Tipset inför klassikern: Bada med kläderna på

Helgens hetta kommer bli en stor utmaning för de tusentals cyklisterna i Vätternrundan. Men det finns sätt att tackla värmen på. –Ta gärna ett dopp och behåll kläderna på, säger Karin Sillén, medicinsk rådgivare för Vätternrundan.

Ett effektivt sätt att svalka sig i värmen är att ta en badpaus.

Ett effektivt sätt att svalka sig i värmen är att ta en badpaus.

Foto: Micke Fransson/TT

Vätternrundan2023-06-15 05:45

De 315 kilometer långa loppet är prövning i sig och för majoriteten tar det över ett halvt dygn att komma i mål. Till helgens tävling kommer deltagarna dessutom möta ännu en fiende – hettan.

Vid starten i Motala på fredag kväll väntas det vara omkring 25 grader och temperaturen ser ut att hålla i sig även över lördagen enligt SMHI.

Oskar Svedman, vd för Vätternrundan, menar att man är förberedd:

– Vi har ju hållit på med det här sedan 1966 så vi har varit med förr. Däremot vill jag uppmana alla att nyttja de depåer som vi har för att fylla på med vätska och näring.

TT: Har ni förberett er på något extra sätt i år?

– Vi har omkring 60 följebilar som kommer hålla koll på deltagarna. De är förstärkta med extra vätska och kylutrustning.

Klädsim

Ett annat trick man kan använda sig av är att ta ett dopp.

– Blir man överhettad rekommenderar jag att man ska bada och behålla kläderna på. På så vis fortsätter man att kylas ned även när man hoppar upp på cykeln igen. Fördelen med Vättern är ju att den aldrig blir riktigt varm, säger Karin Sillén.

Hon fortsätter:

– Det finns varningssignaler från kroppen som man bör lyssna på. Känner man sig matt, får yrsel eller att den man cyklar med blir lite annorlunda ska man ta det lugnt.

Johanna Jaktman är en rutinerad motionär och helgens Vätternrunda blir den 14:e i ordningen för helsingborgaren. Men jakt på nytt rekord kommer det inte bli den här gången.

– Det gäller att känna sig själv, lyssna på kroppens signaler och se till att få i sig mycket vätska och salter. Man måste ju inte jaga någon tid heller när det är extremväder åt något håll egentligen.

Inte rekordläge

Och att ta en paus för att svalka sig under loppets gång kommer Johanna Jaktman inte ha några problem med.

– Det är ju det bästa som finns när man tränar, att få gå ned i vattnet och kyla ned sig. Jag brukar göra det även vintertid.

Karin Sillén håller med om att helgens lopp kanske inte är bästa möjligheten att försöka slå personbästa.

– Det kommer alltid finnas de som försöker göra det oavsett vad vi säger. Men det tycker jag inte, utan det här är nog gången man ska passa på att njuta av depåerna och utsikten.

Kartan visar Vätternrundan samt den nya sträckningen för loppets sista del mellan Askersund och Motala.
Kartan visar Vätternrundan samt den nya sträckningen för loppets sista del mellan Askersund och Motala.
Fakta: Vätternrundan

När: 16-17 juni.

Start: Motala, fredag 19:30 – lördag 13:30, de senare starttiderna är dock tävlingsåkare.

Mål: Motala, stänger 23:59 på lördagen.

Distans: 315 kilometer.

Första loppet: 1966.

Deltagare: 2022 var 15 766 personer anmälda till loppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om