Sporten undervattensrugby är uppbyggd med att varje lag har två målvakter, två backar och två forwards. En av målvakterna är vid ytan och en vaktar målet. Sedan byter dem av varandra. På samma sätt fungerar det med backarna. Anfallarna har oftast en lite friare roll. Men det beror på vilken taktik varje enskilt lag följer.
– I sporter som till exempel fotboll kan du passa framåt, bakåt, höger och vänster. Här finns det en extra dimension. Det vill säga uppåt och neråt. Det gör att det finns fler möjligheter för olika varianter och knep, säger spelaren Jan Berger.
Laget hade deras guldår på 90-talet. Mellan år 1994 till 2000 var de svenska mästare sju år i rad.
– Just nu är det Malmö som är de största konkurrenterna men de börjar som vi att bli lite äldre. Medelåldern är väldigt hög i vårt lag just nu. Många har hållit på väldigt länge så vi kan snart starta ett oldboys lag, säger Berger och skrattar.
– Samtidigt är det svårt att få med yngre spelare till laget då vi inte syns så mycket utåt. Men det är en del LASS-simmare som ser våra träningar som blir sugna att testa på. Flera av spelarna som är med i laget nu är gamla simmare från LASS, säger Berger.
Undervattensrugbyn ligger under Linköpings Sportdykarklubb (LSDK). Klubben har huvudsakligen tre verksamhetsområden: Sportdykning, fridykning och såklart undervattensrugbyn. Med spel under vatten kan man tänka sig att det är drunkningsolyckor eller skador baserade på undervattensspel som är vanligast. Men så är inte fallet.
– Stukade fingrar är det vanligaste. Sedan finns det extremfall där någon fått en spark på ett olämpligt ställe och brutit något. Men att någon svimmar av eller liknande har jag aldrig varit med om. Sedan har väl en trumhinna gått någon gång men det är just fingerskador som är vanligast.
I simbassängen kastar laget ner en kloss som ska ge illusionen av en rak vägg. Egentligen måste väggarna vara raka i matchspel, men de har fått dispens med deras provisoriska lösning. Just nu längtar de efter den nya simhallen.
– I mästerskap har man ofta TV-apparater eller någon skärm där man kan se matcherna. Vi har suttit med kommunen om den nya simhallen. Blir det som vi önskar ska man kunna sätta upp kameror, starttavla och de detaljerna som behövs för att vi ska kunna arrangera ett SM. På så sett blir det även lite pr för sporten.