En vagabond och pendlare ska lyfta LVC

Passarrollen har alltid varit självskriven för Mauri Kurppa och Frida Kindbom.

Mauri Kurppa och Frida Kindbom, passare i Linköping VC, är redo för elitseriestart till helgen.

Mauri Kurppa och Frida Kindbom, passare i Linköping VC, är redo för elitseriestart till helgen.

Foto: Per Bergsten

Volleyboll2019-10-04 16:00

– Ja, jämfört med de flesta andra i den här sporten är jag ju som en dvärg. Haha. Men jag får röra bollen mycket och det är det viktigaste. Jag kan påverka spelet och behöver inte bara vänta på bollen utan kan söka upp den. Det är mycket roligare, säger Mauri Kurppa.

– Man får vara väldigt delaktig i spelet och det gillar jag. Kul att kunna vara med och påverka varje boll. Man har blivit van vid det, säger Frida Kindbom.

Dagarna före lördagens elitseriepremiär – Linköping VC:s herrar mot Örkelljuga och damer mot Örebro, direkt på corren.se – sammanförde vi två av nyckelspelarna. Passarna i respektive lag. Kurppa kom nyss till Linköping medan Kindbom nu laddar för sin fjärde säsong i LVC.

– Om jag är redo? Absolut. Alltid redo, säger hon och ler.

Att 26-årige Mauri Kurppa hittat till Linköping kan klubben tacka centerstjärnan Wille Nilsson för.

Han säger:

– När förra passaren (Marc-André Morency) valde att åka hem skickade jag en fråga till Mauri på facebook och kollade om han var intresserad. Det var han och . . .ja, nu är han här. Det är nästan så att borde få procent på den här dealen. Haha.

De känner, efter diverse möten i juniorlandslagssammanhang i unga år, varandra sedan tidigare och är nu för första gången i samma lag.

– Det kommer nog att bli lite annorlunda jämfört med tidigare. Jag lovar att han kommer att hitta på spännande grejer, säger Nilsson.

Mauri Kurppa ler. 

Verkar vara en skön kille, lättpratad och med glimten i ögat.

Han förstår det mesta av vad som sägs, men håller sig hellre till engelska (”ge mig en månad, så kanske jag kommer ihåg lite mer av det vi lärde oss i skolan”). En globetrotter i volleybollens tjänst, som närmast kommer från ett år med Gotha i tyska andraligan. Han gjorde sin första säsong i högsta ligan i Finland redan 2011, har två finska mästerskap på sitt cv och har spelat i flera olika klubbar.

Nu stod valet mellan att flytta hem till Finland eller testa spel i Sverige.

Då blev det LVC – med siktet inställt på att försvara SM-guldet och även lyckas i Europa, där klubben i första omgången i Challenge cup ställs mot estniska mästarlaget Pärnu.

– Jag är här för att vinna mästerskap. Guldet ska vara vårt enda fokus, säger han.

Varför Sverige?

– För att få uppleva något annat. Du vet, har du det här yrket vill du också passa på att se världen. I Finland har jag sett det mesta, varit i olika klubbar och spelat i olika hallar. Det här blir något nytt och det känns spännande.

Första intrycket?

– Allt verkar bra, så det är inga problem. Ett starkt lag med bra centrar. Jag tror att elitserien håller ungefär samma klass som ligan jag spelade i i Tyskland. Det såg illa ut när jag kom dit, men vi spelade upp oss och avslutade starkt. Så det var kul.

Han är från starka volleybollfästet Loimaa, beläget mellan Åbo och Tammerfors, och laddar nu för spel i land nummer fyra under karriären. Säsongen i Rumänien sticker på sitt sätt ut. Fast inte bara positivt.

Han säger:

– Volleybollen var bra, men annars vet jag inte. Det var många som bara brydde sig om pengar och får du inte det du ska ha så fungerar det inte. Det var som en annan kultur. Ett annat sätt att leva. En stad på 10 000 invånare. En stor gata, några stora affärer och inte mycket mer. Många dagar satt man mest och stirrade in i väggen. Det var tufft.

Hur gick det för dig med pengarna?

– Jag fick inte ens i närheten av det jag skulle ha.

Utöver Kurppa har LVC värvat Tomasz Mroz och Jordan Power för att ersätta Andreas Eriksson, Linus Ekstrand, Andrew McWilliam och Carl Eng. Tanken är också att ytterligare någon vänsterspelare ska tillkomma under säsongen.

På damsidan är tunga namn som Alisson Youlten och Isabelle Falck inte längre kvar. Men Frida Kindbom är det – och får en fortsatt viktig roll i det lag som alltså på lördag inleder tredje raka elitseriesäsongen med hemmamöte med topptippade Örebro.

Efter att ha spelat i elitserien med Sollentuna var planen att dra ned på satsningen och sätta grafisk design-studierna främst. Men efter första säsongen med LVC gick laget upp och Kindbom hamnade i högsta ligan igen. Hon bor i Norrköping, men har nu fått jobb i Linköping och det underlättar förstås med alla matcher och träningar.

– Det blir väl lite tuffare med pendlandet när det blir mörkt och kallt och sent och mitt i vintern. Men det får det vara värt, säger hon.

LVC nådde åttondelsfinal i fjol med ett slutspelsupplägg som knappt någon förstod. Nu har systemet förenklats och Linköpingslaget siktar på slutspel igen. Med ny tränare (Johan Isacsson) och en hel del nya spelare.

Frida Kindbom säger:

– Vi har gjort det bra som har etablerat oss så snabbt. Nu har vi tappat Bella (Falck) och Allison (Youlten) som var våra bästa poängplockare förra året och måste därför hitta nya som kan avgöra. Så jag tror att det kommer att bli mer utspritt. Truppen är lite yngre och mer orutinerad. Fast bredare.

Fakta

Herrar

Premiärhelgen: Säter–Habo, LVC–Örkelljunga, Falköping–Sollentuna, Södertelge–Lund, Hylte– Sollentuna, Falkenberg–Vingåker.

Så tippar tränarna: Sju av elva tränare tippar på guldjubel i Hylte/Halmstad. Två röster för regerande mästarlaget LVC, en vardera till Sollentuna och Habo.

Damer

Premiärhelgen: Linköping–Örebro, Gislaved–Engelholm, Falköping–Sollentuna, Lindesberg–Svedala, Hylte–Sollentuna, Värnamo–Lund.

Så tippar tränarna: Sex av elva tränare tror på Engleholms sjätte raka SM-guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!