"Blir väldigt likt längdskidåkning"

Stand up paddleboard, SUP, utvecklas och går in i en ny tid. I centrum för utvecklingen i Sverige står Varamon, kanalen och Motala.

På en ny smalare SUP-bräda håller Magnus R Lindstedt nu regelbundna kurser i Motala. Det gör sporten mer lik längdskidåkning än surfpaddling.

På en ny smalare SUP-bräda håller Magnus R Lindstedt nu regelbundna kurser i Motala. Det gör sporten mer lik längdskidåkning än surfpaddling.

Foto: Jens Bollius

VATTENSPORT2019-06-19 19:00

Magnus R Lindstedt från Varberg, som tränar fyrfaldige danske världsmästaren Casper Stenfath, är nu regelbundet i Motala och håller träningar och kurser på den nya brädan som tagits fram av Motalaprofilen Joakim Larsson på företaget Kona.

– SUP är världens mest växande vattensport. Med den nya smalare brädan som vi använder nu blir sporten mer likt längdskidåkning än paddling. Det blir en bra alternativ träningsform. Det kan låta långsökt, men genom att stå på vatten blir du en bättre löpare om du lär dig tekniken rätt, säger Magnus R Lindstedt.

SUP-åkarna är nu regelbundet i Motala flera gånger i veckan. På lite "vildare" vatten utanför Varamons strand eller på lite mer stilla vatten i Göta kanal.

– Det finns ett driv i Motala nu när Lalandia är på gång och det blir ett huvudkvarter med bra platser för träning och så ligger det bra till mitt i Sverige, menar Magnus R Lindstedt som till vardags är "tränare för prestationsutveckling" där han jobbar med idrottare i många olika sporter och med olika yrkeskategorier. Tidigare har han själv varit vågsurfare och klättrare.

– SUP är ett bra sätt att utveckla sig, vad man än gör. Man måste skärpa sina sinnen och kan inte dölja reaktionerna, menar han.

SUP blev internationellt stort 2008 och första VM arrangerades 2012. Då kom också SUP med i Svenska kanotförbundet. Det har varit en SM-gren sedan 2014 och är med på SM-veckan i Malmö där sporten nu avgörs med medaljer 29 juni.

Ett 50-tal tävlande SUP:are finns i Sverige just nu.

Enligt Joakim Larsson är den nya smalare brädan som nu används i Motala mer byggd som en båt än som en surfbräda.

– På en smalare bräda jobbar man mer med hela kroppen och använder sin kroppsvikt för att komma framåt, menar Magnus R Lindstedt.

Joakim Larsson ska använda sig själv som försöksperson genom att genom SUP-träning utveckla sig själv som cyklist i kommande Vätternrundan.

– Det ska bli spännande att se vad träningen ger, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!