

Seriefavoriter: Hylte/Halmstad och Engelholm.

Lag i elitserien: RIG Falköping, Lunds VK, Sollentuna, Svedala, Gislaveds VBK, Lindesberg VBK, Örebro VBS, Hylte/Halmstad VBK, Engelholms VS, Linköpings VC, Degerfors VK Orion.

Premiäromgången: LVC–Lindesberg, Örebro–Sollentuna, Lund–Gislaved, Hylte/Halmstad–Svedala, Engelholm–Degerfors, Falköping–Lund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!