"Fotbollen har ett ansvar"

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har fått utstå hård kritik för hur han kommenterat dödsmisshandeln av en fotbollssupporter tidigare i somras.TT sammanförde därför Lagrell och Djurgårdens supporterklubbs ordförande Mats Jonsson för att samtala om fotbollsvåldet i Sverige.

VÄXJÖ (TT)2002-08-30 05:47

-- Jag är fullständigt klar över att hela fotbollsrörelsen bär ett ansvar för våldet, säger förbundsbasen.

Den 29 juli i år misshandlades en supporter så illa att han senare samma vecka avled. Lars-Åke Lagrell sade efter händelsen att fotbollsrörelsen i sig inte kunde ta på sig det som inträffat i Högalidsparken.

När TT träffar landshövdingen och fotbollsbasen hemma i Växjö tillsammans med Järnkaminernas Mats Jonsson är det just ansvarsfrågan som diskuteras. Dessutom ger förbundsordföranden och supporterledaren sin syn på hur man har arbetat och ska jobba vidare för att bli av med problemen.

Har du vid något tillfälle efter det som inträffade i Högalidsparken tagit på dig något allmänt ansvar när det gäller fotbollsvåldet i Sverige?

Lagrell: -- Jag har inte diskuterat det med någon, ingen har ställt den frågan. Det enda jag har svarat på är en enskild händelse och ansvarsfrågan där. Det var bekymmersamt när man klockan sex på morgonen landade på Arlanda och fick beskedet att den här killen hade dött att direkt ta ställning. Då ställde jag frågan till journalisterna, vad skulle AIK ha gjort, för det var ju AIK som var arrangörsklubb i det här fallet? Det inträffade vid en tidpunkt när de allra flesta var på Råsunda, och två gäng bestämde sig för att slåss långt ifrån arenan. Jag såg då inte några lösningar som kunde förhindrat det hela.

-- Men det är fel att säga att det inte är ett fotbollsproblem, det är det ju. Det är ett jätteproblem för fotbollen, därför att varenda människa diskuterar ämnet i fotbollens namn.

Många medier kritiserade dig för att du inte tog på dig någon del av ansvaret, att du "grävde ner huvudet i sanden"?

Lagrell: -- Jo, men alla citerade inte mig. Det fanns de som drog egna slutsatser, tidningar skrev någonting som ingen har hört mig säga. Jag förstår inte de som skrev att jag hade sagt att fotbollen inte har något ansvar.

Tycker du att du som ordförande i SvFF kunde agerat på något annat sätt, vissa fick intrycket att du tog direkt avstånd, var kylig?

Lagrell: -- Jag vet inte om jag var kylig, i så fall var det något som andra uppfattade, jag kände mig inte kylig. Däremot kände jag mig uppgiven.

Jonsson: -- För mig var det vansinne att ta ett sådant kraftigt avstånd som bland andra Lars-Åke Lagrell gjorde. Dels för att jag inte tror att någon var ute efter att Lagrell skulle ta på sig ansvaret för att killen har dött, det kan ingen kräva. Djurgården skulle ju exempelvis inte kunna bära ansvaret om jag gick och rånade en bank iförd en matchtröja, det kan bara jag bära ansvaret för. Vad jag däremot tror att många sökte var delaktighet, vad alla gemensamt kan göra för att stävja det här, bland annat Svenska Fotbollförbundets ordförande. Förbundet diskuterar inte ens med supporterklubbarna i de här frågorna. Klubbarna gör det men inte förbundet.

Varför är en sådan här fråga så känslig?

Lagrell: -- Dels för att man måste se till att inte skapa motreaktioner. Det är inte så att den här typen av frågor som ni i medierna belyser är i majoritet, jag får mängder av reaktioner som är klara avståndstaganden från det här och möter personer som tycker att jag inte ska bry mig om de här frågorna. På de flesta platser där det finns fotbollsälskare finns ju inte de här problemen. När du har 3 200 föreningar i Sverige är det inte så himla enkelt att få de andra 3 195 att acceptera de fem klubbar som har de här problemen och kräva att de ska göra det till en fråga för hela rörelsen. Vinklingen i medierna finns inte överallt, många har andra uppfattningar. Men det är klart att de fem firmorna förstör för fotbollen.

Kan man jobba för att splittra firmorna om det visar sig att de fortsätter?

Jonsson: -- Inte splittra dem, utan få in dem på rätt bana. Kan vi lyckas med rekrytering är firmorna självdöende inom fem år.

Lagrell: -- Men det är svårt. Kan vi inte stoppa narkotika från att komma in på våra fängelser, så tror jag inte att man till 100 procent kan stoppa rekryteringen till dessa grupper.

Misshandeln i Göteborg och nu Högalidsparken -- hur ska man jobba för att det inte ska ske igen?

Lagrell: -- Jag anser att det arbete som är i gång och som blivit allt bättre, det ska fortsätta. Föreningarna, förbundet och inte minst supporterklubbarna har lagt ner enorma pengar och resurser för att få bort de här problemen. Arbetet på arenorna och i arenornas omland har också gett bra resultat, men när du kommer alltför långt ifrån arenorna så blir det svårare, inte mindre angeläget, men svårare. Tillsammans med polis måste man fortsätta arbeta.

Diskuterar ni med andra europeiska fotbollsförbund om de här frågorna?

Lagrell: -- Ja, vi talar med nationsförbunden, bland annat i England, men länderna är olika. Man kan dra slutsatser av hur andra agerar, men dessa frågor är i mångt och mycket lokala.

Har det som hänt fört något positivt med sig?

Jonsson: -- Absolut, det kan man se redan. Arbetet har intensifierats, alla är överens om att det inte får hända igen. Man blir mer vaksam, satsar ännu mer på de positiva sakerna. Det finns bara en väg att vandra och det är den rätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!